string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen rondt transfer Bacuna af.

Woensdag 02 augustus 2023 om 20:15

Leandro Bacuna keert definitief terug bij FC Groningen, de club waar zijn profcarrière 14 jaar geleden startte. De 31-jarige international van Curaçao heeft na een eerder mondeling akkoord met de club nu ook zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract, met daarin een optie voor nog een extra jaar. Bacuna doorliep de volledige Opleiding bij de Trots van het Noorden en speelde de afgelopen tien seizoenen in Engeland.

Nadat hij alle lichtingen uit de Opleiding van FC Groningen had doorlopen, debuteerde Leandro Bacuna vlak na zijn 18e verjaardag op 30 augustus 2009 als invaller in de thuiswedstrijd tegen PSV. Bijna twee maanden later maakte de middenvelder zijn basisdebuut in het bekertoernooi op bezoek bij Vitesse. Bacuna was één van de doelpuntenmakers in de met 5-1 gewonnen uitwedstrijd.

In totaal speelde de Groninger 126 duels voor de FC voordat hij in 2013 naar de Engelse Premier League vertrok. Aston Villa was de eerste bestemming van zijn Engelse avontuur. Na vier seizoenen bij de club uit Birmingham – waarvan drie in de Premier League – verhuisde Bacuna naar Reading, uitkomend in het Championship. Cardiff City haalde de middenvelder in de winter van het seizoen 2018/2019 terug naar het hoogste Engelse niveau. Na 2,5 jaar in Wales – in zowel Premier League als Championship – voetbalde Bacuna het afgelopen seizoen voor Watford in het Championship.

Bacuna speelde in totaal meer dan 450 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarvan 96 in de Engelse Premier League en 27 duels in de Engelse bekertoernooien. Met Aston Villa speelde de Groninger in 2015 de finale van de FA Cup. Bacuna werd in 2016 international voor Curaçao, waarvoor de middenvelder tot op heden 47 keer uitkwam en 14 goals maakte. Hij is geregeld captain voor zijn land.

Bacuna is blij met zijn terugkeer in Groningen. “Ik heb een paar weken meegetraind en we hebben een goede groep met veel talent en potentie. Het complex en de gym zijn flink veranderd, maar FC Groningen is nog echt FC Groningen. Veel bekende gezichten en dat is hartstikke leuk. De prestaties van het laatste seizoen doen pijn. Dit is het moment om terug te keren en de club omhoog te helpen. Ik ben 31, topfit en heb honger om FC Groningen terug te brengen naar waar we horen. Ik ging weg als een jonge speler en wil terugkeren als een leider binnen de selectie.”

“Deze club heeft mijn droom om profvoetballer te worden, laten uitkomen. Het was de opstap naar een mooie carrière en ik wil mijn teamgenoten laten zien dat FC Groningen voor hen hetzelfde kan betekenen. Het is een prachtig vooruitzicht om straks weer voor de FC-supporters te mogen voetballen in Euroborg. Weer in dat groen-witte shirt om mijn schouders die spelerstunnel uit, dat wordt één van de fijnste gevoelens die ik in mijn loopbaan heb gekend. Ik krijg er nu al kippenvel van als ik daaraan denk.”

Gerelateerd nieuws.

14 uur geleden

FC Groningen in de meivakantie On Tour in regio

2 dagen geleden

Promotiekraker in Tilburg eindigt gelijk

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’