Eerste voorsprong niet voldoende voor winst op Sparta.

Zondag 11 september 2016 om 16:24

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Noordlease Stadion met 1-1 gelijkgespeeld tegen Sparta Rotterdam. De eindstand was bij rust al bereikt. Met het tweede punt is FC Groningen de nummer voorlaatst van de ranglijst. Vrijdag volgt het bezoek aan nummer 15, FC Utrecht.

In de vijfde speelronde van de Eredivisie kon FC-trainer Ernest Faber niet beschikken over drie van zijn 23 eerste-selectiespelers: de geschorste Juninho Bacuna en de geblesseerden Jesper Drost en Desevio Payne. In de basiself had Tom Hiariej de plek ingenomen van Bacuna in vergelijking met de startopstelling van de uitwedstrijd tegen PSV.
De thuisploeg kwam prima uit de startblokken. Een kopbal op de lat van Kasper Larsen opende het vuren in de achtste minuut. In de twaalfde minuut rondde Mimoun Mahi na een schotenregen af voor de 1-0. Dit op aangeven van Samir Memisevic. Voor Mahi was het zijn tweede treffer van deze competitie.

FC Groningen kon zes minuten van de voorsprong genieten want uit een snelle uitbraak in de achttiende minuut kwamen de Spartanen langszij. De inspeelpass van Craig Goodwin werd door Zakaria El Azzouzi op waarde geschat en gepromoveerd tot zijn eerste treffer voor Sparta Rotterdam.

In de 28ste minuut was het Ryan Sanusi die uit een vrije trap van de linkerkant bijna doelman Sergio Padt verraste. De bal spatte op de lat uiteen. Niet lang daarbij kreeg Hans Hateboer aan de overkant van het veld een aardige kopkans, maar miste hij het doel op een halve meter na.

In de tweede helft was er beduidend minder te beleven voor de beide goals. De wedstrijd kwam ook al niet helemaal op gang, omdat vrijwel elk duel om de bal werd beëindigd met een fluitsignaal van arbiter Danny Makkelie, die de beide ploegen schijnbaar erg strak wilde houden.

De voortdurende onderbrekingen en gebrek aan mogelijkheid om fysiek te spelen, speelde FC Groningen niet in de kaart. Sterker nog, het zorgde ervoor dat groen-wit de krachten zag wegvloeien en juist Sparta in de slotfase nog aanspraak leek te gaan maken op meer.

In de derde minuut voor het einde van de reguliere speeltijd was het Hans Hateboer die met een wereldactie koppend redding bracht op de eigen doellijn. Zo voorkwam Groningen een scenario zoals in de thuiswedstrijd tegen FC Twente toen Groningen in de slotfase alsnog helemaal met lege handen kwam te staan.

Met het tweede wedstrijdpunt staat Groningen terug op de zeventiende plek van de ranglijst. FC Utrecht heeft één punt meer dan Groningen, staat twee plekken hoger en is komende vrijdagavond in Stadion Galgenwaard de volgende tegenstander van de ploeg van trainer Ernest Faber.

Padt; Hateboer, Larsen, Memisevic, Davidson; Hiariej, Linssen, Jenssen; Idrissi (65’ Rusnak), Hoesen (65’ Sørloth), Mahi (76’ Tibbling).
Rest bank: Van der Lei, Van der Vlag, Reijnen, Van Weert, Van Nieff, Van der Laan, Maduro.