string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

FC Groningen ‘geschokt’ na overlijden Martin Koeman.

Woensdag 18 december 2013 om 19:26

Binnen FC Groningen is geschokt gereageerd op het overlijden van Martin Koeman. De clubicoon overleed woensdagavond op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Leeuwarden. “Het is niet te bevatten dat Martin Koeman er na vijftig jaar FC Groningen van de ene op de andere dag niet meer is. We zijn verslagen. Niemand kan zich ons jeugdcomplex Corpus den Hoorn voorstellen zonder de aanwezigheid van Martin Koeman,” zo laat algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen in een eerste reactie weten.

FC Groningen werd afgelopen zondagavond opgeschrikt door het nieuws dat clubicoon Martin Koeman onwel was geworden. Koeman werd bij een familiebezoek in Friesland getroffen door een hartstilstand. Hij werd ter plekke gereanimeerd en overgebracht naar een ziekenhuis in Leeuwarden. Daar verbleef hij sindsdien. Koeman lag in coma en zijn situatie was steeds kritiek. Woensdagavond werd FC Groningen door de familie geïnformeerd over het overlijden van Martin Koeman.
Martin Koeman werd op 26 juli van dit jaar 75 jaar. Voorafgaand aan de eerste competitiewedstrijd van FC Groningen in eigen huis, op zondag 11 augustus tegen FC Utrecht, werd de clubicoon in het zonnetje gezet. Niet alleen vanwege het behalen van een bijzondere leeftijdsgrens, maar tevens omdat Martin Koeman sinds afgelopen zomer reeds vijftig jaar is betrokken bij FC Groningen en daarvoor GVAV.
Wedstrijden
FC Groningen speelt deze week nog twee wedstrijden in Euroborg, die ondanks het overlijden van Martin Koeman beide doorgang zullen vinden. Donderdagavond staat de bekerwedstrijd tegen NEC op het programma. Hierbij zal er één minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan het overlijden van Martin Koeman. Tevens zullen de spelers met rouwbanden om voetballen.
Zondagmiddag speelt FC Groningen de competitiewedstrijd tegen NEC in Euroborg en ook bij dat duel zal er uitgebreid stil worden gestaan bij het overlijden van Martin Koeman. De beide thuiswedstrijden van FC Groningen zullen zowel donderdag als zondag een sober karakter dragen. “Wij worden geacht deze wedstrijden te spelen,” licht Nijland toe. “Maar er zal uiteraard een zware deken hangen boven deze twee duels. Zijn hartstilstand kwam als een donderslag bij heldere hemel. Dit heeft niemand zien aankomen. Wij wensen op de eerste plaats de familie Koeman alle sterkte toe.”
De club is met de familie in gesprek over een mogelijke herdenkingsdienst in Euroborg.
Clubicoon
Martin Koeman speelde 281 officiële wedstrijden voor GVAV en nog 54 voor FC Groningen. Hij speelde in 1964 één duel in het Nederlands Elftal en werd nog eens zeven keer geselecteerd voor Oranje.
Na zijn actieve carrière bekleedde Koeman onder meer de functies van trainer en technisch manager bij FC Groningen. Hij is ‘geestelijk vader’ van de jeugdopleiding van de club en was daar coördinator en begeleider van jonge talenten. Tot en met afgelopen zondag hield Koeman zich nog altijd bezig met scoutingswerkzaamheden voor FC Groningen.
 
In oktober 2011 werd de familietribune achter het doel aan zuidzijde van Euroborg door de supporters van FC Groningen officieel tot de Koeman Tribune uitgeroepen. Hiermee kreeg niet alleen Martin, maar ook zijn twee voetbalzonen Erwin en Ronald, een permanente naamsvermelding in het stadion van hun club.
Sinds 2001 wordt er voor aanvang van de voetbalcompetitie door diverse Nederlandse D-pupillenteams in Norg gestreden om de Martin Koeman Bokaal.

Gerelateerd nieuws.

7 dagen geleden

Jens Schraven tekent eerste contract bij FC Groningen

2 weken geleden

In Memoriam: eerbetoon aan onze supporters

1 maand geleden

Van der Ree maakt seizoen af als hoofdtrainer FC Groningen