De C-junioren zetten de stijgende lijn voort en behaalden de derde zege uit de laatste vier duels. Nederlagen waren er voor de A- en B-junioren. De duels van B2 en C2 werden afgelast.

Teams Locatie Groningen
PSV A1 2-0 FC GRONINGEN A1
1-0 (48.), 2-0 (50.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Keziah Veendorp, Roland Baas, Glenn Bijl (65.Tolgahan Cicek), Niels Stenekes (77.Reinier de Groene), Jim de Leeuw (30.Gijs Jasper), Thijs Gerlofs, Jafar Arias, Willem Gootjes (71.Youri Schuur), Kasper Oldenburger.
Het vlaggenschip leed in de Nike Eredivisie de eerste uitnederlaag van het seizoen. PSV A1 besliste de wedstrijd in een kort tijdsbestek na rust. Voor rust was de beste kans voor Kasper Oldenburger maar hij miste in een een-tegen-een situatie. Ook was er nog een schotpoging van Jafar Arias. “In de eerste helft speelden we aardig en waren we redelijk aan elkaar gewaagd. Afgezien van wat speldenprikken kregen beide ploegen eigenlijk geen kansen, op die van Oldenburger na dan,” analyseerde trainer Peter Hoekstra
In het tweede bedrijf kwamen de gasten niet goed tevoorschijn. De thuisploeg scoorde in de 48ste minuut de 1-0, trof vervolgens de paal om enkele minuten later alsnog de voorsprong te verdubbelen. “We verdedigden te slap. Na de 2-0 kregen we het lastig en sloop er twijfel in de ploeg. Ook waren de ruimtes toen te groot. PSV zette ons in die fase onder druk hoewel we het daarna wel weer goed oppakten.”
Verder waren er nog wel een drietal kleine mogelijkheden, waaronder een schotpoging van Arias op de bovenkant van de lat, maar gescoord werd er niet door FC Groningen A1. Daardoor was de tweede nederlaag in korte tijd tegen PSV A1 een feit. Hoekstra: “Ik vond het vooral een zakelijke overwinning van PSV. Voetballend scheelt het allemaal niet zoveel maar zij kunnen een wedstrijd wel in tien minuten beslissen.”
SPARTA R’DAM B1 3-0 FC GRONINGEN B1
1-0 (34.), 2-0 (41.), 3-0 (78.)

opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap (55.Daan Ganzinga), Twan Nieboer (60.Ebrar Yildirim), Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma (40.Tyson dos Santos), Juhnino Bacuna, Yannick Kuijpers (72.Shivaro Hok-Ahin), Stan Haanstra (60.Robin Hoekstra), Rutger Etten, Ozan Kokcu.
De B-junioren van FC Groningen stapten in Rotterdam met lege handen van het veld. Daar zag het er aanvankelijk niet naar uit want met name in het eerste kwartier opereerde de ploeg goed. Trainer Moltmaker: “We zetten Sparta vast op de eigen helft waardoor ze gedwongen werden fouten in de opbouw te maken. Daarnaast gaven we veel druk en staken we er veel energie in.” Maar zoals vaker dit seizoen zat het de Groningers niet mee.
Juhnino Bacuna zorgde met zijn vrije trappen voor veel gevaar. Eenmaal werd de lat geraakt, een andere poging ging rakelings naast terwijl Twan Nieboer met zijn hoofd net niet kon scoren. In het vervolg van de eerste helft kwam de thuisploeg er vaker uit. Doelman Erwin Heidekamp greep tot tweemaal toe goed in nadat de Spartanen over de linkerkant gevaarlijk werden. In de slotfase voor rust, en in een fase waarin de gasten slordig waren in de opbouw, kwam Sparta vanuit een corner op voorsprong.
Zes minuten in de tweede helft ging doelman Heidekamp in de fout en kwam roodwit uit het niets op 2-0. Kort daarop stopte de Groningse goalie een strafschop. “We namen daarna wel weer meer het initiatief en zochten ook directer, maar wel met verzorgd voetbal, onze aanvallers. Verder dan een paar kansjes en wat schoten kwamen we niet. We waren wat dat betreft niet bij machte om de 2-1 te maken.” In de slotminuut maakte Sparta nog een derde doelpunt.
ALPHENSE BOYS C1 2-5 FC GRONINGEN C1
0-1 Armani Mardjoeki (13.), 1-1 (17.pen.), 1-2 Martijn van Maastrigt (18.), 1-3 Daniel van Kaam (34.), 1-4 Daniel van Kaam (36.), 1-5 Marc Vegter (61.), 2-5 (67.)

