string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

FC Groningen veroordeelt incidenten tijdens Derby van het Noorden.

Maandag 20 maart 2023 om 17:00

Wat begon als een mooie voetbalmiddag met een prachtig eerbetoon aan het jubileum van de Z-Side en in de 12e minuut gevolgd door een massale schitterende sfeeractie, waaraan het hele stadion meedeed, eindigde anderhalf uur later in een deceptie in Euroborg. Een dag na de Derby van het Noorden likt FC Groningen de wonden, is er schaamte voor de incidenten rond een klein groepje mensen, die de club in diskrediet hebben gebracht, en maakt de club excuses.

FC Groningen veroordeelt de incidenten in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Hierbij werd onder andere FC-verdediger Jetro Willems belaagd door een persoon vanaf de tribune en kregen FC-supporters bier over zich heen gegooid. Inmiddels zijn er al betrokken raddraaiers geïdentificeerd en loopt het onderzoek naar de incidenten nog. Vijf medewerkers van de club, onder wie Willems, hebben aangifte gedaan bij de politie wegens bedreiging en mishandeling.

Teleurstellend en frustrerend
“Het is zo teleurstellend en frustrerend omdat we vooraf duidelijk hebben gecommuniceerd dat de gevolgen voor de club bij eventuele nieuwe incidenten ten koste gaan van het overgrote deel van de supporters, dat de club op een positieve wijze ondersteunt,” reageert algemeen directeur Wouter Gudde. “Omdat wij een dadergerichte aanpak voorstaan om incidenten in Euroborg in de toekomst uit te bannen, hadden we naast de communicatie vooraf ook opgeschaald met betrekking tot de inzet van medewerkers bij de wedstrijd én zijn er honden ingezet, die getraind zijn om vuurwerk op te sporen. Ook hebben wij gewezen op de opgestelde huisregels van de club en dat wij hierop nog nadrukkelijker zouden gaan handhaven. Het is dan vreselijk om te moeten zien wat er vervolgens richting het einde van de wedstrijd gebeurt.”

Excuses
Gudde spreekt dan ook van een waardeloze en zeer trieste middag, waarvoor hij namens de club excuses maakt. “Emoties horen bij voetbal, maar van spelers, trainers, medewerkers en vrijwilligers blijf je te allen tijde af. Dit gedrag accepteren we niet. Wat ons betreft komen de betrokken personen niet meer in een voetbalstadion. We gaan kijken wat de mogelijkheden hiertoe zijn. Namens FC Groningen wil ik onze welgemeende excuses aanbieden aan de – veelal jonge – supporters die in de bewuste hoek van het stadion zaten en van dichtbij de incidenten hebben moeten meemaken. En daarnaast aan alle andere supporters, die zich gistermiddag op welke wijze dan ook onveilig of onprettig hebben gevoeld in ons stadion. Dat is natuurlijk vreselijk. Wij voelen ons gesteund door het afkeurende geluid dat 99,9 procent van de bezoekers liet horen op het moment dat een paar individuen de middag verpestten.”

Gerelateerd nieuws.

23 uur geleden

FC Groningen zet volgende stap bij meidenvoetbal, Kingma fulltime in dienst

2 dagen geleden

Seizoenkaartaantal richting uitverkocht, verlengen kan nog tot en met zondag

3 dagen geleden

FC trapt Eredivisie-seizoen in Euroborg af tegen NAC