string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

FC Groningen Facts: week 17.

Vrijdag 29 april 2016 om 12:41

Sinds februari wordt in de aanloop naar het weekend een voorbeschouwing geplaatst in de vorm van FC Groningen Facts. In samenwerking met Opta Sports kijken we via een elftal feiten vooruit naar de wedstrijd sc Heerenveen – FC Groningen.

– FC Groningen boekte tegen Roda JC Kerkrade voor het eerst sinds november 2015 twee thuiszeges op rij in de Eredivisie.
– De Groningers hield voor de zesde keer dit seizoen de nul in een thuiswedstrijd, het hoogste aantal sinds 2010/11 (toen ook 6).
– FC Groningen wist drie van de laatste zes strafschoppen in de Eredivisie niet te benutten (alle drie gestopt).
– Albert Rusnák maakte tegen Roda JC zijn derde doelpunt van dit seizoen, die allen werden gemaakt tegen gepromoveerde ploegen (NEC, De Graafschap & Roda JC). Het was voor Rusnák zijn eerste competitiegoal in de Euroborg sinds maart 2015, toen hij trefzeker was tegen promovendus FC Dordrecht. Rusnák was betrokken bij acht van de elf doelpogingen van FC Groningen (5 schoten, 3 kansen gecreëerd).
– sc Heerenveen won zestien van de 21 thuiswedstrijden tegen FC Groningen in de Eredivisie (G2, V3), waaronder de laatste vier duels in Friesland. Heerenveen won meer Eredivisieduels van FC Groningen dan van elk ander team (23).
– In de laatste zeven ontmoetingen tussen Heerenveen en Groningen in Friesland vielen acht rode kaarten (vier per team).
– Met nog één thuisduel te gaan staat Heerenveen dit seizoen al op zes thuisnederlagen; de laatste keer dat de Friezen meer thuisduels in een Eredivisieseizoen verloren was in 1993/94 (8).
– In de laatste vier wedstrijden veroverde FC Groningen tien punten (W3, G1), evenveel als in de veertien Eredivisieduels daarvoor (W2, G4, V8).
– FC Groningen kan zijn vijftigste doelpunt maken tegen sc Heerenveen in de Eredivisie (nu 49). Bij winst eindigt FC Groningen sowieso boven sc Heerenveen dit Eredivisieseizoen, iets dat onder Erwin van de Looi niet eerder lukte. Groningen pakte met Erwin van de Looi op de bank één punt in vijf Eredivisieduels in Friesland.
– Michael de Leeuw is met vier treffers gedeeld topscorer in de Derby van het Noorden op Eredivisieniveau (met Afonso Alves & Alfred Finnbogason) en hij kwam tegen geen enkele huidige Eredivisieploeg vaker tot scoren dan tegen Heerenveen (5 keer). De Leeuw (9 goals) kan de vijfde speler worden die in drie seizoenen minstens tien Eredivisiedoelpunten maakt voor FC Groningen, een gedeeld record.
– Van de spelers met minstens honderd luchtduels dit seizoen winnen slechts vier (Bruma, Kashia, Gudelj, Veltman) procentueel meer luchtduels dan Etiënne Reijnen (65% van 129 duels).

Gerelateerd nieuws.

4 dagen geleden

Sven Bouland wint titel ‘Strijder van het Jaar’

7 dagen geleden

Fit met FC Groningen: Een succesvol programma voor werkgevers

2 weken geleden

FC Groningen Walking Football Festival: Een dag van sportiviteit en verbinding