FC Groningen onder-17 kampioen van Nederland.

Woensdag 24 april 2019 om 20:54

Woensdagavond 24 april 2019 gaat de geschiedenis in als een historische avond. Op Sportpark Corpus den Hoorn werd FC Groningen onder-17 landskampioen door in de laatste competitiewedstrijd Ajax met maar liefst 5-2 te verslaan. De ploeg van trainer Paul Matthijs leidde bij rust met 4-1. Romano Postema maakte drie treffers en bracht zijn seizoentotaal op 31. Daarmee is hij de topscorer van de Eredivisie onder-17.

De wedstrijd begon voor Groningen met een valse start. Na vijf minuten kwamen de gasten uit Amsterdam op een 1-0 voorsprong. Drie minuten later was het echter Romano Postema die vanaf de strafschopstip de stand alweer in evenwicht bracht. Twee minuten later was het opnieuw Postema die Groningen op voorsprong zette en daarmee virtueel de kampioensmedailles om de nek mocht hangen.

In de zestiende minuut maakte Kian Slor 3-1 en even later was het Postema met zijn derde goal voor 4-1. Ajax moest vervolgens zonder aanvoerder Devyne Rensch verder. De nummer 6 van Ajax kreeg zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Sytse Bosscha. In totaal gaf hij er in deze kampioenswedstrijd maar liefst twaalf. Na veertig minuten was 4-1 ook de ruststand.

In de tweede helft moesten de gasten uit Amsterdam hopen op een wonder en moest de thuisploeg vooral het koppie erbij houden. Ajax kwam halverwege de tweede helft nog wel terug tot 4-2, maar acht minuten voor tijd kopte Milan de Koe de bevrijdende 5-2 binnen. Het was vervolgens aftellen tot het laatste fluitsignaal en daarna was het feestje een drietrapsraket.

Eerst vlogen alle spelers elkaar in de armen, vervolgens kreeg aanvoerder Yannick Hettinga de kampioensschaal uitgereikt van KNVB-vertegenwoordiger Heinrich Welling. Tot slot kreeg technisch manager Ron Jans het woord en feliciteerde hij de ploeg en werden er bloemen uitgereikt. Het is voor het eerst dat er een jeugdteam van FC Groningen landskampioen is geworden.

Opstelling FC Groningen onder-17
Owen van der Vlag, Sietze de Klerk, Milan de Koe, Yannick Hettinga, Bjorn Meijer, Corvin Braun, Tomas Suslov (80’ Jens Schraven), Luciano Valente (45’ Guus Beaumont), Joël van Kaam, Romano Postema, Kian Slor (79’ Jan Muller). Rest bank: Thom van Rotterdam, Cyrill Jansen, Emircan Gülge, Tijs Mulder.

Scores: 5’ Ajax 0-1, 8’ Romano Postema (strafschop) 1-1, 10’ Romano Postema 2-1, 16’ Kian Slor 3-1, 18’ Romano Postema 4-1; 60’ Ajax 4-2, 72’ Milan de Koe 5-2.