string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

FC Groningen en Celtic zijn het eens over transfer Van Dijk.

Vrijdag 21 juni 2013 om 14:09

FC Groningen heeft met Celtic een akkoord bereikt over de transfer van Virgil van Dijk naar de club uit Glasgow.

Met de directe overgang van de 21-jarige centrale verdediger naar de Schotse topclub is een bedrag gemoeid, dat met bonussen kan oplopen tot circa 3 miljoen euro. De transfer kon mede tot stand komen doordat Van Dijk heeft afgezien van het aandeel waarop hij bij deze overgang persoonlijk recht had. Daarnaast heeft FC Groningen bij Celtic een doorverkooppercentage van tien procent bedongen bij een eventuele toekomstige overgang van  de Brabantse verdediger. Van Dijk had in Euroborg nog een doorlopende verbintenis tot medio 2015.
Er was het afgelopen jaar voortdurend belangstelling voor de door de supporters uitgeroepen Essent Speler van het Jaar 2013. In de winterstop van het vorige seizoen heeft FC Groningen op sportieve gronden niet aan een tussentijdse transfer naar de Engelse club Brighton & Hove Albion meegewerkt. Een bieding van het Italiaanse Udinese heeft de Trots van het Noorden terzijde geschoven, daar dit bod niet in de buurt kwam van wat de club reëel achtte. In die periode heeft FC Groningen bij Van Dijk aangegeven bereid te zijn deze zomer mee te denken bij een mogelijke transfer. Celtic toonde zich het meest concreet.
Algemeen directeur Hans Nijland zegt in een toelichting op de transfer van Van Dijk: “Na Leandro Bacuna, die naar Aston Villa is gegaan, hebben wij opnieuw een speler aan een Europese club van naam en faam weten te verkopen. Celtic is een grote internationale club en geniet aanzien en naamsbekendheid over de hele wereld. Natuurlijk hadden wij Virgil van Dijk op sportieve gronden liever langer aan FC Groningen willen binden, maar als een speler zelf toe is aan een stap hogerop, dan moet je bij een goed bod daar zorgvuldig naar kijken.”
Nijland zegt dat aan de transfer van Van Dijk ook een voorgeschiedenis hangt. “Afgelopen winter hebben we heel bewust niet meegewerkt aan een tussentijdse overgang, maar hebben hem toen de toezegging gedaan deze zomer wél mee te denken als er met een club onder de juiste voorwaarden een akkoord bereikt zou kunnen worden. Die situatie ontstond op het moment dat Celtic zich concreet bij ons meldde en dan moet je woord houden. We gaan per direct aan de slag met een goede vervanger voor Van Dijk, maar ook met versterking van ons middenveld.”
Virgil van Dijk speelde 66 officiële wedstrijden in het eerste elftal van FC Groningen, waarin hij 7 keer scoorde. De Brabander kwam medio 2010 transfervrij over van Willem II A1 en maakte in mei een jaar later als invaller zijn debuut in de Eredivisie. Het seizoen daarop was de centrale verdediger basisspeler bij FC Groningen, totdat hij eind maart 2012 werd getroffen door een acute blindedarmontsteking, waardoor Van Dijk de rest van dat seizoen was uitgeschakeld. Afgelopen seizoen mistte de Bredanaar slechts twee wedstrijden door een schorsing.
Van Dijk werd ook diverse malen geselecteerd voor Jong Oranje, het team dat onlangs deelnam aan het EK onder-21 in Israël. Hij was voor dit eindtoernooi opgenomen in de voorselectie van bondscoach Cor Pot, maar kwam uiteindelijk niet in aanmerking voor de definitieve selectie.

Gerelateerd nieuws.

24 uur geleden

Robben, Elshot en Van Gessel lopen 4 Mijl voor goede doel

2 weken geleden

Van eigen bodem: Keeper Erdman heeft duidelijk doel

2 maanden geleden

Van Eigen Bodem: Ik houd er van om naar die bal toe te zweven