FC sluit mooie week af met driepunter in sfeervol Euroborg.

Zondag 11 februari 2024 om 16:21

FC Groningen won zondagmiddag met 3-0 thuis van TOP Oss. Bij rust stond het 1-0 in het voordeel van de Trots van het Noorden door een goal van Johan Hove. Na de pauze verdubbelde Luciano Valente de score en maakte Kristian Lien de laatste goal van de middag. FC Groningen klom door de driepunter naar de vijfde plaats op de ranglijst.

Daags na de memorabele bekeravond van afgelopen donderdag werden er 20.414 tickets verkocht voor het competitieduel met TOP Oss. FC Groningen kreeg in de eerste helft meerdere mogelijkheden, maar liep geregeld op het laatste moment vast op een gele wand van TOP-verdedigers. Wouter Prins kwam na 10 minuten spelen door aan de linkerkant, maar zijn lage voorzet kon net worden weggehaald voordat Luciano Valente de bal kon binnenlopen. Na een kwartier spelen een soortgelijke voorzet van Valente alleen dan vanaf de andere kant van het veld. De bal schoot langs spitsen Thom van Bergen en Romano Postema voorlangs het doel.

Jorg Schreuders probeerde het halverwege de eerste helft van afstand en ook Laros Duarte schoot nog een keer van buiten het strafschopgebied. Schreuders schoot naast, Duarte in de handen van keeper Mike Havekotte.

Johan Hove brak de ban na 41 minuten spelen. Een corner van Prins kwam uit bij Marvin Peersman. De verdediger legde terug op Hove en de Noor schoot tussen een woud van benen raak, 1-0. (Na afloop van de wedstrijd bleek dat Thom van Bergen de bal dusdanig van richting had gewijzigd dat de spits de goal op zijn naam geschreven kreeg- red.) Direct daarna kreeg de FC via aanvoerder Leandro Bacuna een grote mogelijkheid op meer. De captain kreeg de bal in het zestienmetergebied van Schreuders, maar schoot in het zijnet langs de verkeerde kant van de paal. Daardoor bleef de stand op 1-0.

Vlak na rust hadden veel mensen hun mobiel in de aanslag toen Duarte voor zijn derde thuiswedstrijd op rij mocht aanleggen vanuit de linkerhoek voor de Noordtribune. Na zijn weergaloze goal tegen Jong FC Utrecht en schot op de lat tegen Fortuna Sittard, koos de international van Kaapverdië nu voor de korte hoek. Een Ossenaar kon wegkoppen.

FC Groningen kreeg na 51 minuten spelen de uitgelezen mogelijkheid de score uit te breiden via een strafschop. Invaller Isak Määttä was onreglementair gestopt in het strafschopgebied. Bacuna ging achter de bal staan, maar Havekotte stopte de inzet van de captain.

Enkele minuten later konden de FC’ers in het stadion wel juichen. Valente ving een bal op, op de rand van de zestien, kapte zijn man uit en schoot rustig binnen met rechts, 2-0. Doelpunt nummer 6 in alle competities voor de middenvelder.

Net als in de eerste helft noteerde FC Groningen een veelvoud aan doelpogingen. De ploeg wilde de aanwezige supporters graag vaker laten juichen. In totaal werd er 24 keer richting doel geschoten. Een schot van Valente zeilde over, een poging van Schreuders vloog naast het doel. Ook stond Oss-keeper Havekotte vaak op zijn post. Met nog ruim tien minuten op de klok klonk de goaltune voor de derde keer in Euroborg. Van Bergen rondde fraai af via een stift, maar werd afgevlagd voor buitenspel. Geen goal voor de spits, 2-0. Het was het moment om vanaf de tribunes nog eens extra gas te geven in de aanmoedigingen. Wederom was de steun voor de ploeg de gehele middag voelbaar in het stadion.

Postema zag een inzet met nog 7 minuten op de klok rakelings naast gaan. Het was de laatste actie van de spits, die werd vervangen door Kristian Lien. De Noor stond koud in het veld toen hij wel de 3-0 maakte. Een voorzet van een andere invaller Rui Mendes werd afgerond door Lien. Zijn eerste goal voor de hoofdmacht en dat vierde hij nadrukkelijk met de Noordtribune. FC Groningen sloot zodoende een mooie week met twee thuiswedstrijden feestend met supporters af.

Na afloop van het duel bleek dat er onduidelijkheid was over de doelpuntenmaker bij de 1-0. Het schot van Hove werd onderweg getoucheerd door Van Bergen. Scheidsrechter Martin Pérez schreef het doelpunt na afloop van de wedstrijd dan ook op naam van de jonge spits. Van Bergen staat daardoor op vijf competitietreffers.