FC Groningen wint op gedenkwaardige avond in Euroborg ruim van Jong AZ.

Vrijdag 26 januari 2024 om 21:52

FC Groningen heeft vrijdagavond ruim gewonnen van Jong AZ. In Euroborg werd het 4-1 voor de ploeg van trainer Dick Lukkien. Bij rust stond het 2-1 door goals van Johan Hove en Romano Postema. Na de pauze scoorde Postema nog een keer en zette Thom van Bergen de eindstand op het bord. De winst betekende een evenaring van van de langste ongeslagen reeks; 13 duels (in alle competities). Aanvaller Rui Mendes debuteerde voor de club.

Het eerste thuisduel van 2024 begon met een zeer indrukwekkend In Memoriam waarbij spelers, stafleden en 20.100 supporters in Euroborg samen de in het afgelopen kalenderjaar overleden FC-supporters eerden. Nabestaanden van de 52 vooraf aangemelde supporters waren aanwezig in het stadion, een deel stond met fakkels op langs het veld.

FC Groningen kwam na bijna een kwartier voetbal op achterstand. Jong AZ schakelde snel om na een afgeslagen schot van Joey Pelupessy. Aanvaller Ernest Poku dribbelde met de bal aan de voet het strafschopgebied in en schoot de bal hard achter keeper Hidde Jurjus, 0-1.

De Trots van het Noorden liet zich niet van de wijs brengen en bleef de tegenstander onder druk zetten via de vier voorwaartsen en het middenveld. Wouter Prins krulde na 19 minuten een vrije bal vanaf de zijkant op de lat. FC Groningen kwam na 22 minuten spelen op gelijke hoogte. Thijmen Blokzijl verlegde het spel via een lange crossbal naar links. Back Prins maakte de actie, zette voor en zijn voorzet werd via een volley binnengeschoten door Johan Hove, 1-1.

Romano Postema schoot vijf minuten later vanaf de stip naar de voorsprong. Een schot van Jorg Schreuders was tegen een hand van een Jong AZ-verdediger gekomen, waardoor scheidsrechter Erwin Blank voor de strafschop floot, 2-1. Na de goal kregen Postema en Valente nog kansen om de voorsprong uit te breiden, maar het bleef 2-1 bij rust.

FC Groningen kwam na een uur spelen op een ruimere voorsprong. Valente hield knap een bal binnen en speelde Thom van Bergen in. De aanvaller draaide fraai weg bij zijn tegenstander en vond Postema met een steekbal. De spits rondde koel af, 3-1.

De aangever bij de 3-1 was tien minuten later zelf het feestvarken. Een voorzet van Marco Rente kon niet goed door de verdediging van de gasten worden verwerkt. De bal kwam voor de voeten van Van Bergen. De aanvaller bedacht zich niet en schoot hard binnen, 4-1.

Rui Mendes mocht vlak na de vierde FC-goal invallen als vervanger van Schreuders. Zijn debuut voor de Trots van het Noorden, die de Portugees eerder deze week overnam van FC Emmen. Later kwamen ook Kristian Lien en Tika de Jonge in het veld voor Van Bergen en Valente. Ook Fofin Turay mocht nog invallen, als vervanger van goalgetter Postema.

In de slotfase kreeg Lien nog een kans op aangeven van Hove, maar de Noor werkte de bal naast. Ook De Jonge was nog dichtbij een goal. De 4-1 winst betekende een evenaring van de langste ongeslagen reeks in de clubhistorie; 13 duels.