FC koploper-af na nipte nederlaag in ArenA.

Zaterdag 18 oktober 2008 om 22:50

FC Groningen is zaterdagavond in Amsterdam de ongeslagen status kwijt geraakt. Ajax was met 1-0 te sterk. Oleguer was acht minuten voor rust trefzeker en werd matchwinner. De FC staat nu tweede op de ranglijst, twee punten achter NAC Breda.

In de aanloop naar de wedstrijd had FC Groningen haar supporters opgeroepen geen anti-Ajax uitingen te dragen of te doen. In Amsterdam vond men het evenwel nodig nog eens ondubbelzinnig te verwijzen naar de gebeurtenissen op 13 april in Euroborg. De club liet zelfs in het officiële perscommuniqué weten: “supporters van Ajax willen, … met een knipoog naar de brand in Euroborg, laten zien hoe een spectaculaire sfeeractie door supporters gevoerd zou moeten worden.” Dat zal dan wel Amsterdamse humor heten. Gepast is het allerminst.

Gepasseerd
In de aanloop naar het duel, dat FC Groningen als koploper inging, was al duidelijk dat Ron Jans niet zou kunnen beschikken over de geblesseerden Evgeniy Levchenko, Tom Hiariej en Martijn Meerdink. Daarnaast wenste trainer Jans in de Amsterdam ArenA ook geen gebruik te maken van de diensten van Gonzalo Garcia. Hij werd gepasseerd waardoor Dennis Krohne het achttiende lid van de selectie was.

De wedstrijd begon zoals voorspeld stormachtig van de kant van de Amsterdammers. In de tweede minuut had de FC het aan doelman Luciano te danken dat de stand niet werd opengebroken. Een voorzet van Luis Suárez van de rechterkant ging voorbij aan het centrale duo van Groningen en kwam voor de voeten van Jeffrey Sarpong die stuitte op de armen van de Braziliaanse goalie. Even later schoot Klaas-Jan Huntelaar voorlangs. Het eerste schot aan de overkant kwam van de voet van Koen van de Laak die zijn inzet door een block-tackle gekraakt zag.

Kopbal III
In de achttiende minuut was er voor het eerst een blessurebehandeling nodig voor één van de Groninger. Doelman Kenneth Vermeer greep in een luchtduel vlak buiten zijn doelgebied Goran Lovre in de nek waarna de Serviër vreemd neerkwam. Anderhalve minuut later kon hij het veld wel weer betreden. Ajax bleef de gevaarlijkste ploeg. Zo moesten De Roover en Luciano bij een cornersituatie in gezamenlijkheid optreden tegen een schot van Huntelaar. Groningen kreeg ook een kansje. Een voorzet van de linkerkant werd op een haartje na gemist door Marcus Berg en was daardoor een prooi voor doelman Vermeer die bij een schamp vrijwel zeker kansloos was geweest.

Bij het ingaan van het laatste kwartier werd de thuisclub weer gevaarijker. Een schot van Gabri leverde een hoekschop op na een redding van Luciano en Stenman wist even later te voorkomen dat Huntelaar van dichtbij het doel van de FC kon koppen. In de 37ste minuut was het wel raak. Vertonghen gaf een voorzet van links en Oleguer kopte met een subtiel boogje over doelman Luciano in het doel. 1-0 en ook de derde tegentreffer van FC Groningen in het seizoen kwam tot stand met het hoofd. Twee minuten later was Lovre nog dichtbij de gelijkmaker, maar was zijn inzet een halve meter te ver naar rechts gemikt. In de slotminuut schoot Sarpong nog eens voorlangs.

Uruguayanen
Na de onderbreking was het eerste kwartier qua kansenverhouding. Na twee minuten schoot Danny Holla een vrije trap nipt over de lat. Weer twee minuten later dwong De Roover de Amsterdamse goalie op aangeven van Andersson tot een redding. Bruno Silva ging op de bon toen hij een overtreding beging op zijn oud-ploeggenoot Koen van de Laak. In de 54ste minuut was Groningen heel dichtbij de gelijkmaker maar kopte Fredrik Stenman de bal tegen de onderkant van deklat. Marcus Berg vond het doel in de herkansing ook niet.

Het vijfde kwartier van de wedstrijd was het Suárez-kwartiertje aangebroken. Zijn oud-coach Ron Jans had hem per SMS eerder in de week nog verzocht ‘rustig aan’ te doen, maar daaraan gaf de spits duidelijk geen gehoor. In de 61ste minuut gaf hij een haast niet te missen voorzet op Huntelaar die echter de bal voor zich langs zag suizen. Berry Powel verving vervolgens Oluwafemi Ajilore en was bij zijn eerste actie samen met Marcus Berg bijna gevaarlijk. Suárez was vervolgens weer aan de beurt en schoot rakelings voorlang en vervolgens probeerde hij van veertig meter Luciano te verschalken.

Buitenspel
Dichterbij een doelpunt dan in de 74ste minuut zou Groningen niet komen. Een schot van Powel werd in het vijfmetergebied door Andreas Granqvist in het doel gewerkt, maar hij stond daarbij in buitenspelpositie. Met Paul Matthijs in de plaats van Koen van de Laak ging het laatste kwartier van de wedstrijd in. Andreas Granqvist dook zoals gebruikelijk nog  geregeld op in de zestien van de tegenstander, maar wist deze keer geen doelpunt te forceren.

Waar Groningen in de slotfase veel balbezit had en Ajax toch duidelijk aan het zweten kreeg, waren het de Amsterdammers die grote dotten van kansen kregen en ook zonder uitzondering om zeep hielpen. Zo vergat Huntelaar de wedstrijd af te maken, schoot Suárez een keer naast en stond Rommedahl diverse keren buitenspel. In de score van 1-0 kwam ook in de drie minuten extra tijd geen verandering meer. Door de winst van NAC op PSV is FC Groningen koploper-af. Komende zaterdag komt Sparta Rotterdam in Euroborg op bezoek bij de nummer 2 van de Eredivisie.

Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore (62’ Powel), Van de Laak (c, 77’ Matthijs), Holla, Lovre; Berg, Andersson.
Rest bank: Van Loo, Cahais, Svejdik, Metaj, Krohne.