Groningen perst er drie punten uit tegen AZ: 2-0.

Zondag 20 september 2015 om 18:53

FC Groningen heeft zondagavond in Euroborg drie punten gepakt tegen AZ. Voor de pauze scoorde Bryan Linssen. In de zesde minuut van de extra tijd bepaalde Mimoun Mahi de eindstand op 2-0. Na de zege staat de FC met 10 uit 6 op achtste plaats van de ranglijst.

In Euroborg stonden twee ploegen aan de aftrap die allebei een Europese wedstrijd in de benen hadden van afgelopen donderdag. FC Groningen verloor thuis van Olympique Marseille en AZ verloor uit bij Partizan Belgrado. Trainer Erwin van de Looi hield vast aan dezelfde elf als afgelopen donderdag terwijl AZ-trainer John van den Brom op vier posities wisselde.
De eerste helft was niet echt hoogstaand. In het eerste kwart van de wedstrijd kreeg Danny Hoesen een kopkans, die via een medespelers uiteindelijk naast het AZ-doel belandde. Bryan Linssen kreeg een schotkans maar mikte naast. Na ruim een halfuur spelen waren het deze twee spelers die na een dieptepass van Hedwiges Maduro bij de eerste treffer betrokken waren. De inzet van Hoesen werd nog gekeerd en Linssen was er als de kippen bij om zijn tweede van het seizoen binnen te knallen: 1-0.
Bij de aftrap van de tweede helft was Hoesen vervangen door Mimoun Mahi, die deze keer dus 45 minuten speeltijd kreeg. Het spelbeeld was in het eerste deel van de tweede helft vergelijkbaar aan de eerste helft. In het laatste kwartier barstte de wedstrijd pas echt los. Op dat moment had het spel net enkele minuten stilgelegen wegens een hoofdwond bij Markus Henriksen.
In de 79ste minuut van de wedstrijd werd er door Sergio Padt een wereldredding verricht op een inzet van invaller Robert Mühren, die nog door collega-invaller Etiënne Reijnen van richting was veranderd. In de nastoot bleven de Alkmaarders dreigend en met kunst- en vliegwerk bleef de voorsprong op het scorebord. Een minuut later had Michael de Leeuw de wedstrijd op aangeven van Linssen kunnen beslissen, maar knalde hij voorlangs.
De laatste tien minuten kwam Jarchinio Antonia binnen de lijnen voor Albert Rusnak. Vervolgens wisselde AZ voor de derde keer op rij aanvallend. Mimoun Mahi kreeg in de 87ste minuut een enorme kans op de tweede treffer van de avond, maar schoot keihard links naast het doel. Zo bleef het nog negen minuten billenknijpen voordat Mahi op aangeven van Antonia alsnog de 2-0 in de verre hoek knalde en Euroborg nog één keer in vreugde uitbarstte.
Komende woensdag speelt FC Groningen de vierde thuiswedstrijd op rij. Na Heerenveen, Marseille en AZ is dan FC Twente te gast in Euroborg. De KNVB-bekerwedstrijd begint woensdag 23 september om 18.30 uur.
Padt; Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Tamata; Tibbling, De Leeuw, Maduro (71’ Reijnen); Linssen, Hoesen (46’ Mahi), Rusnak (81’ Antonia).
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Drost, Hiariej.