string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

FC Groningen moet als straf vakken Z-Side leeglaten.

Woensdag 24 mei 2023 om 12:17

FC Groningen heeft een schikkingsvoorstel van de KNVB geaccepteerd, naar aanleiding van de incidenten rond de thuiswedstrijd tegen Ajax op zondag 14 mei jongstleden. De aanklager betaald voetbal legt als gevolg hiervan de club als straf op dat tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd van FC Groningen (aankomende zondag tegen Sparta Rotterdam) de vakken op de Z-Side waarin tijdens het duel met Ajax vuurwerk is aangestoken en van waaruit dat vuurwerk op het veld is gegooid leeg dienen te blijven en dat supporters met een seizoenkaart voor de desbetreffende vakken geen toegang mogen hebben tot Euroborg.

De uitkomst van een gezamenlijk overleg met burgemeester Koen Schuiling leverde vorige week al op dat er bij de laatste wedstrijden van FC Groningen van dit seizoen helemaal geen publiek aanwezig kan zijn. Hierdoor blijft bij het afsluitende competitieduel met Sparta Rotterdam komende zondag het hele stadion leeg.

Uitkomst vooronderzoeken
Met betrekking tot de vooronderzoeken naar de incidenten rond de thuiswedstrijden tegen sc Heerenveen en N.E.C. Nijmegen is de aanklager betaald voetbal de mening toegedaan dat de organisatie van FC Groningen er voor, tijdens en na deze wedstrijden alles aan heeft gedaan wat in haar macht ligt om de incidenten te voorkomen en te beëindigen.

In de motivering van de beslissing naar aanleiding van de wanordelijkheden tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax geeft de aanklager betaald voetbal FC Groningen in overweging om ter voorkoming van nieuwe straffen netten op te hangen of tribunedelen tijdens wedstrijden gesloten te houden.

Schade
FC Groningen heeft forse schade geleden als gevolg van de incidenten rond de genoemde drie thuiswedstrijden. Het betreft schade aan het veld, inkomstenderving vanwege het vroegtijdig staken van twee van deze drie wedstrijden, organisatiekosten voor het uitspelen van de twee gestaakte duels en de tegemoetkoming die supporters en sponsors kunnen claimen naar aanleiding van het (grotendeels) missen van de drie thuiswedstrijden tegen N.E.C., Ajax en Sparta.

FC Groningen probeert samen met de Taskforce van de KNVB de identiteit van de vuurwerkgooiers te achterhalen. De club zal daarna juridisch laten onderzoeken óf en in hoeverre de schade op hen te verhalen is. Het zal daarná de vraag zijn of de daders die schade zullen kunnen betalen. Gelet op de omvang van de schade laat het antwoord op die vraag zich raden: FC Groningen zal met een zeer forse schade blijven zitten.

Onafhankelijk onderzoek
FC Groningen werkt samen met haar ketenpartners (gemeente en politie) verder aan een dadergerichte aanpak om incidenten in Euroborg in de toekomst uit te bannen. De komende periode wordt gebruikt om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de maatregelen die nodig zijn om de veiligheid in het stadion te vergroten, waarbij de burgemeester heeft aangegeven er vertrouwen in te hebben dat we hiermee de goede weg inslaan om ervoor te zorgen dat iedereen volgend seizoen weer op een veilige en prettige manier naar Euroborg kan gaan.

Aangepaste huisregels
Om de dadergerichte aanpak kracht bij te zetten, heeft FC Groningen ook besloten de huisregels voor het seizoen 2023/2024 aan te scherpen. Schending van de huisregels komt de dader te staan op een boete van 10.000 euro. Bij alle overtredingen zullen zoals reeds gebruikelijk (langdurige) stadionverboden worden opgelegd. Bij het gooien van voorwerpen richting het veld wordt de geldboete verhoogd tot 15.000 euro en geldt een lokaal stadionverbod van 10 jaar. Op het ongeoorloofd betreden van het veld staat een boete van 20.000 euro en een lokaal stadionverbod van 15 jaar. In de huisregels wordt bevestigd dat gezicht bedekkende kleding niet is toegestaan.

Het geld van de boetes gaat de club gebruiken om te investeren in nog meer en betere veiligheidsmaatregelen, zoals het vervangen en verbeteren van camera’s. Het strenger hanteren van de huisregels moet resulteren in een betere kans van slagen bij een dadergerichte aanpak in geval van incidenten, hetgeen ook de roep is van het overgrote deel van de supporters die FC Groningen een warm hart toedragen.

Gerelateerd nieuws.

22 uur geleden

FC Groningen zet volgende stap bij meidenvoetbal, Kingma fulltime in dienst

2 dagen geleden

Seizoenkaartaantal richting uitverkocht, verlengen kan nog tot en met zondag

3 dagen geleden

FC trapt Eredivisie-seizoen in Euroborg af tegen NAC