string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen verdubbelt stadionverboden en krijgt nieuwe geldboete.

Vrijdag 28 april 2023 om 10:00

De KNVB en FC Groningen hebben stadionverboden opgelegd aan de man die het veld opkwam bij de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op zondag 19 maart en de minderjarige jongen die bij dezelfde Derby van het Noorden een vuistslag uitdeelde aan speler Jetro Willems. Daarnaast ontving de Trots van het Noorden een nieuw schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB voor wanordelijkheden rond de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur, op 26 januari van dit jaar.

De KNVB heeft de man die het speelveld betrad in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen een landelijk stadionverbod opgelegd van 150 maanden (12,5 jaar) en een boete van 450 euro vanwege onder meer het betreden van het speelveld en bedreiging van een steward/beveiliger. De minderjarige toeschouwer ontving van de voetbalbond een stadionverbod van 126 maanden (10,5 jaar) en een boete van 250 euro, vanwege een poging tot het betreden van het speelveld en een poging tot zware mishandeling van een speler.

Verdubbeling
FC Groningen neemt deze stadionverboden over, maar heeft tevens besloten de straf lokaal te verdubbelen omdat spelers en alle andere medewerkers van de club te allen tijde veilig hun werk moeten kunnen doen op en rond het veld in Euroborg.

Dit betekent dat de veldbetreder de komende 25 jaar niet welkom is in Euroborg en dat de minderjarige jongen een stadionverbod heeft van 252 maanden (21 jaar). Wat dit laatste geval betreft wil FC Groningen na afloop van het landelijke stadionverbod – dus na 126 maanden – een evaluatiemoment inbouwen om de situatie tussentijds opnieuw te beoordelen en perspectief te bieden op verbetering van het gedrag, aangezien het hier nu nog gaat om een minderjarige jongen.

Boete
FC Groningen krijgt een boete van 10.000 euro vanwege het betreden van het speelveld door een groep toeschouwers bij de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur en waardoor de scheidsrechter het duel tijdelijk heeft gestaakt. FC Groningen heeft de straf geaccepteerd en gaat de geldboete verhalen op de veldlopers.

Het is al de vierde (geld)boete in korte tijd voor de club. FC Groningen is de afgelopen periode geconfronteerd met meerdere incidenten in het stadion, variërend van het afsteken van vuurwerk en het gooien van voorwerpen op het veld tot veldbetreding. Als gevolg hiervan heeft de KNVB de Trots van het Noorden meerdere boetes opgelegd en bij herhaling van incidenten is de club genoodzaakt een wedstrijd zonder (een deel van het) publiek te spelen. FC Groningen wil alles op alles zetten om te voorkomen dat supporters die op een positieve wijze de ploeg ondersteunen de dupe worden van opgelegde straffen.

Hanteren huisregels
Daarom werkt FC Groningen verder aan een dadergerichte aanpak om incidenten in Euroborg in de toekomst uit te bannen. Iedereen die het stadion bezoekt, dient zich te houden aan de opgestelde huisregels van de club. Hierin staat onder meer dat gezichtsbedekkende kleding niet is toegestaan. Zo zal de club de supporters die het gezicht (grotendeels) bedekken actief aanspreken. Het strenger hanteren van deze huisregels moet resulteren in een betere kans van slagen bij een dadergerichte aanpak in geval van incidenten, hetgeen ook de roep is van het overgrote deel van goedwillende supporters.

Gerelateerd nieuws.

8 uur geleden

Speciaal Word Groter magazine uitgebracht

22 uur geleden

De Kleuren van… Focko Onnes

2 dagen geleden

Update: seizoenkaartteller op 9.000