FC komt er bekaaid vanaf tegen PSV: 0-3.

Zondag 02 augustus 2015 om 20:39

FC Groningen heeft zondagavond in de Amsterdam ArenA met 3-0 verloren van landskampioen PSV, dat daarmee de Johan Cruijff Schaal XX in de wacht sleepte. Luuk de Jong (2x) en Adam Maher waren de makers van drie treffers. In de slotfase stopte Sergio Padt nog een strafschop van invaller Andres Guardado.

In de basiself van FC Groningen was een plekje ingeruimd voor nieuwelingen Abel Tamata en Bryan Linssen die beiden hun officiële debuut in het groen-wit maakten. Jesper Drost begon op de bank en zou later in de wedstrijd als invaller debuteren. Van de veldspelers stond de helft drie maanden terug ook aan de aftrap in de KNVB-bekerfinale. Die werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van clubicoon en oud-international Piet Fransen.
Verhoudingen
In de eerste helft was bekerwinnaar de bovenliggende partij. Halverwege de eerste helft kreeg Michael de Leeuw de eerste goede mogelijkheid van de wedstrijd. Drie minuten later was het echter Luuk de Jong die aan de overzijde Eric Botteghin net te slim af was en op aangeven van Santiago Arias de 0-1 binnenkopte. Het was op dat moment in de wedstrijd tegen de verhoudingen in.
In de 29ste minuut kreeg Bryan Linssen de eerste mogelijkheid op de gelijkmaker, maar had doelman Jeroen Zoet geen moeite met zijn schuiver. Albert Rusnak schoot vervolgens de zacht in om het de PSV-goalie moeilijk te maken. Even later zag scheidsrechter Bas Nijhuis een handsbal van Nicolas Isimat over het hoofd en in de slotfase van de eerste helft knalde Linssen nog eens knalhard tegen de paal boven Zoet.
Wissels
Na vijf minuten in de tweede helft schudde Adam Maher zijn naaste belager Tom Hiariej af en maakte hij de 0-2. Ruim tien minuten later paste trainer Erwin van de Looi een dubbele wissel toe en waren Mimoun Mahi en Jesper Drost de verse krachten. In de 64ste minuut volgde opnieuw een cruciale beslissing van Nijhuis, die een overtreding van Jorrit Hendrix op Jarchinio Antonia binnen de zestien niet zag en vervolgens PSV’er De Jong in de tegenaanval de 0-3 zag scoren.
Vernieuwend was het vertonen van de curieuze overtreding op de grote schermen in het stadion waardoor de 24.000 toeschouwers geen informatieachterstand meer hadden ten opzichte van de FOX-kijkers en meteen een oordeel over de arbitrage kon vormen. Het zal een missertje zijn geweest van de regie, maar het had als gevolg dat de resterende arbitrale beslissingen extra kritisch werden bekeken en de wedstrijd omsloeg van een gemoedelijk potje tot een duel met redelijk wat frustraties over en weer.
Kaarten
Tot en met de derde treffer had arbiter Nijhuis het zonder kaarten af kunnen doen, maar uiteindelijk eindigde de kaartenteller alsnog op drie. Rasmus Lindgren en Juninho Bacuna waren de bestraften aan FC-zijde. In de slotfase van de wedstrijd kwam de langverwachte strafschop dan toch nog, zij het aan de overzijde van het veld. Invaller Mimoun Mahi liep Arias van de sokken en dus ging de bal op de stip.
Invaller Andres Guardado nam plaats achter de bal, maar vond doelman Sergio Padt op zijn weg. Voor Padt is het de derde penalty op rij die hij onschadelijk maakte. Het was een klein doekje voor het bloeden voor FC Groningen dat op basis van de eerste helft zeker meer verdiend had, maar zichzelf ook kon verwijten dat de kansen niet werden benut. Het veldspel geeft echter voldoende houvast voor de komende twee zondagen waarin achtereenvolgens FC Twente (in Euroborg) en PSV (in Eindhoven) de tegenstanders zijn in de Eredivisie.

Padt; Hateboer, Botteghin, Lindgren, Tamata; Tibbling (74’ Bacuna), Rusnak (62’ Drost), Hiariej; Antonia, De Leeuw, Linssen (62’ Mahi).
Rest bank: Van der Vlag, Kappelhof, Burnet, Hoesen.