FC Groningen strijdt naar overwinning tegen Ajax, goal Balk.

Zondag 04 oktober 2020 om 14:15

FC Groningen heeft zondagmiddag Ajax met veel strijd en energie verslagen. De Trots van het Noorden won in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 1-0 door een doelpunt van Remco Balk. De basisdebutant maakte vlak na rust de goal in een spannende wedstrijd die vanwege de aangescherpte coronamaatregelen in een leeg stadion werd gespeeld.

Helaas moest de steun van de trouwe FC-supporters op de tribunes worden gemist in de kraker tegen Ajax. De Amsterdammers werden in de beginfase gevaarlijk via een kopbal van Zakaria Labyad, maar de inzet was geen probleem voor doelman Sergio Padt. FC Groningen bleef in de rest van de eerste helft uit de problemen. Spits Jørgen Strand Larsen won veel van zijn persoonlijke duels en creëerde op die manier ook een kopkans voor zichzelf na 24 minuten spelen. De Noor kopte een voorzet van Damil Dankerlui vlak over het doel. Met een 0-0 ruststand gingen beide ploegen de kleedkamer in.

De FC startte de tweede helft fantastisch. Strand Larsen creëerde voor zichzelf een uitstekende kans door een lastige bal goed te controleren. De spits schoot van randje strafschopgebied hard en laag in de rechterhoek. Keeper Andre Onana moest strekken en stopte de inzet, maar de rebound werd rustig door basisdebutant Remco Balk binnen geschoten, 1-0.

De Trots van het Noorden jaagde de tegenstander over het gehele veld af. De FC legde als team ongelooflijk veel energie in de wedstrijd en bleef fel in de duels. Ruim twintig minuten voor tijd gingen de hoofdrolspelers bij de Groningse goal, Strand Larsen en Balk, naar de kant. Zij werden vervangen door Mo El Hankouri en Patrick Joosten. Invaller El Hankouri was op aangeven van Joosten direct gevaarlijk met een schot voorlangs.

Een kwartier voor tijd kreeg FC de mogelijkheid om de score te verdubbelen. El Hankouri gaf een bal precies in de loop van de opkomende Dankerlui. Zijn voorzet vond de vrijstaande Ramon Pascal Lundqvist, die de bal op de paal plaatste. Een aanval uit het boekje  en een spannende slotfase volgde.

Ajax zette aan in de jacht op de gelijkmaker. Drie minuten voor tijd kopte Dusan Tadic op de lat en in de rebound schoot invaller Klaas Jan Huntelaar diezelfde lat bijna doormidden met een keiharde uithaal. Aan de andere kant counterde de FC met de snelheid van Joosten. Na liefst 98 minuten voetbal floot scheidsrechter Dennis Higler voor het laatst. FC Groningen versloeg Ajax voor het tweede jaar op rij in eigen huis en pakte drie punten.