FC Groningen wint met 4-1 van Jong Ajax.

Vrijdag 11 augustus 2023 om 22:07

FC Groningen won vrijdagavond in Euroborg met 4-1 de openingswedstrijd van het seizoen van Jong Ajax. Bij rust stond het 1-0 door een doelpunt van Marco Rente. Romano Postema, Tomas Suslov en Johan Hove scoorden na rust voor de Trots van het Noorden. Christian Rasmussen scoorde voor de Amsterdammers.

Het was al ruim voor de aftrap sfeervol rond Euroborg. Duizenden supporters hadden zich voorafgaand aan het openingsduel met Jong Ajax verzameld voor het stadion en zong de FC hartstochtelijk toe. Bij opkomst van beide ploegen rolde zich een schitterende sfeeractie uit over de Noordtribune. Er waren in totaal 20.502 tickets verkocht voor het eerste thuisduel van het seizoen.

FC Groningen speelde een felle eerste helft waarin liefst vier jongens uit de eigen Opleiding in de basiself waren begonnen. Aanvaller Fofin Turay afkomstig uit de stad Groningen debuteerde. Voor Romano Postema en Leandro Bacuna betekende de wedstrijd tegen Jong Ajax hun rentree voor FC Groningen.

Postema zette in de beginfase meerdere malen goed druk. Dit leverde de defensie van de tegenstander problemen op waardoor Tomas Suslov – de vierde eigen opgeleide basisspeler – na 7 minuten kon inschieten. De Slowaaks international schoot op keeper Charlie Setford.

Een snelle actie van Marvin Peersman zorgde na 20 minuten spelen voor gevaar en ruim vijf minuten later was het de back aan de andere kant Liam van Gelderen die een grote kans kreeg. Postema week uit naar de rechterkant, zette laag voor op de doorgelopen Van Gelderen. De verdediger werd gestuit door de doelman.

Na ruim een half uur spelen was het wel raak voor de FC. Een goede actie van Turay leverde een hoekschop op en de perfect aangesneden bal van Laros Duarte werd binnengekopt door eveneens debutant Marco Rente, 1-0.

Spits Kevin van Veen kreeg in de slotfase van de eerste helft een kans na een actie van Van Gelderen aan de zijlijn. De voorzet bij de eerste paal werd door Van Veen over het doel geschoten. FC Groningen ging met een verdiende 1-0 voorsprong de rust in.

Het eerste gevaarlijke moment van de tweede helft kwam van Jong Ajax, maar het schot van afstand werd stijlvol gepakt door Michael Verrips. Daarna was het weer de FC dat de druk opvoerde. Postema, Suslov en Turay kregen snel achter elkaar goede kansen, maar keeper Setford redde tot drie keer toe. De keeper had ook nog een antwoord op een goede kopbal van Peersman na een corner, maar was daarna kansloos op de rebound van Postema. De spits schoot de FC na 55 minuten spelen naar 2-0.

FC Groningen bleef ook in de tweede helft de gevaarlijkste ploeg. Suslov schoot twintig minuten voor tijd eerst keihard met zijn linker tegen een tegenstander, kreeg de bal voor zijn rechtervoet en schoot beheerst achter de doelman, 3-0. Net als in de eerste helft kreeg Van Veen na de goal direct een goede kans. Weer lag Setford in de weg.

Jong Ajax-spits Christian Rasmussen kopte met nog een kleine tien minuten op de klok gevaarlijk op het doel, maar doelman Verrips redde uitstekend. Nog geen minuut later had de doelman echter geen kans op het technisch fraaie schot van Rasmussen, 3-1.

FC Groningen liet het niet meer spannend worden in Euroborg. Eerst was het invaller Thom van Bergen die nog net kon worden gestopt door de keeper. In blessuretijd schoof een andere invaller Johan Hove binnen en zette de eindstand van 4-1 op het bord. Spelers en staf verlieten het veld met een groot applaus en gejuich vanaf de tribunes.

FC Groningen speelt op zondag 27 augustus om 14.30 uur thuis tegen Willem II. Kaarten voor dat duel zijn online verkrijgbaar via https://tickets.fcgroningen.nl. Maandag 21 augustus gaat de FC eerst nog op bezoek bij Jong Utrecht.