opstelling FCG C1 Luuk Zwiers, Dion Paapst, Tom van de Looi, Daniel Camara Bos, Oege Sietse van Lingen, Armani Mardjoeki, Marc Vegter, Daniel Teune (46.Mark Westra), Daniel van Kaam, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha (46.Jairzinho Leirissa).
In de eerste wedstrijd van het seizoen leed de ploeg van trainer Hugo Alves Velame op eigen veld nog een verrassende nederlaag tegen Alphense Boys C1. Dat verlies dreunde lang door maar de laatste weken gaat het naar wens voor de tweedejaars C-junioren. De stijgende lijn werd ook in Alphen aan den Rijn doorgetrokken. Een openingsdoelpunt van Armani Mardjoeki werd door de thuisploeg onschadelijk gemaakt middels eens benutte strafschop.
Martijn van Maastrigt herstelde de schade en daarnaast scoorden de gasten de derde en vierde goal op belangrijke momenten. Daniel van Kaam was zowel vlak voor als vlak na de rust trefzeker waardoor de groenwitten naar een 1-4 voorsprong konden uitlopen. De zeg kwam nooit in gevaar en het was Marc Vegter die tien minuten voor tijd een handvol treffers vol maakte. Volgende weekeinde is AZ C1 de laatste tegenstander in 2013.
VITESSE D1 1-0 FC GRONINGEN D1
1-0 (45.)

opstelling FCG D1 Daan Reiziger, Harold Kwant, Pim Betzema, Giovanni Zwikstra, Quinten Anakotta, Leonel Miguel, Tariq Lancelot, Joris Reiziger, Remco Balk, Jarno Deuring, Mark Ploeger. Wissels: Joshua Sion, Jonathan Edens, Gerwin Heidema, Nick van Leeuwen, Leon Santema.
De ploeg van trainer Arjen Jorritsma leed op Papendal een minimaal verlies tegen Vitesse D1. Eerder dit seizoen werden de Arnhemmers zowel voor de competitie als voor de beker op Corpus den Hoorn nog verslagen door de Groningers. Een terechte nederlaag vond trainer Jorritsma na afloop: “De tegenstander ontregelde ons spel vandaag. We kwamen niet aan opbouwen toe en hanteerden te vaak de lange bal.” Via Mark Ploeger kreeg de FC wel de kans om aan de leiding te komen.
Ook de thuisploeg was voorin niet erg dreigend. In de tweede helft gaf de groenwitte formatie meer druk naar voren en had het in de eerste tien minuten ook een overwicht. Toch was het Vitesse dat halverwege de tweede helft de leiding nam. Tot een gelijkmaker kwam het niet meer. “We probeerden het nog wel maar de bal had dan goed moeten vallen. Dat gebeurde niet. De jongens wilden absoluut maar ze waren vandaag niet scherp genoeg,” besloot Jorritsma.
FRISIA D1 0-1 FC GRONINGEN D2
0-1 Kian Slor (54.)

opstelling FCG D2 Max Wolfs, Tijs Mulder, Yannick Hettinga, Job van Dijk, Nout de Groot, Marshelon Pourier, Joe van Kaam, Daan Scholtens, Romano Postema, Jesper de Backer, Kian Slor. Wissels: Jimi van Halen, Corvin Braun, Tom van der Werff, Marco Hut, Stein Barkhuis, Jort Stuiver.
Het jongste jeugdteam gaat met een ongeslagen status het nieuwe jaar in. Toch ging het vandaag allerminst gemakkelijk. Gescoord werd er in het eerste half uur dan ook niet. “In het begin van de wedstrijd hadden we veel balbezit. Ondanks een laag passtempo creeerden we toch een aantal goed uitgespeelde kansen. Na een afgekeurd buitenspeldoelpunt ontving één van onze spelers een rode kaart. We hadden op dat moment nog driekwart van de wedstrijd te gaan,” zei trainer Bote Talsma over de eerste helft.

Na rust domineerde FC Groningen D2 maar het duurde lang voordat de winnende treffer werd gescoord. Kian Slor werd vijf minuten voor tijd matchwinner en die goal werd door het hele team flink gevierd. Talsma: “In de tweede helft hebben we de tegenstander continu onder druk weten te houden. We gaven Frisia nauwelijks tijd om een aanval op te zetten. Ook wonnen we veel duels en daardoor veroverden we snel weer de bal. Met tien man creeerden we via positiespel of de counter enkele grote kansen. Uiteindelijk scoorden we middels een vrije trap.”

