string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Eurovoetbal 2010: nieuwe Messi, Luinge en ruzie op Kameroenese tv.

Maandag 17 mei 2010 om 10:44

Komende vrijdagavond om zeven uur is in drie noordelijke stadions de aftrap van het 34ste Eurovoetbaltoernooi. Liefhebbers die naar de Euroborg gaan, zijn de eerste toernooibezoekers die een nieuw Turks fenomeen in actie kunnen zien. Het is de nog maar 15 jarige Mohammed Demirci, ook wel de Messi van de Bosporus genoemd. Met zijn club Besiktas is hij tot zondag 23 mei actief bij Eurovoetbal.

Eurovoetbal heeft een rijke traditie waar het gaat om deelnemers die zich later ontpopten als wereldtoppers. Wat dat laatste betreft spreken namen als Bergkamp, Van Basten, Robben, Sneijder, Van Persie, Ferrer, Kezman, Gago, Van der Sar en de gebroeders Koeman boekdelen. Bij de komende editie van het vermaarde jeugdtoernooi loopt een ventje rond van wie wordt verwacht dat hij zich bij dit illustere gezelschap zal scharen. Mohamed Demirci is de naam. Hij paart een geweldige techniek aan een fenomenaal inzicht, en dat is niet onopgemerkt gebleven. Demirci is een hit op Youtube en de Europese topclubs staan al voor hem in de rij.
Afgezien van dit bijzondere talent heeft Eurovoetbal dit jaar weer veel moois te bieden. Met Real Madrid, FC Porto, 1. FC Köln, Rusland onder 17, Besiktas, Anderlecht, Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Heerenveen en moedervereniging FC Groningen heeft de organisatie voor een prachtige affiche gezorgd. Het enige smetje bij het binnenhalen van de teams was dat Kameroen zich niet hield aan een aantal contractuele voorwaarden, waardoor de toernooileiding zich gedwongen zag deze trekpleister van de deelnemerslijst te schrappen. Dit leidde zelfs tot een kleine rel die werd uitgevochten op de Kameroenese tv. Overigens was Eurovoetbal er als de kippen bij om met FC Porto een waardig vervanger vast te leggen.
Tijdens Eurovoetbal is het niet alleen top(jeugd)voetbal dat de klok slaat. Op de zondag komen de E1 pupillen van Helpman namelijk ook in actie. Ze spelen een bijzondere wedstrijd tegen een ander E1 team uit de regio, onder leiding van Roelof Luinge, de arbiter die onlangs met de bekerfinale Feyenoord-Ajax afscheid nam van het hoogste niveau. Het duel vormt het slotakkoord van een actie die de ploeg van Helpman voert voor War Child. Onderdeel hiervan is dat toernooibezoekers in de voorverkoop met korting passe-partouts kunnen kopen, waarvan een deel naar het goede doel gaat. Ook is er op zaterdag en zondag een verlotingsactie op de Esserberg voor War Child. Zowel de kopers van passe-partouts als van loten kunnen een reis naar een wedstrijd van Barcelona winnen.

Nieuw is dat voor het eerst sinds de start van Eurovoetbal in 1977 op kunstgras zal worden gevoetbald. Het hoofdveld van Be Quick is afgelopen zomer drastisch onder handen genomen, evenals een deel van de tribunes. Eurovoetbal is er blij mee, omdat in het verleden de kwaliteit van de grasmat niet bepaald over hield. Voor Ajax was het ooit zelfs aanleiding om Eurovoetbal, zij het slechts tijdelijk, de rug toe te keren.
Eurovoetbal begint op vrijdag 21 mei a.s. om 19.00 uur in stadion Euroborg, op sportpark Marsdijk in Assen en voor het eerst in het Cambuur stadion in Leeuwarden. Op alle drie de locaties staan twee duels op het programma. Het toernooi word vervolgd in stadion de Esserberg te Haren op zaterdag 22 en zondag 23 mei. De duels beginnen om 9.30 uur, de finale op de zondag is om 16.15 uur.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’