string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen laat stadion Esserberg wederom ontploffen.

Maandag 28 mei 2012 om 18:30

Voor de vierde maal heeft FC Groningen het Eurovoetbaltoernooi op haar naam geschreven. Op een onvergetelijke dag werden zowel SC Heerenveen als Ajax Cape Town na het nemen van strafschoppen bedwongen.

Halvefinale:
FC GRONINGEN/CAMBUUR 0-0 HEERENVEEN/EMMEN
FCG wint 4-2 na strafschoppen
Strafschoppenserie: Yoell van Nieff scoort (1-0), Heerenveen mist, Atilay Batbay mist, Heerenveen mist, Hans Hateboer scoort (2-0), Heerenveen scoort (2-1), Tigran Gazarjan scoort (3-1), Heerenveen scoort (3-2), Burak Saban scoort (4-2).
opstelling FCG Wieger Sietsma, Jesse Renken (44.Richairo Zivkovic), Yoell van Nieff, Ron Janzen, Burak Saban, Tigran Gazarjan, Atilay Batbay, Hilal Ben Moussa (38.Noureddine Boutzamar), Mark Diemers (44.Paulo Francisco), Robby Holder (38.Arjen Hagenauw), Henk Bos (44.Hans Hateboer).
Kijk hier voor de samenvatting (+ alle strafschoppen)
Voor de derde maal in de laatste zes edities van Eurovoetbal stonden beide noordelijke grootmachten tegenover elkaar in de halvefinales. Na 2007 en 2010 ging de winst ook ditmaal naar de Trots van het Noorden. Het eerste gevaar kwam van de Friezen maar de bal belandde net naast het doel. Even later leek de FC uit een hoekschop te scoren maar vanwege vermeend duwwerk werd de treffer afgekeurd. Op veel hoogtepunten werd het talrijke publiek niet getrakteerd. Na rust was dat in eerste instantie niet anders maar naarmate het duel vorderde kreeg Heerenveen een duidelijk overwicht. De ploeg van trainer Raveneau kwam er niet meer aan te pas en het was aan doelman Wieger Sietsma te danken dat een achterstand bespaard bleef. Pas in de allerlaatste minuut kregen de Groningers hun beste kans. Paulo Francisco kreeg de bal geheel vrijstaand in het strafschopggebied maar hij wist de Friese keeper niet te passeren.
Net als vorig jaar moesten strafschoppen de beslissing brengen en ook nu ging dat FC Groningen goed af. Doelman Sietsma keerde de eerste twee van Heerenveen waardoor de Friezen steeds achter de feiten aan moesten lopen. Atilay Batbay miste dan wel, de overige strafschoppen van groenwit werden onberispelijk benut waaronder een panenka van Tigran Gazarjan. Uiteindelijk schoot Burak Saban FCG naar de eindstrijd.
Finale:
FC GRONINGEN/CAMBUUR 1-1 AJAX CAPE TOWN
1-0 Yoell van Nieff (17.pen.), 1-1 (38.). FCG wint 6-5 na strafschoppen.
Strafschoppenserie: Yoell van Nieff scoort (1-0), Cape Town scoort (1-1), Atilay Batbay scoort (2-1), Cape Town scoort (2-2), Hans Hateboer scoort (3-2), Cape Town mist, Tigran Gazarjan scoort (4-2), Cape Town scoort (4-3), Jesse Renken mist, Cape Town scoort (4-4), Burak Saban scoort (5-4), Cape Town scoort (5-5), Wieger Sietsma scoort (6-5), Cape Town mist.
opstelling FCG Wieger Sietsma, Paulo Francisco, Jesse Renken, Yoell van Nieff, Ron janzen, Burak Saban, Tigran Gazarjan, Mark Diemers, Arjen Hagenauw, Hilal Ben Moussa, Henk Bos.
Klik hier voor de samenvatting (+ alle strafschoppen)
Beide teams kenden elkaar al van het onderlinge treffen in de eerste poulewedstrijd. In dat duel ging FCG kansloos ten onder. Kregen de Groningers toen geen enkele kans, nu werden wel diverse mogelijkheden gecreeerd. Dat gebeurde allemaal voor rust. Henk Bos besloot via een been naast terwijl Hilal Ben Moussa in kansrijke positie op de doelman schoot. Aan de andere kant moest Sietsma enkele malen goed optreden. Toch viel de 1-0 wel aan de zijde van de FC. Arjen Hagenauw werd gevloerd waarna Yoell van Nieff vanaf de elfmeterstip de voorsprong liet aantekenen. De tweede helft verliep vrijwel identiek aan het halvefinaleduel eerder op de dag. FC Groningen raakte danig vermoeid en de tegenstander domineerde. De gelijkmaker, een prachtig schot in de bovenhoek, kon dan ook niet uitblijven. De druk werd daarna verder omhoog geschroefd maar de verdediging van de FC hield stand.
En dus moest ook in dit duel strafschoppen gaan uitmaken wie zich winnaar van de 36ste editie van Eurovoetbal mocht noemen. De eerste vijf werden allemaal raak geschoten waarna Cape Town miste. Jesse Renken kreeg daarna de eerste kans om FCG de vierde titel te bezorgen maar hij schoot naast. De dertiende strafschop werd vervolgens benut door doelman Wieger Sietsma waarna Sietsma de laatste penalty wist te keren. Daarmee werd de doelman van FC Groningen, het afgelopen seizoen uitkomend voor het kampioensteam van FC Groningen/Cambuur B1, de held van de dag.
En daarmee kon het feest los barsten. Het veld werd massaal bestormd en zo konden spelers en publiek gezamenlijk de winst van dit toernooi vierden. Een prachtige prestatie van FC Groningen dat zeker niet groots speelde maar wel in elke wedstrijd volwassen en met veel strijd speelde. Kortom: een dikke pluim voor het vlaggenschip van de Regionale Voetbalopleiding FC Groningen/Cambuur.

Gerelateerd nieuws.

3 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Senna Poppinga

3 weken geleden

Rijbewijs B Battle: Blokzijl vs Bakker

3 weken geleden

Krachtig groeien: De FC Groningen Uitdaging voor jongeren