Groningen maakt tweemaal achterstand ongedaan tegen Twente: 2-2.

Zondag 22 maart 2015 om 16:33

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Twente. Lorenzo Burnet scoorde voor de pauze de gelijkmaker namens de thuisploeg en Mimoun Mahi deed dat in de tweede helft. Na het elfde gelijkspel staat Groningen nog altijd elfde op de ranglijst.

In Euroborg stond spits Danny Hoesen voor het eerst sinds drie maanden weer eens in de basis van een competitiewedstrijd en begon Nick van der Velden op de bank. In de ploeg van tegenstander FC Twente had trainer Alfred Schreuder noodgedwongen drie wisselingen moeten doorvoeren. Doelman Sonny Stevens, verdediger Andreas Bjelland en aanvaller Luc Castaignos waren niet inzetbaar, waardoor Nick Marsman, Joachim Andersen en Youness Mokhtar aan de aftrap verschenen bij de Tukkers.
In de eerste helft leek er werkelijk geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg, die scherp en agressief begon aan het duel tussen de nummers 11 en 8 van de ranglijst. In de twaalfde minuut kreeg Renato Tapia het echter op zijn heupen en besloot hij na een onderschepping en enkele passeerbewegingen maar eens uit te halen. Zo viel de 0-1 zomaar uit de lucht.
Groningen liet zich echter niet uit het veld slaan door de vroege tegentreffer en bleef zoeken naar de voetballende oplossingen. Binnen elf minuten kwam de FC dan alweer op gelijke hoogte. Een aanval over de linkerkant met Albert Rusnak en Lorenzo Burnet werd afgerond door de verdediger, die met zijn eerste doelpoging van het seizoen ook meteen zijn eerste treffer aan liet tekenen: 1-1.
FC Groningen bleef de eerste helft de bovenliggende partij maar wist het overwicht niet in nog meer doelpunten tot uitdrukking te brengen. Het thuispubliek begeleidde de groen-witte FC met een bescheiden applaus naar de kleedkamers. Albert Rusnak had vijf minuten eerder al met een liesblessure het veld moeten verlaten en werd vervangen door Nick van der Velden.
De tweede helft kende een soortgelijk verloop als de eerste helft. Na dertien minuten kwamen de gasten zomaar op een voorsprong toen basisdebutant Joachim Andersen een vrije trap van Hakim Ziyech zomaar tot doelpunt kon promoveren: 1-2. Deze duurde het ook wat langer voordat Groningen de gelijkmaker binnen kon binnenschieten. Daarbij bleef Twente in de omschakeling ook gevaarlijk.
Met twintig minuten op de klok werd Simon Tibbling afgelost door Leandro Bacuna, om de ploeg nog wat extra aanvallende impuls te geven. Tien minuten later bezweken de gasten dan toch toen Maikel Kieftenbeld de bal afleverde bij Mimoun Mahi, die op zijn beurt verwoestend uithaalde met ‘zijn rechter’ en de bal in de rechterkruising zag vliegen, achter Marsman: 2-2.
In de slotfase bleef Groningen aandringen maar zat het de ploeg telkens niet mee in de eindfase van de aanvallen. FC Twente had over de gehele wedstrijd bovendien liefst vijf gele kaarten nodig om Groningen af te stoppen. Na 93 minuten stond voor de elfde keer in 28 duels een gelijkspel op het scorebord en kreeg de thuisploeg opnieuw een applaus voor de strijdlust en het geboden spel. Na het komende vrije weekend gaat Groningen op bezoek bij Vitesse, voordat op woensdag 8 april Excelsior te gast is in Euroborg met als inzet een plek in de KNVB-bekerfinale.

Padt; Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet; Mahi, Tibbling (70’ Bacuna), Kieftenbeld, Rusnak (40’ Van der Velden); Chery, Hoesen.
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Islamovic, Van Nieff, Hateboer.
Opstelling FC Twente
Marsman, Ter Avest (63’ Børven), Martina, Andersen, Schilder, Mokotjo, Tapia, Ebecilio (84’ Koppers), Ziyech, Corona (79’ Eghan), Mokhtar.
Rest bank: Drommel, Ould-Chikh, Van der Heide, Kusk.
Toeschouwers: 20.171
Scores: 12’ Tapia (-) 0-1, 23’ Burnet (Rusnak) 1-1; 58’ Andersen (Ziyech) 1-2, 80’ Mahi (Kieftenbeld) 2-2.