El Messaoudi on fire, FC wint in Alkmaar.

Zondag 06 december 2020 om 16:27

FC Groningen heeft zondagmiddag in Alkmaar met 2-1 gewonnen op bezoek bij AZ. De Trots van het Noorden boog na rust een achterstand om door twee treffers van Ahmed El Messaoudi. Door het resultaat staat de ploeg van trainer Danny Buijs steviger in de subtop van de Eredivisie. Na rust werden er liefst drie rode kaarten getrokken door scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Invaller Mo El Hankouri kreeg rood in de blessuretijd na een opstootje. Eerder waren AZ-spelers Fredrik Midtsjø en Bruno Martins Indi al van het veld gestuurd, beiden met twee keer geel.

El Messoudi

Tomas Suslov was tegen AZ de derde basisdebutant van dit seizoen voortgebracht door de Opleiding van de Trots van het Noorden. Beide ploegen wilden in de beginfase van de wedstrijd opbouwen, maar dit resulteerde niet tot gevaar voor één van de doelen. FC Groningen kwam halverwege de eerste helft op achtstand voor een goal van Teun Koopmeiners. Een hoekschop van AZ was lang onderweg en werd bij de tweede paal terug voor het doel gekopt door Bruno Martins Indi waarna Koopmeiners van dichtbij raak kopte, 1-0.

FC Groningen had in de eerste helft meer balbezit en schoot ook vaker, maar ging wel met een achterstand de rust in. Het gevaarlijkste moment voor de FC kwam na een half uur spelen van de voet van spits Jørgen Strand Larsen. De Noor kreeg de bal na goed doorzetten van Ahmed El Messaoudi en schoot snel en geplaatst van net buiten het strafschopgebied. Voormalig FC-keeper Marco Bizot strekte zich en tikte de inzet van Strand Larsen uit de benedenhoek.

Remco Balk was direct na de pauze de vervanger van Suslov en ook bij de start van de tweede helft had FC Groningen veelvuldig de bal. Na bijna een uur spelen werd AZ-middenvelder Fredrik Midtsjø met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. De FC pakte nog meer het initiatief in de wedstrijd. Damil Dankerlui kreeg een goede mogelijkheid met een diagonaal schot vanaf de rechterkant. Zijn inzet werd geblokt door de AZ-verdediging en Patrick Joosten krulde een bal even later na een mooie aanval op de lat.

Het was een voorbode op een mooi laatste half uur. El Messaoudi verlengde een schot van Joosten richting lange hoek en kopte na 69 minuten spelen de gelijkmaker binnen, 1-1. De middenvelder scoorde vijf minuten later nog een keer. Met een bekeken schot verschalkte El Messaoudi keeper Bizot in de lange hoek, 1-2.

Groningen bleef in het laatste kwartier gemakkelijk overeind en speelde de laatste vijf minuten zelfs met twee man meer nadat ook Martins Indi van het veld werd gestuurd. In de laatste seconde van de blessuretijd werd invaller Mo El Hankouri nog met een directe rode kaart naar de kleedkamers gestuurd, na een opstootje. FC Groningen is de eerste ploeg dit Eredivisie-seizoen die AZ op een nederlaag trakteerde. Volgende week zaterdag (12 december) komt RKC Waalwijk op bezoek in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Aftrap is dan om 16.30 uur.