FC verliest nuttig oefenduel in Schotland met 2-1.

Vrijdag 21 juli 2023 om 22:40

FC Groningen speelde vrijdagavond in het Schotse Edinburgh een oefenwedstrijd tegen Hibernian FC. Het vijfde oefenduel van de voorbereiding ging met 2-1 verloren. Bij rust stond het 0-1 op Easter Road door een doelpunt van spits Kevin van Veen. Na de pauze was Josh Campbell twee keer trefzeker voor Hibernian. Aanvaller Kristian Lien maakte zijn eerste minuten in het shirt van FC Groningen.

Voor tegenstander Hibernian was het de eerste wedstrijd van het seizoen op het eigen Easter Road en dus was er een behoorlijke publieke belangstelling. De Schotten spelen komende week in de voorronde van de Conference League tegen Inter Club d’Escaldes uit Andorra. Vanuit Groningen waren zo’n 100 FC-supporters afgereisd naar Schotland om vrijdagavond hun FC aan het werk te zien. Twee van de FC-supporters in het uitvak waren voormalig FC-spits Glen Salmon en zijn zoon. Salmon is ondernemer in Schotland.

De FC begon goed in Edinburgh. Ragnar Oratmangoen was binnen twee minuten spelen de eerste Groninger die gevaarlijk werd. Het schot van de middenvelder ging echter via een Schots been naast het doel. Een voorbode voor een prima start van de FC.

Doelpunt
Luciano Valente schoot na tien minuten spelen op het doel, zijn inzet kwam voor de voeten van Kevin van Veen en de spits deed waar hij in Schotland om bekend staat. Na twee goals op Easter Road afgelopen seizoen in het shirt van Motherwell, schoot Van Veen ook namens FC Groningen raak, 0-1.

Na de vroege voorsprong voor de FC, kroop de thuisploeg wat uit haar schulp. Josh Campbell kopte halverwege de eerste helft niet ver naast het doel en tien minuten voor de rust redde keeper Michael Verrips op een hard schot van de aanvaller. Zodoende ging de FC met een voorsprong de rust in.

Waar de FC vroeg scoorde in de eerste helft, lukte dat Hibernian na rust. Campbell was na 54 minuten voetbal trefzeker via een rebound nadat Elie Youan het houtwerk had geraakt, 1-1. Twee minuten later scoorde Campbell nogmaals, 2-1.

Debutant
Aanvaller Kristian Lien maakte na ruim een uur spelen zijn officieuze debuut voor de club. Samen met Fofin Turay en Kian Slor kwam de Noor binnen de lijnen. Valente, Oratmangoen en Thom van Bergen gingen naar de kant. Een kwartier voor tijd kwamen ook Jorg Schreuders, Joel van Kaam, Nordin Musampa, Wouter Prins en Romano Postema in het veld. Goalgetter Van Veen, Marvin Peersman, Radinio Balker, Liam van Gelderen en Leandro Bacuna werden vervangen.

Hibernian zocht de aanval voornamelijk via voorzetten waarmee het gevaarlijk probeerde te worden. FC Groningen kreeg nog één mogelijkheid via debutant Lien. De nieuweling schoot een voorzet van Van Kaam vlak voor tijd via een stuit over het doel. Zo eindigde een nuttige oefenwedstrijd in de voorbereiding op het seizoen in een 2-1 nederlaag.

Uiteraard werden de ongeveer 100 FC-supporters die een internationale away-day beleefden na afloop bedankt. De Trots van het Noorden dankt Hibernian voor de uitnodiging en de medewerking wat betreft fotografie en het delen van de highlights. Een samenvatting van de wedstrijd is zaterdag in de loop van de dag te zien op het YouTube-kanaal van FC Groningen.

Zaterdag vliegt de selectie terug naar Nederland. Een dag later, op zondag 23 juli, staat de Open Dag op het programma. Vanzelfsprekend is de selectie hierbij aanwezig. Stadion Euroborg opent van 13.00 uur tot 17.00 uur de deuren. De spelerspresentatie staat gepland om 14.00 uur. De Open Dag is gratis te bezoeken. Meer informatie over de Open Dag.

Scoreverloop:
10′ Van Veen, 0-1, 54′ Campbell, 1-1, 56′ Campbell 2-1.

Opstelling FC Groningen: Verrips, Van Gelderen (75′ Van Kaam), Blokzijl, Balker (75′ Musampa), Peersman (75′ Prins), Pelupessy, Bacuna (75′ Schreuders), Oratmangoen (61′ Turay), Valente (61′ Slor), Van Bergen (61′ Lien), Van Veen (75′ Postema).