string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

FC gezakt zonder herexamen.

Zondag 31 mei 2009 om 15:37

FC Groningen heeft zondagmiddag in uitverkocht Euroborg met 2-0 verloren van NAC Breda en is daardoor in de finale op Europees voetbal uitgeschakeld. Na ruim een uur spelen maakte Matthew Amoah de 0-1. In de slotfase scoorde Csaba Feher de 0-2.

Beide trainers moesten – ten opzichte van afgelopen donderdag – in de aanloop naar de return in de finale om plaatsing voor de Europa League één speler missen in Breda. Koen van de Laak werd in het elftal van FC Groningen vervangen door Martijn Meerdink. Bij NAC Breda werd Anthony Lurling vervangen door Matthew Amoah, die terugkeerde na een schorsing. In de aanloop naar de wedstrijd was het al duidelijk geworden dat geen van beide teams zat te wachten op een derde duel op dinsdagavond in Euroborg. Toch was de eerste helft vrij afwachtend van beide kanten.

Na een gevaarlijke corner van Donny Gorter in de eerste minuut, nam Groningen het heft in handen, zonder echt vaak gevaarlijk te worden. In de achtste minuut werd Marcus Berg een keer onderuit geduwd, maar was er volgens arbiter Vink geen sprake van een overtreding. Daarna werd de topscorer van FC Groningen nog tweemaal gevaarlijk. Berg zag een eerste doelpoging gesmoord door doelman Ten Rouwelaar van de gasten. Ook was er een volley van de voet van Berg, op aangeven van zijn landgenoot Granqvist.

Gele kaarten waren er voor beide partijen. Tim Gilissen kreeg er één voor een overtreding op Danny Holla. Ondrej Svejdik kreeg de volgende prent toen hij een gevaarlijke aanval van NAC Breda al op de middellijn voorkwam. Behoudens de genoemde schotpogingen en een schot van Danny Holla hadden de beide doelmannen niet veel werk. Luciano verschafte zichzelf nog wel te doen, toen hij een bal verkeerd uitgooide en Joonas Kolkka vervolgens van afstand de lat raakte.

De stand in gele kaarten kwam net voor en net na de rust op 2-2. Nourdin Boukhari kreeg er één voor commentaar op de leiding en van na de pauze ging Danny Holla op de bon na een overtreding op Gilissen. Hij zou een eventueel derde duel met een schorsing ontbreken omdat hij in de eerste ronde tegen FC Utrecht ook al een gele kaart had gepakt.

In het eerste kwartier van de tweede helft waren er vrije trappen voor beide ploegen. Nadat NAC Breda in de muur had gemikt, was ook de inzet van Danny Holla niet zuiver. In de 62ste minuut maakte Matthew Amoah de 0-1 op aangeven van Joonas Kolkka. De sfeer in Euroborg, waar de spanning de hele ochtend en middag al voelbaar was, nam nog grotere vormen aan. Nu was een doelpunt voor Groningen niet alleen welkom, maar zelfs noodzakelijk.

Nadat Ron Jans Martijn Meerdink had laten aflossen door Tim Matavz, kreeg NAC echter een levensgrote kans om de tweede goal te maken. Twee minuten na de 0-1 was het opnieuw Amoah die een schot door een sliding van Granqvist onschadelijk gemaakt zag. Bij FC Groningen was Marcus Berg op aangeven van Stenman nog eens doelgericht. Het schot van de Zweed ging echter over het doel van NAC.

Waar NAC al de hele middag in een laag temp handelde, was het nu natuurlijk helemaal seconden sprokkelen voor de Bredanaars. De wissel Fehér ging vooraf aan de vervanging van Danny Holla door aanvoerder Paul Matthijs. Twaalf minuten voor tijd leek Groningen een enorme kans op de gelijkmaker te hebben gehad toen Granqvist uit een voorzet van Berg vlak voorlangs kopte. Een eventuele treffer zou echter niet geteld hebben, omdat de langste van de twee Zweden geduwd zou hebben.

Even later werd Amoah gewisseld voor Idabdelhay die zijn ploeg afgelopen donderdag al de ideale uitgangspositie had gegeven door in de blessuretijd de 1-1 te scoren. Bij FC Groningen werd Ondrej Svejdik afgelost door Gibril Sankoh, die terugkeer van een schorsing. Koud vijf minuten in het veld kreeg Idabdelhay een gele kaart wegens spelbederf en liep hij een schorsing op voor de eerstvolgende play-offwedstrijd in de komende drie jaar.

FC Groningen ging met de moed der wanhoop en Granqvist als breekijzer op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg in de 86ste minuut het lid op de neus. Csaba Fehér kreeg een afketsende bal voor zijn voeten en schoof het projectiel vrij simpel binnen: 0-2. In de slotfase ging Loran nog op de bon wegens tijdrekken en Mtiliga door een wilde overtreding. Een aflossing van Donny Gorter door Tim Hofstede in de vierde minuut van de extra tijd was even zinloos als ongepast.

Groningen had na de 0-2 namelijk al de handdoek geworpen en kreeg van een tot de nok toe gevulde nog een staande ovatie en een daverend applaus dat het feestje van ruim 400 meegereisde fans moeiteloos overstemde. Met het beeld van twee ererondes van Andreas Granqvist, een nabespreking op het veld, Levchenko met alleen nog een aanvoerdersband om zijn bovenlijf, shirts die in het publiek werden gegooid en een collectieve ereronde van de gehele selectie eindigde op die manier rond half drie het seizoen. Het eindexamen eindigde in een onvoldoende en er is geen herkansing. Op 22 juni begint om 13.00 uur het nieuwe seizoen met een training in Haren.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Svejdik (83’ Sankoh), Granqvist, Stenman; Holla (73’ Matthijs), Meerdink (63’ Matavz), Levchenko, Lovre; Berg en Garcia.
Rest bank: Van Loo, Veldmate, Metaj, Hiariej.

Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar; Loran, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, Gorter (94’ Hofstede), Gilissen, Kwakman, Kolkka, Amoah (79’ Idabdelhay), Boukhari (71’ Fehér).
Rest bank: Van Fessem, Reuser, Cairo, Vallès Prat.

Toeschouwers: 21.926
Scores: 62’ Amoah (Kolkka) 0-1, 86’ Fehér 0-2.

Scheidsrechter: Vink
Grensrechters: Van Boekel en Siebert
Vierde official: Janssen
Gele kaarten: 14’ Gilissen, 17’ Svejdik, 44’ Boukhari, 48’ Holla, 84’ Idabedlhay, 90’ Loran, 93’ Mtiliga.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Bai Kanu

3 weken geleden

Het seizoen 2024/2025 begonnen met training op zonnig Corpus

3 weken geleden

Van Eigen Bodem met Christian Braam