FC Groningen wint in Euroborg van FC Eindhoven.

Vrijdag 24 november 2023 om 21:55

FC Groningen heeft vrijdagavond in Euroborg gewonnen van FC Eindhoven. Bij rust stond het nog gelijk 1-1. De FC kwam op voorsprong via Radinio Balker. Jasper Dahlhaus maakte namens de Eindhovenaren gelijk. Na rust belandde een knap schot van Laros Duarte in het net, 2-1. FC Eindhoven-verdediger Mawouna Amevor werd na een uur spelen met rood van het veld gestuurd.

FC Groningen begon energiek in een door hagel geteisterde eerste helft. De Trots van het Noorden kreeg al na 33 seconden de eerste schietkans. Een voorzet van Jorg Schreuders belandde bij Wouter Prins. De linksback schoot met rechts over het doel. Enkele minuten later schoot Schreuders op keeper Jorn Brondeel.

De doelman moest na ruim een kwartier spelen redding brengen op een geplaatst schot van Schreuders. De hoekschop ging bij iedereen langs, maar aan de rechterkant zette Marvin Peersman ploeggenoot Thom van Bergen vrij via een hakje. De lage voorzet van de aanvaller werd afgemaakt door Radinio Balker, 1-0.

De voorsprong was verdiend. De FC vervolgde de prima beginfase met een aantal schoten van afstand over het doel. FC Eindhoven – dat zeer compact verdedigde – kwam er slechts sporadisch uit, maar scoorde tien minuten voor de rust wel. FC Groningen kon de bal op randje strafschopgebied niet wegwerken waarna Jasper Dahlhaus kon schieten. Het schot werd stevig van richting veranderd waardoor keeper Hidde Jurjus op het verkeerde been stond, 1-1. Dat was ook de ruststand.

Er waren vrijdagavond 18.708 tickets verkocht in Euroborg waar FC Groningen de tweede helft richting de fanatieke aanhang speelde. Eindhoven moest na een uur spelen verder met tien man nadat Mawouna Amevor Romano Postema onderuit haalde en met rood kon vertrekken. De tegenstander haalde hun enige spits uit het veld voor een extra verdediger. Vlak na de wissel had Postema de voorsprong voor de FC op de schoen, maar keeper Brondeel bokste de bal uit het doel.

De FC-supporters gingen wederom massaal achter de ploeg staan dat op dat moment alleen nog maar aan het aanvallen was. De ploeg deed er alles aan de negen verdedigende veldspelers en keeper van Eindhoven te verschalken. Via een voorzet voorlangs van Schreuders en geblokt schot van Johan Hove lukte dat echter nog niet.

Met nog ruim een kwartier op de klok kwamen Leandro Bacuna en Kevin van Veen in het veld voor Postema en Valente. Eerder was Laros Duarte al ingevallen voor Joey Pelupessy. Van Veen kopte de bal na 78 minuten voetbal uit de hoekschop op de paal waarna Bacuna in zijn schot van dichtbij zag worden geblokt. Het was een wervelwind aan aanvallen.

Tien minuten voor tijd was het kassa voor de Trots van het Noorden. Een schot van Duarte werd onderweg net wel of net niet getoucheerd door Van Veen. Resultaat was dat de bal in het net lag, 2-1.

Het spelbeeld veranderde in de slotfase van het duel niet, al werd het niet meer gevaarlijk voor de goal van de Eindhovenaren. Een welkome driepunter in Euroborg. Maandag gaat de ploeg van trainer Dick Lukkien op bezoek bij Jong AZ. Volgende week vrijdag wacht het thuisduel met VVV-Venlo in Euroborg. Tickets voor die wedstrijd zijn te koop via: https://tickets.fcgroningen.nl