string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Euroborg eerste voetbalstadion met zonnecentrale.

Dinsdag 17 december 2013 om 09:57

Euroborg wordt het eerste voetbalstadion van Nederland met een eigen zonnecentrale. Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het stadion van FC Groningen gaat definitief door. Er zijn sinds juni van dit jaar ruim vijfhonderd zonnepanelen verkocht aan meer dan tweehonderd particulieren.

De planning is dat de eerste zonnepanelen in de tweede week van januari 2014 op het dak van Euroborg zullen worden geplaatst. Stichting 1miljoenwatt, energiebedrijf Essent en FC Groningen startten in juni met een crowdfunding-actie om de zonnecentrale tot stand te brengen, met medewerking van de volgende zes partners in het project: de Energy Valley Topclub, Imtech, BAM, het Waterbedrijf Groningen, Euroborg NV en de gemeente Groningen.
De Energy Valley Topclub is een samenwerking tussen: BAM, Essent, GasTerra, Gasunie, Groningen Seaports en Imtech. Deze partijen hebben zich via het convenant ‘Samen Duurzaam aan de TOP!’ ten doel gesteld om de ontwikkelingen in de energiewereld onder de aandacht te brengen van de samenleving en een platform te zijn voor de energiesector.
Concept
Sven Pluut van de Stichting 1miljoenwatt licht het door hem bedachte concept toe: “Het idee erachter is dat mensen, die geen eigen dak op de woning hebben of een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen, via een investering in de zonnecentrale tóch hun eigen duurzame stroom kunnen opwekken. Hierdoor kunnen deze mensen alsnog de voordelen die zonne-energie biedt benutten.”
Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen is trots dat het initiatief succesvol is gebleken. “Door de ruim tweehonderd particuliere investeerders krijgen wij als eerste club in Nederland een zonnecentrale op het dak van ons voetbalstadion. Dat past volledig bij één van de kernwaarden van de club: groen en duurzaam. Wij nemen de stroom af en het geld dat we daarvoor betalen, wordt als dividend uitgekeerd aan de deelnemers. Een win-winsituatie dus. Daarnaast toont het aan dat we niet alleen roepen dat we groene en duurzame ambities hebben, maar dat we onze ambitieuze plannen ook daadwerkelijk weten te realiseren.”
Voorbereidingen
Er zal nog dit kalenderjaar gestart worden met de voorbereidende werkzaamheden om de zonnepanelen in januari van het nieuwe jaar te kunnen plaatsen. Zaken als montagekabels, bekabeling en transformators zullen worden aangebracht op het dak van Euroborg, waarna naar verwachting in de tweede week van januari 2014 met de installatie van de ruim 500 zonnepanelen begonnen kan worden.
Tweede fase
Business developer Marinda Gaillard van Essent vult aan: “De zonnecentrale op Euroborg gaat naar verwachting al in januari 2014 haar eerste stroom leveren. In totaal is er op het dak van het voetbalstadion plaats voor 1.120 zonnepanelen. Bij voldoende animo zullen we nog een tweede fase realiseren.”
Momenteel wordt de mogelijkheid verkend voor die tweede fase. Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u deze interesse geheel vrijblijvend tonen door een naam, e-mailadres en het gewenste aantal zonnepanelen in te vullen op de website www.1miljoenwatt.nl onder de optie ‘Waarom meedoen?’ of mail naar info@1miljoenwatt.nl

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Jens Schraven tekent eerste contract bij FC Groningen

1 week geleden

In Memoriam: eerbetoon aan onze supporters

4 weken geleden

Van der Ree maakt seizoen af als hoofdtrainer FC Groningen