Groningen laat Excelsior glippen en verliest.

Zondag 17 december 2017 om 21:01

FC Groningen heeft zondagavond in Rotterdam met 2-0 verloren van Excelsior. De thuisploeg kwam na acht minuten op voorsprong en behield de leiding tot het einde. Negen minuten voor tijd werd de wedstrijd beslist: 2-0. Na de zeventiende speelronde staat FC Groningen dertiende op de ranglijst. Komende zondag, 24 december, is Sparta Rotterdam te gast in het Noordlease Stadion.

In de laatste speelronde van de eerste competitiehelft moest trainer Ernest Faber noodgedwongen op diverse posities wisselingen aanbrengen in het basiselftal. Zo was Oussama Idrissi geschorst en Ritsu Doan wegens hoge koorts niet inzetbaar. Tom van Weer werd gepasseerd en zo was er ruimte in de startopstelling voor Amir Absalem, Mimoun Mahi en Lars Veldwijk.

Na acht minuten in de wedstrijd openen de thuisclub de score uit een standaardsituatie. Specialist Hicham Faik mikte een vrije trap op het hoofd van linksback Milan Massop die de 1-0 binnen kopte. Het was exact het scenario dat FC Groningen niet kon gebruiken. Toch was er hoop voor de gasten, die in de voorgaande vijf duels telkens op achterstand kwamen en uit die reeks desondanks nog acht punten wisten te behalen.

Groningen was in het restant van de eerste helft ook heer en meester. Een bal voorlangs van Django Warmerdam en maar liefst twee schoten op de paal van spits Lars Veldwijk hadden een beter lot verdiend, maar in de score kwam voor de pauze geen verandering meer. Beide trainers lieten hun elf na de onderbreking ongewijzigd terugkeren en het spelbeeld zette zich na rust voort.

Een verhouding van eenderde/tweederde balbezit werd door FC Groningen echter niet omgezet in een gunstig saldo van schoten (11-7) of schoten op doel (5-2). Ook met verse krachten Todd Kane en Tom van Weert werd de verdediging van de Rotterdammers niet voldoende op de proef gesteld. Van Weert claimde in de extra tijd nog een strafschop, maar toen was de stand al 2-0. Uit een snelle uitbraak wist Stanley Elbers een voorzet van Milan Massop binnen te werken in de 81ste minuut.

Zo was de wedstrijd haast een kopie van de editie van begin vorig seizoen, toen de 2-0 in de absolute slotfase nog viel. Groningen stond dus opnieuw met lege handen en een reeks van drie ongeslagen competitiewedstrijden is ten einde. Komende zondagmiddag, 24 december, vanaf 12.30 uur is het geplaagde Sparta Rotterdam te gast in het Noordlease Stadion. Het is de eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft voor beide teams en het laatste van het kalenderjaar 2017.