string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

De extra stap van FC Groningen.

Woensdag 30 december 2020 om 14:00

Net als veel jonge jongens droomde Wouter Frencken (38) in zijn kinderkamer over een carrière in het topvoetbal. Wat hij toen nog niet wist, is dat hij het ook daadwerkelijk zou halen. Hij was dichtbij als speler van VVV-Venlo, maar slaagde uiteindelijk in het profvoetbal als sportwetenschapper ruim 250 kilometer noordelijker bij FC Groningen. Inmiddels werkzaam als  hoofd performance van de club zorgt Frencken met zijn team dat FC Groningen net dat extra stapje kan zetten in de jacht naar groei en succes. 

_26I7667

Hij weet niet alleen veel over bewegen, voetbal en sport, hij beheerst het spelletje ook heel aardig. Als jongeling doorliep Frencken de opleiding van VVV-Venlo en haalde zelfs de voorselectie van Oranje onder-17. “De route naar werken in het voetbal is begonnen met mijn eigen spelerscarrière bij VVV-Venlo,” vertelt Frencken. “Ik heb daar ervaren dat het wat betreft training en begeleiding van spelers stukken beter kan en dat heeft me aangezet en geïnspireerd om bewegingswetenschappen te gaan studeren. Alles met de ambitie om uiteindelijk in het topvoetbal terecht te komen.”
 
Energie
Na een studie in Maastricht vertrok Frencken naar ‘The City of Talent’ Groningen voor een promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Als voetballiefhebber bezocht hij de wedstrijden van de Trots van het Noorden en door de nauwe samenwerking tussen de RUG en de FC opende dit deuren bij FC Groningen voor de ambitieuze en talentvolle onderzoeker. Zodoende werd Frencken in 2011 de eerste sportwetenschapper in dienst bij een Nederlandse voetbalclub.
 
Sinds 2019 is Frencken hoofd performance van FC Groningen en verantwoordelijk voor disciplines als; fysiek, voeding, mentale begeleiding, data-analyse, onderzoek en videobeelden “Waarvan ik ongelooflijk veel energie krijg, is de continue zoektocht naar die extra procentjes om beter te worden. We proberen deze aspecten allemaal samen bij de speler te krijgen en bekijken de speler vanuit zoveel mogelijk invalshoeken om tot een optimaal programma te komen. Zo willen wij in Groningen onder meer de sterkste en fitste spelers hebben. We staan bovenaan in lijstjes als het gaat om meeste sprints en meeste intensieve meters per wedstrijd. Dat moeten we zo houden en willen we graag uitbreiden.”

_26I7707

Praktijkgericht 
Frencken geeft leiding aan de performance-afdeling en is werkzaam in het TopsportZorgCentrum op Sportpark Corpus den Hoorn. Zowel indoor als buiten op de velden in het stadion en op het trainingscomplex is het mogelijk om via de modernste technieken veel data te ontvangen over de spelers. “Het uitvoeren van onderzoeksprojecten met deze gegevens levert een waardevolle bijdrage. De allergrootste misvatting van onderzoek binnen het voetbal is dat het niet praktijkgericht zou zijn. Alle onderzoek staat juist in dienst en in het teken van de dagelijkse praktijk.”
 
Vijf jaar vooruit 
Wel geeft Frencken toe dat het af en toe pionieren is in de voetbalwereld. Niet alles heeft direct zichtbaar effect, maar kan wel inzichten geven waarmee over een jaar of twee jaar iets kan worden gedaan. Alle informatie geeft Frencken en zijn team de mogelijkheid daarmee aan de slag te kunnen, zodat FC Groningen de voorsprong op de rest houdt en ook over vijf jaar een stapje extra kan blijven doen.
 
“We moeten blijven ontwikkelen, zodat we ook in de toekomst voorop blijven lopen. Om te kunnen anticiperen op wat er gaat gebeuren of om wat we nu doen, beter te maken. We proberen telkens vijf jaar vooruit te kijken. Hoe verandert het spel, wat betekent dat voor spelers en hoe moeten we dus de spelers van de toekomst opleiden of scouten? Daar zijn we continu mee bezig.”

_26I7718

Commitment 
Frencken leeft voor zijn vak, leeft voor het voetbal, toont ambitie en houdt van aanpakken. De geboren Limburger bezit het FC Groningen-DNA dat nodig is om iedere dag beter te willen worden en te groeien. “Om er alles uit te halen en er honderd procent voor te gaan, is commitment echt super belangrijk. Commitment in training, volle bak geven, aanwezig zijn en dat moet gepaard gaan met ontspanning en rust. Die balans moet goed zijn om een stap voor te blijven op de rest.”
 
“Spelers bij FC Groningen in het eerste en binnen de Opleiding hebben de commitment om beter te worden en te groeien als voetballer. De begeleiding bij de club toont die commitment door met behulp van de juiste faciliteiten de spelers optimaal te helpen in hun ontwikkeling. Wij blijven keihard werken op zoek naar die extra procentjes die in het voetbal een ongelooflijk verschil kunnen maken.”

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

VAN EIGEN BODEM Mart Esschendal: ‘Ik denk dat ik één op één veel ballen afpak’

2 weken geleden

Peakz Padel en FC Groningen slaan handen ineen

1 maand geleden

Van Eigen Bodem Ids van der meer: ‘Ik zou zo graag in het eerste willen voetballen’