Fledderus: “Oude tijden laten herleven”

25 februari 2019

Maandagmiddag werd in de Skylounge Groningen Airport Eelde van het Hitachi Capital Mobility Stadion de nieuwe technisch directeur van FC Groningen gepresenteerd. Mark-Jan Fledderus gaat op maandag 1 april aanstaande aan de slag bij de club waarvoor hij vier jaar als voetballer actief was. “Ik heb er veel zin in om aan het avontuur te beginnen,” aldus de huidige technisch manager van Heracles Almelo die in Groningen een contract voor vijf jaar tekent.

De 36-jarige Fledderus begon met een introductie van zichzelf en had in de zaal gezelschap van zijn vrouw Kim en zoons Levi en Mees. “Ik ben geboren in Coevorden en heb in de jeugd van FC Emmen gespeeld totdat ik op mijn achttiende een contract kon tekenen bij sc Heerenveen. Na een jaar verhuurd te zijn geweest aan Telstar kwam er de mogelijkheid mezelf op amateurbasis te bewijzen in de voorbereiding bij FC Groningen. Dat was bij mijn toenmalige trainer Ron Jans.”

Studie
De rest is geschiedenis. Fledderus zette zijn eerste stappen in de Eredivisie bij FC Groningen in een sportief succesvolle periode rond de verhuizing vanuit het Oosterpark naar het toenmalige Euroborg. De middenvelder kwam tot ruim 100 duels voor de Trots van het Noorden. Een kleine elf jaar later met omzwervingen bij Heracles, Roda JC Kerkrade en opnieuw Heracles en een managementfunctie bij de Almeloërs, komt Fledderus terug in Groningen en wordt hij de opvolger van de eerder genoemde Jans, die hem vanaf 1 april zal inwerken en adviseren in zijn nieuwe functie.

Het is snel gegaan met de voormalige linkshalf na zijn actieve loopbaan die na een revalidatietraject eindigde met een rol als aanvoerder in de beroemde kampioenswedstrijd van Feyenoord in 2017. “Ik heb tijdens mijn voetbalcarrière een studie commerciële economie afgerond en daarnaast nog diverse cursussen gedaan. Bij Heracles hadden toenmalige voorzitter Jan Smit en directeur Nico-Jan Hoogma een ontwikkeltraject voor ogen met me.”

Overdragen
“Zo werd ik assistent van Hoogma die naast algemeen directeur ook de voetbalzaken in zijn pakket had. Ook zat ik samen met Ron Jans op een managementcursus van de KNVB in Zeist. Het was een super leerzame tijd en na acht maanden maakte Hoogma bekend een functie bij de KNVB te gaan vervullen. Sinds 1 maart 2018 ben ik nu technisch manager bij Heracles Almelo. Het was een unieke kans en ik ben Heracles ook dankbaar dat ze me die kans hebben geboden. Ik ben blij dat ze mijn opvolger (Tim Gilissen – red.) ook al op korte termijn hebben gevonden. Ik zal mijn werkzaamheden op een nette manier overdragen aan mijn opvolger.”

Op maandag 1 april start Fledderus aan zijn werkzaamheden in Groningen en zal hij eerst nog drie maanden een directieteam vormen met Hans Nijland en Robbert Klaver. “Toen FC Groningen belde, sloeg mijn hart eerst wel even over. Deze club heeft toch wel een bijzonder plekje. Aan de ene kant is het een eer dat ik gevraagd werd en aan de andere kant zit ik bij Heracles ook uitstekend op mijn plek. Het was dus een dilemma. Ik heb er goed over nagedacht en uiteindelijk de keuze gemaakt toch het eerste gesprek aan te gaan. In dat hele traject heb ik Heracles telkens meegenomen. Bij elk gesprek werd ik enthousiaster over de mogelijkheden bij FC Groningen. En na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt.”

Attractief
Fledderus omschrijft zichzelf als iemand met een winnaarsmentaliteit, die hard werkt en direct is, maar ook open, ‘een echte teamplayer’: “Ik werk graag vanuit een plan en om dat op te stellen, ga ik rustig de tijd nemen en praten met de mensen die aanwezig zijn in de club. Mijn opdracht is om met FC Groningen structureel aansluiting te krijgen bij de subtop van de Eredivisie. Daarbij houd ik van attractief en herkenbaar voetbal. Ik neem de tijd de organisatie beter te leren kennen en heb veel zin om aan het nieuwe avontuur te beginnen. Als ik terugdenk aan mijn vorige periode bij de club, denk ik aan mooie wedstrijden in een bomvol stadion. We gaan er alles aan doen om die oude tijden te laten herleven.”

Fledderus is 36 jaar en ziet vooral voordelen van zijn jonge leeftijd. “Ik denk dat je bij mij en ook Wouter Gudde moet kijken naar kwaliteit en hoe goed je het doet in je functie. In de rest van het managementteam en de directie zitten bovendien wel veel mensen met ervaring en in de rest van de club zijn ook veel mensen die al langer meelopen. Onze jeugdigheid brengt elan, spirit en drive met zich mee. Ik houd van keihard werken en we zullen er met z’n allen alles aan doen om het te laten slagen. Geef ons een eerlijke kans om ons te laten zien in de komende periode.”

190225EOA4633

Laatste nieuws