string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Gedenkwaardige middag met mooie afsluiter.

Zondag 22 december 2013 om 16:40

FC Groningen heeft het jaar 2013 op passende wijze afgesloten. De FC won in Euroborg met 5-2 van NEC en gaat als zesde de winterstop in. Bij rust was de stand al 3-0. Michael de Leeuw scoorde drie van de vijf treffers en verdubbelde daarmee zijn seizoenproductie. Op zaterdag 18 januari hervat Groningen de competitie in Waalwijk.

Het was op voorhand al één van de meest memorabele wedstrijden die ooit in Euroborg gespeeld zou worden. Met de aanwezigheid van ruim honderd spelers en begeleiders van de jeugdopleiding op de randen van de strafschopgebieden en achttien fakkeldragers voor de publiekstribunes en onder het nummer ‘Laat me’ van Ramses Shaffy kwamen de beide ploegen de tunnel uit. Na de minuut stilte van afgelopen donderdagavond werd nu een minuut lang een staand geapplaudisseerd voor clubicoon Martin Koeman. Dit in het bijzijn van zijn naaste familie, die toekeek vanuit een van de skyboxen. Indrukwekkend en met een prachtige symboliek voor de betekenis van Koeman voor de club FC Groningen.
Eigen doel
Waar afgelopen donderdag alles tegen zat voor FC Groningen in het bekertreffen met NEC, was het deze zondagmiddag volledig andersom. Vanaf het begin beet de FC zich in de tegenstander vast en een klein halfuur later had Groningen er nota bene al drie ‘in het mandje’ liggen. De eerste was in de veertiende minuut van Michael de Leeuw, op aangeven van Stefano Magnasco. De tweede kwam tien minuten later van de voet van Filip Kostic, bediend door Eric Botteghin. Het derde doelpunt betrof een schot/voorzet van Maikel Kieftenbeld die door reserve-aanvoerder Rens van Eijden in eigen doel werd gewerkt: 3-0 na 27 minuten spelen.
Daarmee was de wedstrijd allerminst gespeeld, want er stond nog ruim een uur op de klok en juist NEC had al eerder dit seizoen bewezen een dergelijk achterstand te kunnen ombuigen. Tot aan het rustsignaal bleef de stand 3-0 ongewijzigd, maar was het NEC dat een aantal keren gevaarlijk was in de buurt van het doel van Marco Bizot. Onder meer een bal op de paal van Jakob Jantscher en diverse afstandsschoten troffen echter geen doel.
Wereldgoal
In de tweede helft viel de FC richting de Tonny van Leeuwen Tribune en na vier minuten zagen zij van dichtbij de mooiste goal in Euroborg van 2013. Een voorzet van de zijkant van Stefano Magnasco die schijnbaar net niet helemaal op maat was, werd door Michael de Leeuw toch op waarde geschat. Nota bene met een volledige draai om de lengte-as schoot De Leeuw de bal met een hakje in de rechterbenedenhoek. Een doelpunt dat de hele wereld over zal gaan, en terecht. Weergaloze actie: 4-0.
Opmerkelijk genoeg greep NEC het moment aan voor een heus ‘tussen-offensief’. Na een klein uur spelen kon Christoph Hemlein de marge terugbrengen tot drie en zes minuten later was het Alireza Jahanbakhsh die met een afstandsknal de 4-2 aantekende. Verder liet FC Groningen de tegenstander toch echt niet komen, want in de 70ste minuut gooide Michael de Leeuw de wedstrijd in het slot. Een voorzet van Rasmus Lindgren rolde voor zijn voeten bij de tweede paal en kon simpel worden ingetikt: 5-2.
Kansen
Daarmee tekende De Leeuw voor zijn derde van de middag en de zesde van het seizoen. Hij is daarmee clubtopscorer halverwege het seizoen. Overigens had hij bij de stand 4-2 eerder al een opgelegde kans gekregen, maar miste hij toen nog. Tjaronn Chery was in die fase ook nog heel dicht bij een treffer, maar zag een vrije trap via de beide palen uit het doel stuiten. Pure pech. Stefano Magnasco was de enige FC’er die een gele kaart ontving en zal er op 18 januari in Waalwijk niet bij zijn. Het was zijn zevende en dus moet hij één duel ‘brommen’.
Met de eindstand al op het bord wisselde trainer Erwin van de Looi nog driemaal. Even zo vaak kon worden gesproken van een applauswissel. Krisztian Adorjan werd vervangen en toonde aan zijn vorm weer te pakken te hebben. Maikel Kieftenbeld ging tachtig minuten lang voorop in de strijd en droeg de aanvoerdersband voor tien minuten over aan Rasmus Lindgren. Michael de Leeuw tenslotte, maakte plaats voor Género Zeefuik voor wie de vier minuten te kort waren om nog een rol van betekenis te spelen.
Vakantie
Met 27 punten en een doelsaldo van ‘plus vier’ gaat Groningen de winterstop in. Op vrijdag 3 januari wordt op het trainingsveld bij de Mediacentrale getraind om 10.00 uur. Een dag later gaat de FC op reis naar Oliva, waar een trainingskamp wordt belegd. Ook wordt er geoefend tegen AA Gent en NAC Breda. Op zaterdag 18 januari 2014 is RKC Waalwijk de eerste tegenstander van het nieuwe jaar. Acht dagen later is FC Twente in Euroborg te gast.

Opstelling FC Groningen
Bizot, Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum, Adorjan (71’ Hiariej), Kieftenbeld (80’ Lindgren), Chery, Kirm, De Leeuw (89’ Zeefuik), Kostic.
Rest bank: Luciano, Burnet, Letschert, Zivkovic.
Opstelling NEC
Johnsson, Vermijl, Van Eijden, Disveld, Leiwakabessy, Koolwijk (52’ Stefanik), Jantscher, Conboy, Hemlein, Jahanbakhsh (83’ Diarra), Rieks (67’ Foor).
Rest bank: Smits, Breuer, Loen, Roorda.
Toeschouwers: 20.000
Scores: 14’ De Leeuw (Magnasco) 1-0, 24’ Kostic (Botteghin) 2-0, 27’ Van Eijden (eigen doel) 3-0; 49’ De Leeuw (Magnasco) 4-0, 57’ Hemlein (Jahanbakhsh) 4-1, 63’ Jahanbakhsh (Rieks) 4-2, 70’ De Leeuw (Adorjan) 5-2.
Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Brink, Kleinjan en Koekoek
Gele kaarten: 44’ Koolwijk, 56’ Magnasco, 91’ Conboy

Gerelateerd nieuws.

11 uur geleden

Joost Kooistra nieuwe teammanager FC Groningen

2 dagen geleden

Terugblik op het promotieseizoen: ‘Dit moest van zo ver komen’

3 dagen geleden

De kleuren van… Alex Rump