Groningers strijdend ten onder in de Kuip.

Donderdag 29 februari 2024 om 22:00

Het is FC Groningen niet gelukt om de finale van de TOTO KNVB Beker te bereiken. Feyenoord zegevierde in de halve eindstrijd na 90 minuten voetbal in De Kuip. De Trots van het Noorden nam voor rust via Laros Duarte de voorsprong, maar capituleerde na rust door goals van David Hancko en Ondrej Lingr. Hierdoor ging Feyenoord met een 2-1 zege aan de haal.

FC Groningen zette donderdagmiddag vroeg koers richting Rotterdam met de gedachte in het achterhoofd dat een goed resultaat alleen mogelijk was wanneer er samen zou worden gestreden. Kapitein Leandro Bacuna droeg speciaal voor de halve finale van het TOTO KNVB bekertoernooi een aanvoerdersband gelieerd aan het piratenthema dat door de supporters aan het toernooi werd gekoppeld. Trainer Dick Lukkien koos voor een middenveld met Laros Duarte en Johan Hove in de as.

De 1.200 strijders in de kajuit bovenin overstemden de ruim 45.000 overige toeschouwers in het stadion de gehele wedstrijd herhaaldelijk. FC Groningen nam het vijandige doel in de eerste helft vaak onder vuur. Het eerste wapenfeit was binnen een minuut voor Luciano Valente die de bal van afstand naast schoof. Thom van Bergen jaagde in de beginfase brutaal international Mats Wieffer op, waarna Laros Duarte de bal overnam diep op de helft van Feyenoord. De middenvelder stampte na twaalf minuten voetbal het kruit aan en raakte met zijn schot met links de paal.

De tegenstander had meer de bal en voerde de druk op, maar de Groningse defensie stak uitstekend in elkaar. Yankuba Minteh en Igor Paixao waren weliswaar gevaarlijk, maar het doel van Hidde Jurjus bleef schoon. Een afgeketste kogel van de linker van Duarte trof wel het doel. FC Groningen pakte verdiend de leiding, 0-1 door het afstandsschot van de middenvelder. Hoewel Feyenoord op jacht ging naar de gelijkmaker bleef de Trots van het Noorden als team strijden en behaalde het met de voorsprong de rust.  De mannen van Lukkien wisten dat er nog een pittige tweede helft voor de boeg lag.

De zee werd onstuimig na rust en het begon flink te stormen. De storm die Lukkien had voorspeld. Jurjus pakte een inzet van Minteh na een minuut spelen in de tweede helft met een fraaie reflex. FC Groningen moest in de achteruit. De storm bleef aanhouden en bleek lastig te omzeilen. David Hancko zorgde na een uur spelen voor de gelijkmaker. De Slowaak rondde bij de tweede paal een voorzet van Calvin Stengs af, 1-1.

Feyenoord rook bloed, maar FC Groningen capituleerde nog niet. Het bleef knokken voor iedere meter onder aanvoering van de mannen aan het front; Romano Postema en Van Bergen. De eerste wissel aan de kant van de Groningers was een kwartier voor tijd. Nick Bakker kwam in de ploeg voor Isak Määttä.

De Groningse mannen kregen helaas de nekslag in de slotfase van het duel te verduren. Invaller Ondrej Lingr dook op in de spits en stak de lage voorzet vanaf de linkerkant in het net, 2-1. Frisse manschappen als Rui Mendes, Noam Emeran, Kristian Lien en Fofin Turay konden geen verandering meer aanbrengen in de stand. De thuisploeg kreeg nog mogelijkheden de score uit te breiden, maar Jurjus stond meerdere malen op de goede plek.

De FC heeft zichzelf tegen Feyenoord absoluut op de kaart gezet, maar na ruim negentig minuten strijd met het mes tussen de tanden gingen de Groningers uiteindelijk ten onder in De Kuip. Het fraaie bekeravontuur waarin de ploeg scheurbuik overleefde en meerdere keren grootse overwinningen vierde was na een zinderende halve finale ten einde.