string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

FC koppend terug aan kop.

Zondag 05 oktober 2008 om 15:33

In Euroborg heeft FC Groningen vanmiddag de koppositie heroverd in de Eredivisie. ADO Den Haag werd met 3-0 aan de kant gezet. De treffers kwamen van Petter Andersson, Evgeniy Levchenko en Marcus Berg.

Door een thuiszege op De Graafschap had PSV zaterdagavond de koppositie in de Eredivisie even overgenomen van FC Groningen. Bij winst op ADO Den Haag zou FC Groningen voor de derde speelronde op rij aan kop gaan in de Eredivisie. Bij FC Groningen stonden dezelfde winnende elf in het veld als een week eerder, thuis tegen Feyenoord. Bij ADO Den Haag, dat vorige week gelijkspeelde tegen FC Utrecht, keerden Ahmed Ammi en Pascal Bosschaart terug in de beginopstelling ten faveure van Mitchell Piqué en Samir el Moussaoui.
Overrompelend
Vanaf het begin van de wedstrijd liet FC Groningen duidelijk blijken met welke intentie de ploeg deze lunchwedstrijd zou benaderen. Namelijk met de instelling van een koploper en met de bedoeling duidelijk af te rekenen met de nummer 5 van de ranglijst.
In de eerste helft was Groningen vooral heel gevaarlijk in de lucht. Met kopduels bleek ADO zeer veel moeite te hebben. Koen van de Laak kreeg de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Een kopbal afkomstig van zijn hoofd verdween echter voorlangs. Marcus Berg schampte even later een bal tegen de kruising. Daarmee waren de gasten uit Den Haag gewaarschuwd.
Luchtmacht
In de elfde minuut was het wel raak. Uit een prachtige voorzet van Koen van de Laak was het Petter Andersson die binnen het vijfmetergebied zijn directe bewaker te slim af was en de 1-0 achter doelman Zwinkels kopte. De enige kans die Den Haag in het duel zou krijgen was enkele minuten later van Karim Soltani. De linksbuiten van de Hagenaars stoomde de zestienmeter binnen en schoot vervolgens in het gezicht van doelman Luciano, die daarmee een opmerkelijke redding verrichte.
In de 25ste minuut was het aan de overzijde dat Groningen de wedstrijd al haast in het slot leek te gooien. Een vrije trap van Sepp De Roover werd ditmaal opnieuw binnengekopt. Deze keer kwam de bal van het hoofd van aanvoerder Evgeniy Levchenko: 2-0. Overigens is de kopbal ook juist het gevaarlijkste tegenwapen gebleken in deze competitie. De beide treffers die Luciano moest incasseren, kwamen tot stand uit kopballen.
Overmacht
De enige gele kaart van het duel kwam op naam van Pascal Bosschaart, die Koen van de Laak onder de zoden probeerde te krijgen. Behalve dit incident verliep de wedstrijd bijna vriendschappelijk. In de slotfase van de eerste helft kreeg FC Groningen nog enkele mogelijkheden. Zo koos Marcus Berg ervoor te schieten in plaats van een medespeler uit te zoek in de zestien meter. En was het Van de Laak die – koppend – het doel op een haar na miste.
Na de pauze keerde Karim Soltani niet terug en werd zijn plaats in het elftal van de gasten ingenomen door Wesley Verhoek. Een klein kwartier later ging Fabio Caracciolo naar de kant en kwam Bogdan Milic binnen de lijnen.
Wissels
Ook Ron Jans paste een wissel toe. Oluwafemi Ajilore was bij een geblokt schot geblesseerd geraakt en werd afgelost door Danny Holla. In de 69ste minuut kregen de enthousiaste toeschouwers in een regenachtig Euroborg nog een doelpunt te zien. Koen van de Laak verzorgde een prachtige voorzet die door topscorer Marcus Berg tot doelpunt werd gepromoveerd: 3-0. Voor Berg zijn vijfde treffer in vijf competitieduels.
Enkele minuten later werd Berg gewisseld voor Berry Powel. Ook Goran Lovre ging er voortijdig af en werd afgelost door Gonzalo Garcia. Beide invallers kwamen in het laatste kwartier nog in schotpositie. Powel had het vizier net niet op scherp staan en Garcia mikte een voorzet van de flank nipt naast de paal. In de tussentijd had Van de Laak een bal net niet op doel kunnen krijgen omdat deze net weg stuitte voor zijn schotpoging.
Koploper
Na drie minuten toegevoegde tijd kwam er een einde aan een duel waarin Groningen aantoonde dat het terecht aan de kop van de Eredivisie staat geklasseerd. De komende dertien dagen zal NOS-Teletekst-pagina 819 te zien geven dat de FC op nummer één staat. Op zaterdagavond 18 oktober, als ook de topper NAC-PSV geprogrammeerd staat, is FC Groningen te gast in de Amsterdam ArenA waar Ajax de zesde tegenstander is in deze Eredivisie.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore (65’ Holla), Van de Laak, Levchenko (c), Lovre (79’ Garcia); Berg (72’ Powel), Andersson.
Rest bank: Van Loo, Svejdik, Metaj, Hiariej.
Opstelling ADO Den Haag
Zwinkels; Ammi, Horváth, Kum, Bosschaart; Resodihardjo, Rankovic (c), Immers, Knopper; Caracciolo (59’ Milic), Soltani (46’ Verhoek).
Rest bank: Waterman, Teixeira, Kahya, Meric, El Moussaoui.
Toeschouwers: 21.464
Scores: 11’ Andersson (Van de Laak) 1-0, 25’ Levchenko (De Roover) 2-0; 69’ Berg (Van de Laak) 3-0.
Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Goossens en Siebert
Vierde official: De Groot
Gele kaarten: 26’ Bosschaart (overtreding op Van de Laak)

Gerelateerd nieuws.

11 uur geleden

Joost Kooistra nieuwe teammanager FC Groningen

2 dagen geleden

Terugblik op het promotieseizoen: ‘Dit moest van zo ver komen’

3 dagen geleden

De kleuren van… Alex Rump