Groningen overrompelt Heerenveen in Euroborg: 3-1.

Zondag 13 september 2015 om 14:42

FC Groningen heeft sc Heerenveen zondagmiddag met 3-1 verslagen in Euroborg en is de Friezen daardoor gepasseerd op de ranglijst van de Eredivisie. Danny Hoesen en Bryan Linssen scoorden in de eerste zestien minuten. Na de 2-1 van Thern halverwege de tweede helft bepaalde invaller en clubtopscorer Mimoun Mahi de eindstand op 3-1.

In Euroborg begon FC Groningen aan het tweede blok van de competitie en een kwartet thuiswedstrijden op een rij. Met Olympique Marseille, AZ en FC Twente als komende tegenstanders in het vooruitzicht gooide Erwin van de Looi de basisopstelling flink om. Aan de ene kant ingegeven door de terugkeer van de geblesseerden Rasmus Lindgren en Abel Tamata en aan de andere kant door een andere invulling van de posities van spits en schaduwspits. Michael de Leeuw vormde samen met diepste man Danny Hoesen het aanvalskoppel.
Ondanks het vroege aanvangstijdstip stond de Derby van het Noorden al binnen een minuut in vuur en vlam. Al na 38 seconden lag de bal in het mandje van de Friezen. Doordat de wedstrijd al tien seconden voor half één begon, moet het één van de vroegste doelpunten ooit in de Eredivisie geweest zijn. Voordat nota bene Danny Hoesen de bal binnen prikte hadden al twee andere FC’ers op doel geschoten. In de scrimmage die volgde had Michael de Leeuw de assist op Hoesen mogen bijschrijven.
Een kwartier na de vroege openingsgoal zorgde Bryan Linssen voor een marge van twee. Uit een prachtige pass van middenvelder Simon Tibbling wist de rechteraanvaller de bal achter Heerenveen-doelman Erwin Mulder te schuiven: 2-0. Simon Thern kreeg even later de enige gele kaart van de eerste helft toen hij Albert Rusnak het verder spelen belette. In het restant van de eerste helft had Groningen het overwicht en werd slechts één mogelijkheid voor Luciano Slagveer weggegeven.
Na de pauze werd bij Heerenveen linksachter Caner Cavlan vervangen door Kenny Otigba. Verder viel op dat de Friezen Groningen nu wel vaker wisten terug te dringen op eigen helft. FC Groningen had in de 68ste minuut dé kans om de wedstrijd te beslissen, maar Hoesen mikte helaas nipt naast. Een minuut later was het aan de overkant wel raak toen Simon Thern op aangeven van Branco van den Boomen de 2-1 binnen schoot. De aansluitingstreffer had echter geen verder effect. Heerenveen leek geen resultaat te ruiken en de thuisclub was juist nog meer gebrand de derde treffer aan te tekenen.
Met invallers Mimoun Mahi en Jarchinio Antonia voor de beide Groninger, of zo u wilt Limburgse, goalgetters werd het slotoffensief geplaatst. In de 82ste minuut had doelman Mulder het zeer druk met het bewaken van de tijdwaarneming en was hij juist onzuiver in zijn kerntaak, namelijk het voortzetten van het spel. Hij gooide de bal pardoes in de voeten van Mimoun Mahi die met zijn derde schot op doel van dit seizoen eveneens zijn derde doelpunt aantekende: 3-1.
Daarmee was de wedstrijd gespeeld en bracht FC Groningen de resultaten in de Eredivisie weer in evenwicht. De tweede zege van het seizoen brengt de Trots van het Noorden op zeven punten uit vijf gespeelde duels. Het doelsaldo is met zes treffers voor en tegen ook weer in evenwicht. Voor de Friezen was het de eerste nederlaag van deze jaargang. Op de ranglijst keert Groningen terug in het linkerrijtje met komende zondag AZ-thuis voor de boeg. Maar eerst wacht donderdag in de vooravond Olympique Marseille in een volledig uitverkocht en ongetwijfeld kolkend Euroborg!

Padt, Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Tamata, Tibbling, De Leeuw, Maduro, Linssen (73’ Mahi), Hoesen (81’ Antonia), Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Reijnen, Drost, Hiariej.
Opstelling sc Heerenveen
Mulder, Van Anholt, St. Juste, Bijker, Cavlan (46’ Otigba), Van den Boomen, Van den Berg (74’ Kada), Thern, Slagveer, Veerman, Larsson.
Rest bank: De Fockert, Marzo, Thorsby, Huizing, Amin.
Toeschouwers: 21.001
Scores: 1’ Hoesen (De Leeuw) 1-0, 16’ Linssen (Tibbling) 2-0; 69’ Thern (Van den Boomen) 2-1, 82’ Mahi (-) 3-1.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Van Dongen, Van Zuilen en Gerrets
Gele kaarten: 19’ Thern, 57’ Linssen, 65’ Van Anholt, 66’ Van den Boomen.