FC geeft wedstrijd in kwartier uit handen.

Zaterdag 06 december 2008 om 21:58

FC Groningen heeft zaterdagavond in Eindhoven met 4-2 verloren van PSV. De ploeg uit Groningen stond bij rust nog volledig verdiend met 2-0 voor door treffers van Marcus Berg en Goran Lovre. Tussen de 54ste en 69ste minuut scoorde PSV viermaal.

FC Groningen-trainer Ron Jans kon voor het eerst dit seizoen niet over doelman Luciano. Dus maakte Brian van Loo zijn seizoensdebuut voor de FC in de duizendste ontmoeting die Groningen speelde in Eredivisieverband. Vier spelers waren wegens blessures niet inzetbaar in de Groninger ploeg. Naast Evgeniy Levchenko en Jeroen Veldmate waren dan Sepp De Roover en Koen van de Laak. Berry Powel was door Jans wegens ‘motivatieproblemen’ buiten de selectie gelaten. Ook Matias Cahais behoorde niet tot de achttien, waardoor  Pepijn Kluin en Frank Olijve voor het eerst hun opwachting maakten op de bank in een Eredivisieduel. Gonzalo Garcia maakte zijn debuut in de basis in dit seizoen.

Bij de opkomst werd PSV’er Carlos Salcido door een deel van het Eindhovense publiek verwelkomd met een fluitconcert, omdat hij in de lokale pers heeft aangegeven in de winterstop te willen vertrekken bij de regerend landskampioen. Stefan Nijland stond aan de kant van de thuisclub voor de derde keer deze competitie in de basis bij PSV en speelde voor het eerst tegen zijn oude ploeg FC Groningen. De wedstrijd was een klassiek voorbeeld van één met twee gezichten. Voor de pauze had Groningen het betere van het spel en ook legio opgelegde kansen. Na de pauze waren de rollen volledig omgedraaid.

In de achtste minuut moest PSV-goalie Isaksson voor het eerst redding brengen toen Goran Lovre zijn collega Petter Andersson in stelling bracht en de Zweed een schot loste richting zijn landgenoot. Drie minuten later ging Danny Holla als eerste speler op de bon na een overtreding op Edison Mendez. De tweede kans van het duel was er opnieuw een voor de gasten. Uit een corner van Gonzalo Garcia kopte Fredrik Stenman rakelings voorlangs de Eindhovense goal. Gibril Sankoh kreeg van arbiter Nijhuis een gele prent na een wilde actie tegen Danko Lazovic.

De grootste kans tot dan toe was in de 29ste minuut voor Marcus Berg die in zijn tocht richting PSV-doel alleen nog de adem van Salcido in zijn nek voelde. De PSV’er wist evenwel toch nog zijn voet tegen de bal te krijgen en kraakte zo het schot van de FC-topscorer. Twee minuten later was het dan toch raak door Berg. Na een weergaloze actie van Garcia gaf hij uiteindelijk toch nog breed op de mee opkomende Goran Lovre. De voorzet van de Servische aanvaller belandde via een hakje van opnieuw Garcia voor de voeten van Marcus Berg die zijn negende seizoenstreffer in de kruising knalde: 0-1.

Twee minuten na de treffer was het PSV dat gevaarlijk werd. Aanvoerder Timmy Simons liet Brian van Loo gestrekt naar de hoek gaan en zag hoe zijn schot tot hoekschop werd verwerkt. Even daarna werd Stefan Nijland in de vijf meter van Groningen voldoende gehinderd door Petter Andersson op geen gevaar te kunnen stichten. Zes minuten voor de pauze was het vervolgens Marcus Berg die zijn derde kans van de wedstrijd liet noteren, maar deze – net als de eerste – onbenut liet.

Aan de overkant kreeg Stefan Nijland even later een kans op de gelijkmaker, maar schoot hij over het doel van Brian van Loo. In de eerste van twee minuten extra tijd verdubbelde FC Groningen de score. Een voorzet van Petter Andersson werd door Goran Lovre binnen gewerkt: 0-2. Met een hels fluitconcert verlieten de beide ploegen het veld. Een kwartier later zagen ze hoe PSV het elftal op twee plekken had gewisseld. Nijland en Wuytens hadden plaats gemaakt voor Nordin Amrabat en Otman Bakkal. Zij zouden een voorname rol spelen in de ongelofelijke come-back die de thuisclub zou maken.

Want binnen een kwartier tijd scoorde de thuisclub namelijk liefst vier keer. In de 54ste minuut begon de ellende voor FC Groningen toen Danko Lazovic Otman Bakkal in stelling bracht en de invaller de 1-2 kon aantekenen. Drie minuten later was het opnieuw Bakkal, nu op aangeven van Timmy Simons die de gelijkmaker binnen schoot: 2-2. Opnieuw vier minuten later schoot Nordin Amrabat na een aanval over de linkerkant tegen de lat en stond Danko Lazovic op de juiste plek om de 3-2 binnen te koppen.

FC Groningen wist er aanvallend vrijwel niets meer tegenover te stellen en kon alleen nog hoop putten uit de achterstand die op dat moment nog maar één doelpunt verschil bedroeg. In de 69ste minuut, dus een kwartier na de 1-2 en acht minuten na de 3-2 was de wedstrijd helemaal gespeeld. Nordin Amrabat leverde nu een echte assist en het was Danko Lazovic die met zijn tweede van de avond de eindstand op 4-2 bepaalde.

De resterende twintig minuten waren slechts nog voor de statistieken. Tom Hiariej en Shkodran Metaj mochten nog een invalbeurt maken bij FC Groningen. Danko Lazovic kreeg nog een applauswissel in de laatste minuut, waarin hij werd afgelost door Marco. Voor FC Groningen betekende het verlies in de 1.000ste Eredivisiewedstrijd de derde nederlaag op rij. Komende zondag in Euroborg zal de ploeg thuis tegen FC Twente die negatieve reeks proberen te doorbreken.

Van Loo; Svejdik (80’ Hiariej), Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Andersson (84’ Metaj), Holla, Lovre; Berg, Garcia.
Rest bank: Koopmans, Matthijs, Meerdink, Olijve, Kluin.

Opstelling PSV
Isaksson, Culina, Marcellis, Brechet, Salcido, Mendez, Simons, Nijland (46’ Bakkal), Wuytens (46’ Amrabat), Dzsudzsak, Lazovic (90’ Manco).
Rest bank: Ramos, Rodriguez, Pieters, Addo.

Toeschouwers: 33.000
Scores: 31’ Berg (Garcia) 0-1, 45’+1’ Lovre (Andersson) 0-2; 54’ Bakkal (Lazovic) 1-2, 57’ Bakkal (Simons) 2-2, 61’ Lazovic (rebound) 3-2, 69’ Lazovic (Amrabat) 4-2.

Scheidsrechter: Nijhuis
Gele kaarten: 11’ Holla (overtreding op Mendes), 18’ Sankoh (overtreding op Lazovic), 58’ Lazovic (spelbederf)