string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Dubbeltje valt verkeerde kant op.

Zondag 14 december 2008 om 18:33

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg geflatteerd met 4-1 verloren van FC Twente. Bij 1-2 schoot de Groninger doelpuntmaker Goran Lovre de bal na een uur spelen op de paal. Groningen staat na de vierde nederlaag op rij nu achtste op de ranglijst van de Eredivisie.

Bij FC Groningen had trainer Ron Jans de keuze gemaakt één van de vaste waarden van de afgelopen seizoenen op de bank te laten beginnen. Gibril Sankoh werd centraal in de verdediging vervangen door Ondrej Svejdik. Tom Hiariej maakte zijn opwachting in de basis als rechtsback. Doelman Luciano keerde terug van een rugblessure, waardoor Brian van Loo op de bank begon.

Het duel tussen de nummers 6 en 3 van de Eredivisie begon met een redelijk fel startend FC Groningen, dat echter al gauw door kreeg dat FC Twente vol vertrouwen en met slechts één doel naar Euroborg was gekomen, namelijk winnen. In de derde minuut stichtte Danny Holla met een vrije trap nog wel het eerste gevaar. Maar daarna waren het de Tukkers die de lakens uitdeelden.

In de tiende minuut kreeg Marcus Berg een gele kaart toen hij vrij onbeholpen wraak probeerde te nemen op zijn directe belager Douglas, die alle middelen aangreep om de Groninger topscorer uit de wedstrijd te spelen. In de zeventiende minuut wist Eljero Elia zich achtereenvolgens aan Tom Hiariej en Ondrej Svejdik te ontworstelen en belandde een schot van zijn voet via teamgenoot Marko Arnautovic in het doel achter Luciano: 0-1.

Vier minuten later was het Elia zelf die de score verdubbelde toen hij een voorzet van Ronnie Stam verzilverde: 0-2. In aanvallend opzicht was het voor FC Twente zeer effectief, want veel meer dreigende momenten waren er in de eerste helft nu ook niet in de zestien meter van de thuisclub. Diezelfde thuisclub kwam pas in het derde kwartier regelmatig op bezoek in de vijandelijke ‘box’.

Maar de groen-witte FC wist slechts één van de vijf mogelijkheden in een doelpunt om te zetten. Eerst bracht Boschker redding op een vlammend schot van aanvoerder Goran Lovre. Daarna was het tweemaal Marcus Berg die niet de volle kracht achter zijn schoten wist te plaatsen. En daarna schoot Petter Andersson nog eens over het doel van de Twentenaren.

In de ene minuut extra tijd was het dan wel raak voor FC Groningen. Een corner van Gonzalo Garcia werd door Goran Lovre bij de eerste paal binnen gekopt: 1-2. En met die score gingen de beide ploegen toch heel anders de kleedkamer in dan met een marge van twee. Na de pauze kwam Koen van de Laak in het veld voor Oluwafemi Ajilore.

Het eerste kwartier van de tweede helft werd de opdracht die de Twente-spelers hadden meegekregen, meteen duidelijk. Waar de gasten voor de pauze het tempo vooral erg hoog wilden houden, werd nu een vertragingstactiek toegepast. Maar met die tactiek haalde de ploeg van trainer McClaren niet alleen het tempo uit de wedstrijd, maar ging het zelf ook veel slordiger voetballen.

Het duel werd een stuk grimmiger. Gele kaarten voor Kenneth Perez en Danny Holla gaven aan dat de wedstrijd op dat moment op het punt van kantelen stond. De Twente-coach wilde op zijn beurt de controle terugkrijgen en bracht Huysegems en Tioté voor Elia en Perez. Het was in die fase dat de thuisclub twee dotten van kansen kreeg op de gelijkmaker. Goran Lovre schoot eerst op aangeven van Gonzalo Garcia tegen de paal en bij een volgende diagonale inbreng van de Serviër kwamen Marcus Berg en Petter Andersson net te laat inglijden.

Twee minuten na die kans was het FC Twente dat de wedstrijd in het slot gooide. Ronnie Stam kwam opstomen en loste een schot waarmee Luciano heel veel moeite had. In de herkansing wist Stam het doel wel te vinden en legde hij de thuisclub letterlijk en figuurlijk op de rug. Danny Holla kreeg nog een enorme kans op 2-3, maar zag ook hoe doelman Boschker een wereldredding verrichtte.

Zo werd het niet opnieuw spannend. In de laatste tien minuten speelde Groningen één tegen één over het hele veld en werd Andreas Granqvist weer eens als breekijzer in de aanval gebruikt, nadat Paul Matthijs Gonzalo Garcia was komen aflossen. Het mocht allemaal niet meer baten. In de vier minuten extra tijd maakte Blaise Nkufo het leed nog wat erger, toen hij op aangeven van Arnautovic ook nog 1-4 aantekende. Daarmee werd de score wat geflatteerd.

Komende zaterdag gaat de ploeg op bezoek bij Roda JC in de wetenschap dat het viermaal achter elkaar verloor, maar ook geen punt verspeelde in de zes confrontaties die het speelde tegen de onderste zeven ploegen van de ranglijst. De Limburgers staan vijftiende met 14 punten uit vijftien duels. Het duel begint zaterdag om 20.45 uur.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Svejdik, Granqvist, Stenman; Ajilore (46’ Van de Laak), Andersson, Holla, Lovre; Berg, Garcia (81′ Matthijs).
Rest bank: Van Loo, Sankoh, Meerdink, Metaj, Kluin.

Opstelling FC Twente
Boschker; Wielaert, Braafheid, Douglas, Stam (91′ Wellenberg), Brama, Perez (67′ Tioté), Janssen, Arnautovic, Nkufo, Elia (51′ Huysegems).
Rest bank: Paauwe, Denneboom, Heubach, Hersi.

Toeschouwers: 21.880
Scores: 17’ Arnautovic (Elia) 0-1, 21’ Elia (Stam) 0-2, 45’+1’ Lovre (Garcia) 1-2; 68’ Brama (-) 1-3, 94’ Nkufo (Arnautovic) 1-4.

Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Langkamp en Olde Olthof
Vierde official: Michel Winter
Gele kaarten: 10’ Berg (overtreding op Douglas), 55’ Perez (overtreding op Lovre), 60’ Holla (overtreding op Janssen), 68’ Stam (uittrekken shirt)

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’