Teams Locatie Leeuwarden
PEC ZWOLLE C2 2-2 SC CAMBUUR C2
0-1 Werner Bouma (17.), 0-2 Gabriel Fernando (23.), 1-2 (54.), 2-2 (70.)

opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Matthijs Verheul (36.Jens de Jager), Luc Tjalma, Gabriel Fernando, Max Huiskamp (45.Koen Blom), Max de Jong, Hidde Drost (45.Sidney de Jong), Werner Bouma, Nick Kleen, Ate Ruisch (45.Wilko van der Kooi), Roy Storm (36.Tom Doldersum).
De onder-14 ploeg van SC Cambuur was dichtbij de eerste zege van het seizoen maar verloor in blessuretijd op sneue wijze twee punten. Toch was de start overtuigend want de mannen uit Leeuwarden stonden bij rust nog op een 2-0 voorsprong. Max de Jong miste een eerste goede kans terwijl Roy Storm een volley over zag gaan. In de 17de minuut was het wel raak. Na een prima actie van Nick Kleen schoot Werner Bouma de gasten aan de leiding.
Zes minuten later was het wederom raak. Een vrije trap van Matthijs Verheul werd door Gabriel Fernando binnen gekopt. Trainer Rodney van der Hoek over de eerste 35 minuten: “Eigenlijk hebben we niks weggegeven. PEC Zwolle probeerde wel op te bouwen maar wij zaten er kort op. Verder dan het middenveld kwam Zwolle eigenlijk niet.” Cambuur zag na rust een treffer wegens buitenspel afgekeurd. Halverwege de tweede helft kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd.
In de fase daarna kreeg Cambuur mogelijkheden. Zo zag Tom Doldersum een schot maar net naast gaan. In blessuretijd ging het alsnog mist. Een vrije bal stuiterde in het strafschopgebied ongelukkig over doelman Jesse Molenaar heen. En dus was er teleurstelling bij de jongens na weer een gelijkspel. “De gelijkmaker viel een beetje op typerende wijze voor dit seizoen. Na afloop zaten de jongens er verslagen bij. Maar ondanks deze tik is het toch positief hoe de jongens het beleven. Ze willen graag winnen en hebben ook vandaag weer hard gevochten.”
DE GRAAFSCHAP D1 2-2 SC CAMBUUR D1
1-0 (9.), 1-1 Kian Visser (29.), 1-2 Mark van der Meer (31.), 2-2 (55.)

opstelling SCC D1 Levi de Ron, Robert Polee, Milan de Koe, Sil Bos, Feike Zijlstra, Kevin de Vries, Kian Visser, Pieter Abe de Jong, Bart Kooistra, Quinten Lamsma, Jhondly van der Meer. Wissels: Rik de Boer, Youri Sletering, Mark van der Meer, Martijn Ferwerda, Job Zwager.
Cambuur D1 pakte in Doetinchem een punt bij De Graafschap D1. Hetzelfde resultaat als eerder tijdens de heenronde in Leeuwarden. De eerste helft was echter een moeizame bevalling voor de gasten. In de negende minuut leidde balverlies van Robert Polee de openingstreffer voor de Gelderse ploeg in. Beide ploegen creeerden weinig tot geen kansen. Het duel speelde zich voornamelijk af op het middenveld. Ondanks dat de thuisploeg beter speelde kwam Cambuur toch langszij.
In de slotminuut schoot Kian Visser hard raak. Trainer Elwin van Keulen was allerminst tevreden over de eerste helft: “Voor rust schoten we letterlijk maar eenmaal op het doel. We hadden wel meer balbezit maar we hadden moeite met het vinden van de vrijstaande speler. Als we de ruimtes wel vonden, was de pass niet goed.” De tweede helft was maar net begonnen of de gasten hadden al de leiding genomen. Na een geweldige aanval raakte Sil Bos de lat waarna Mark van der Meer in de rebound trefzeker was.
“We speelden meer naar voren en wisten de aanvallers beter te bereiken. Kian Visser kreeg wat kansen maar was wat ongelukkig in de afwerking.” Naarmate het einde vorderde was het de thuisploeg die voor meer druk zorgde. Vijf minuten voor tijd werd een scherp genomen vrije trap achter doelman Levi de Ron gekopt. “De 2-2 vond ik een juiste afspiegeling van het wedstrijdbeeld. Maar de houding in de eerste helft was niet voldoende. Daarnaast hadden wij ook anders en slimmer kunnen coachen. Toen we het wel oppakten zagen we ook meteen resultaat.”