string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Groningen start Europese campagne met nederlaag.

Donderdag 17 september 2015 om 21:02

FC Groningen heeft donderdagavond in Euroborg met 3-0 verloren van Olympique Marseille. De Fransen stonden bij rust al met 2-0 voor. Het andere duel in Poule F tussen Slovan Liberec en Sporting Braga eindigde in 0-1.

In Euroborg kwam FC Groningen aan de aftrap met exact hetzelfde basiselftal als afgelopen zondag tegen Heerenveen. Bij de Fransen waren er diverse wisselingen ten opzichte van de voorgaande gewonnen competitiewedstrijd. ‘Never change a winning team’ laat zich blijkbaar beter in het Nederlands dan in het Frans vertalen.
In een met 21.520 toeschouwers uitverkocht Euroborg – een clubrecord voor Europees voetbal – liet Groningen zich niet overrompelen door de topclub. Integendeel. De thuisclub bepaalde het tempo van het eerste deel van de eerste helft, zonder overigens echt dreigend te worden. Na 25 minuten was het echter wel de uitploeg die met de eerste de beste kans meteen op voorsprong kwam. N’koudou wist zich een weg te banen door de FC-defensie en schoof de bal na zijn slalom achter Sergio Padt: 0-1.
Een vrije trap van Danny Hoesen was de grootste mogelijkheid van de thuisclub. De spits krulde de bal nipt over de rechterkruising achter doelman Steve Mandanda. Een prachtige afjaagactie van Bryan Linssen leverde ook nog eens een open doekje op. Zes minuten voor de pauze kreeg de wedstrijd een voor Groningen onaangename wending. Aanvaller Lucas Ocampos werd door zijn teamgenoot André Zambo oog in oog gezet met Padt en had vervolgens vanaf tien meter vrije doortocht: 0-2.
Met die stand ging de beide ploegen aan de thee. FC Groningen kwam ondanks de marge van twee treffers met veel energie uit de kleedkamers en kreeg na zeven minuten de eerste uitgespeelde aanval op de mat. Via een pass van captain Lindgren en het terugleggen van Danny Hoesen schoot Michael de Leeuw naast. Helaas voor de FC was het na ruim een uur gespeeld. Op aangeven van Benjamin Mendy scoorde Romain Alessandrini: 0-3.
In het laatste halfuur ging Groningen op jacht naar de eretreffer. Michael de Leeuw schoot precies halverwege de tweede helft naast op aangeven van Bryan Linssen. De grootste kans van de thuisclub. Mimoun Mahi was op dat moment ingevallen voor Danny Hoesen en Albert Rusnak werd later afgelost door Jesper Drost. Mahi produceerde in de 85ste minuut de eerste doelkans ‘binnen de palen’. Waar Mahi in de Eredivisie uit drie schoten ‘op doel’ telkens doel trof, wist Mandanda nu wel redding te brengen.
In de slotfase lieten de gasten blijken dat ze met 0-3 wel tevreden waren en bij Groningen was het pijpje wel leeg en nam de nauwkeurigheid af. Het publiek in Euroborg trakteerde de thuisploeg op een welverdiend applaus voor de inspanningen. Het klassenverschil was in de eerste van zes groepswedstrijden simpelweg te groot. De focus zal vanaf morgen liggen op de komende thuiswedstrijd van zondagnamiddag, tegen AZ, dat eveneens in de Europa League actief is en vanavond in Belgrado speelt.
Opstelling FC Groningen
Padt, Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Tamata, Maduro, De Leeuw, Tibbling, Linssen, Hoesen (66’ Mahi), Rusnak (70’ Drost).
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Reijnen, Antonia, Hiariej.
Opstelling Olympique Marseille
Mandanda, Isla, Sparagna, Rekik, Mendy (66’ De Ceglie), Zambo Anguissa, Lucas Silva (82’ Rolando), Romao, Alessandrini (75’ Sarr), Ocampos, N’Koudou.
Rest bank: Pelé, Cabella, Batshuayi, Dja Djedjé.
Toeschouwers: 21.520 (uitverkocht)
Scores: 25’ N’Koudou (-) 0-1, 39’ Ocampos (Zambo Anguissa) 0-2; 61’ Alessandrini (Mendy) 0-3
Scheidsrechter: Aranovskiy (Oekraïne)
Overige officials: Voytyuk, Bekker, Pluzhnyk, Abdula, Zhabchenko (allen Oekraïne)
Gele kaarten: 23’ Mendy, 51’ Ocampos, 56’ De Leeuw, 90’ Tibbling

Gerelateerd nieuws.

14 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard