Groningen knokt zich naar prachtige overwinning op Ajax.

Zondag 26 januari 2020 om 16:36

FC Groningen heeft zondagmiddag een fantastische overwinning gepakt op koploper Ajax. In een vol Hitachi Capital Mobility Stadion kwam de Trots van het Noorden via spits Kaj Sierhuis en middenvelder Ramon Pascal Lundqvist op voorsprong. Donny van de Beek scoorde tegen. De FC doorstond een hectische slotfase en knokte zich naar een schitterende driepunter (2-1 winst) die met veel gejuich werd ontvangen.

Lundqvist

Sam Schreck stond voor de tweede keer in de thuiswedstrijd aan de aftrap, voor de 17-jarige Joël van Kaam was het de eerste keer dat hij tot de wedstrijdselectie behoorde tijdens een officieel duel. Groningen begon fel aan het duel en zette Ajax waar mogelijk flink onder druk. De thuisploeg kreeg via een kopbal van Ramon Pascal Lundqvist de eerste kans. Zijn kopbal ging net naast het doel.

Kaj Sierhuis was na ruim een kwartier voetballen wel trefzeker. De spits liep uitstekend weg in de diepte en kreeg een fantastische steekbal van Django Warmerdam. Via de keeper schoot Sierhuis FC Groningen naar een verdiende voorsprong, 1-0. De spits kreeg tien minuten later de mogelijkheid om zijn score te verdubbelen. Sierhuis won het kopduel van Joël Veltman, zag de bal bij Joël Asoro terechtkomen en liep goed vrij. De spits ontving de bal terug, maar schoot deze keer tegen het lichaam van doelman Bruno Varela.

De eerste kans voor de Amsterdammers was na 37 minuten spelen. Ryan Babel had de bal bij de tweede paal voor het intikken na een voorzet van de rechterkant, maar schoot naast. Zodoende ging FC Groningen na een uitstekende eerste helft met een verdiende voorsprong de rust in, 1-0.

De tweede helft begon voortvarend voor de ploeg van trainer Danny Buijs. De 22.315 toeschouwers zagen Lundqvist na 52 minuten spelen de voorsprong verdubbelen. De Zweed punterde een voorzet van Schreck met enig geluk binnen. Lundqvist kwam geheel vrij in het strafschopgebied nadat Asoro met een loopactie richting eerste paal twee tegenstanders had meegenomen, 2-0.

De FC had de wedstrijd op dat moment onder controle. Het gaf verdedigend weinig weg en had dezelfde energieke houding als voor rust. Toch kwam Ajax ruim een kwartier voor tijd tot scoren. Dusan Tadic legde een bal van achteruit terug op Donny van de Beek en die verschalkte doelman Sergio Padt, 2-1. Een spannende slotfase volgde.

Groningen kwam flink onder druk te staan, maar de ploeg bleef knokken. Aan de andere kant van het veld werd het via invallers Ahmed El Messaoudi en Samir Memisevic nog twee maal gevaarlijk uit standaardsituaties. Beide invallers kopten naast. De vier minuten blessuretijd waren spannend, maar FC Groningen hield goed stand waarna het laatste fluitsignaal met groot gejuich werd ontvangen. Koploper Ajax werd in eigen huis verslagen, 2-1!