FC Groningen kansloos in Enschede.

Zondag 29 september 2013 om 18:50

FC Groningen heeft zondagmiddag met 5-0 verloren van FC Twente. De Trots van het Noorden was kansloos in Enschede tegen de nieuwe koploper van de Eredivisie. De FC speelde de gehele tweede helft met een man minder nadat verdediger Johan Kappelhof vlak voor de pauze van het veld werd gestuurd met een rode kaart. Met een 3-0 ruststand was het in de tweede helft geen wedstrijd meer.

FC Groningen begon in de Grolsch Veste met één wijziging in de basisopstelling ten opzichte van de gewonnen bekerwedstrijd tegen AFC. Nick van der Velden was vanwege een blessure niet inzetbaar waardoor Michael de Leeuw voor het eerst dit seizoen in de basiself mocht beginnen. Rasmus Lindgren en Krisztian Adorjan keerden terug van blessures, maar begonnen op de bank. Timo Letschert keerde terug van een schorsing en startte ook op de reservebank.
Onder druk
De ploeg van trainer Erwin van de Looi stond vanaf de eerste minuut onder druk, maar grote kansen voor FC Twente kwamen er niet. Pas in de zestiende minuut was het middenvelder Eghan die voor Bizot opdook, maar de keeper redde knap. De doelman was drie minuten later echter kansloos toen Eric Botteghin de bal ongelukkig in het eigen doel tikte.
Na 27 minuten was FC Groningen voor het eerst gevaarlijk. Michael de Leeuw kon koppen uit een vrije bal van Tjaronn Chery. De middenvelder zag zijn kopbal over het doel gaan. FC Twente vergrootte een minuut later de voorsprong nadat Eghan alert reageerde op een afgeslagen bal en deze in het doel kon schuiven. Vlak voor rust moest FC Groningen met tien man verder. Johan Kappelhof werd door scheidsrechter Wiedemeijer van het veld gestuurd nadat hij Eghan in het strafschopgebied in de rug liep. Dusan Tadic verzilverde de penalty en daarmee bracht de oud-FC’er de 3-0 ruststand op het scorebord.
Tegenhouden
Timo Letschert kwam na rust in het veld voor spits Genero Zeefuik. Hierdoor schoof Wijnaldum naar de linksbackpositie en ging Burnet rechtsback spelen. Het spelbeeld veranderde niet waardoor FC Groningen alleen kon tegenhouden. FC Twente scoorde in de 54ste minuut de 4-0 nadat wederom Eghan een rebound binnen kon tikken. Doelman Bizot redde nog een enkele keer op grote kansen van de Tukkers, maar kon niet voorkomen dat invaller Corona in de 85ste minuut de eindstand op 5-0 bepaalde.
De grootste kans voor FC Groningen ontstond in de laatste minuut van de officiële speeltijd. Invaller Richairo Zivkovic kon de eer voor zijn ploeg echter niet redden en zag zijn schot gekeerd door doelman Marsman. Volgende week speelt FC Groningen in de negende ronde van de Eredivisie thuis tegen AZ. Euroborg is op zondag 6 oktober om 14.30 uur het decor.
Opstelling FC Twente
Marsman; Rosales, Bengtsson (’46 Martina), Bjelland, Koppers; Ebecilio (’69 Corona), Eghan (’60 Mokhtar), Gutierrez; Promes, Castaignos, Tadic.
Rest bank: Boschker, Wisgerhof, Schilder en Djordjevic.
Bizot; Kappelhof (’43 rood), Botteghin, Wijnaldum, Burnet; Kieftenbeld, De Leeuw (’66 Lindgren), Hiariej; Chery, Zeefuik (’46 Letschert), Kostic (‘78 Zivkovic)
Rest bank: Luciano, Adorjan, Kirm en Magnasco.
Toeschouwers: 29.250
Scores: ’19 Botteghin (eigen doelpunt) 1-0, ‘ 28 Eghan (rebound) 2-0, ’44 Tadic (strafschop) 3-0, ’54 Eghan (rebound) 4-0, ’85 Corona (-) 5-0.
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: Langkamp, Lapar en Bax
Rode kaart: ’43 Kappelhof
Gele kaarten: ’37 Botteghin, ’39 Wijnaldum