FC Groningen met overmacht naar finale play-offs.

Zaterdag 10 mei 2014 om 21:08

FC Groningen heeft zaterdagavond in Arnhem met 4-1 gewonnen van Vitesse. Na de openingstreffer van Tjaronn Chery zat de FC in een zetel. Na ruim een uur kwam Vitesse op gelijke hoogte, maar binnen een minuut maakte Richairo Zivkovic de 1-2. In de slotfase voerde Filip Kostic de score op naar 1-3 en 1-4.

In Arnhem keerde Maikel Kieftenbeld terug in de basis en begon Yoëll van Nieff daardoor op de bank. Bij Vitesse werd Dan Mori vervangen door Guram Kashia en ontbrak de geblesseerde Renato Ibarra. Bertrand Traoré was zijn vervanger. Woensdag had FC Groningen de heenwedstrijd met 1-0 gewonnen door een late treffer van Lorenzo Burnet.
In het eerste kwartier kreeg Nick van der Velden twee schotkansen. De eerste werd verwerkt tot hoekschop en ook bij de tweede bracht doelman Piet Velthuizen redding. Marko Vejinovic (schot naast) en Kashia en Mike Havenaar (beiden kopten naast) zorgden voor de eerste speldenprikken van de thuisclub. In de 25ste minuut probeerde Tjaronn Chery het van zo’n dertig meter afstand en zag hij tot ieders verbazing dat zijn bal in de rechterbenedenhoek achter Velthuizen belandde: 0-1.
Met deze voorsprong was Vitesse in de wetenschap dat het minimaal driemaal zou moeten scoren en verlenging en strafschoppen niet aan de orde zouden zijn. Tien minuten voor rust probeerde Chery het nog eens van afstand en mikte Zakaria Labyad nog eens naast. In de pauze paste trainer Peter Bosz van Vitesse een dubbele wissel toe en kwamen Dan Mori en Qazaishvili voor de spelers die woensdag niet in de basis stonden, Kashia en Traoré.
Richairo Zivkovic had de wedstrijd in de tweede minuut van de eerste helft al voortijdig kunnen beslissen maar zag Mori de bal voor zijn voeten wegtikken. Invaller Qazaishvili kreeg een kans aan de overzijde, maar mikte net naast. In de 63ste minuut bracht Davy Pröpper voor heel even de spanning terug in de wedstrijd, maar een minuut later maakte Richairo Zivkovic alsnog de 1-2. Weer een minuut later voorkwam Velthuizen met een wereldredding dat Zivkovic de 1-3 binnen kon wippen.
Van Vitesse had Groningen in het vervolg niets meer te duchten. In de 77ste minuut kreeg Chery nog een schotkans uit een vrije trap, waarmee de Vitesse-goalie nogal wat moeite had. Van der Velden werd afgelost door Yoëll van Nieff. In de 83ste minuut maakte Filip Kostic de 1-3. Eric Botteghin stond aan de basis van deze aanval en Tjaronn Chery gaf de assist. Zes minuten later was Botteghin zelf de aangever voor de 1-4 van Kostic.
In de tussentijd had Labyad nog eens op de lat gemikt en was Michael de Leeuw ingevallen voor Chery. Veel deed het er allemaal niet meer toe, want in het laatste kwart van de wedstrijd was overduidelijk dat Groningen de eerste finalist in de play-offfinale van 2014 zou zijn. Voor Vitesse zit het seizoen er ook bijna op. Maandag spelen de reserves nog in De Kuip om het kampioenschap bij de Beloften tegen Jong Feyenoord. Donderdagavond speelt FC Groningen om 20.45 uur tegen de winnaar van de halve finale tussen AZ en Heerenveen.

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet, Kieftenbeld, Chery (85′ De Leeuw), Lindgren, Van der Velden (78′ Van Nieff), Zivkovic, Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Wijnaldum, Hiariej, Kirm, Zeefuik.
Opstelling Vitesse
Velthuizen, Leerdam (80′ Van der Struijk), Kashia (46′ Mori), Van der Heijden, Van Aanholt, Pröpper, Vejinovic, Labyad, Atsu, Havenaar, Traoré (46′ Qazaishvili).
Rest bank: Room, Achenteh, Djurdjevic.
Toeschouwers: 15.000
Score: 25′ Chery (Kieftenbeld) 0-1, 63′ Pröpper (Vejinovic) 1-1, 64′ Zivkovic (-) 1-2, 83’ Kostic (Chery) 1-3, 89’ Kostic (Botteghin) 1-4