string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Buiten Euroborg: ‘Verdriet bij Kostic, vreugde bij Suárez’.

Maandag 16 mei 2016 om 11:44

FC Groningen is er afgelopen weekend niet in geslaagd om de finale van de play-offs te bereiken. De Trots van het Noorden ging zondagmiddag na verlenging onderuit tegen Heracles Almelo. ‘Buiten Euroborg’ was er teleurstelling bij Filip Kostic, vreugde bij Luis Suárez en blijft het spannend in Turkije voor Género Zeefuik en David Texeira.

Filip Kostic degradeerde zaterdagmiddag met zijn club VfB Stuttgart uit de Duitse Bundesliga. De ploeg van de voormalig FC’er verloor het uitduel bij VfL Wolfburg met 3-1 en eindigde uiteindelijk op een zeventiende plaats in de competitie. Het is voor het eerst in 39 jaar dat Stuttgart afzakt naar de tweede Bundesliga. Kostic stond tegen Wolfsburg in de basisopstelling, speelde zijn 30ste competitiewedstrijd van het seizoen en scoorde niet. De Serviër maakte dit seizoen vijf competitiedoelpunten en ook vijf assists.
Kampioen
Luis Suárez kon dit weekend wel juichen. De Uruguayaanse spits prolongeerde op de laatste speeldag in Spanje de titel met FC Barcelona. De Catalanen wonnen met 3-0 uit bij Granada en hielden naaste belager Real Madrid op één punt achter zich. Suárez maakte alle drie de doelpunten in de kampioenswedstrijd. Zijn zesde hattrick dit seizoen in de competitie. Met veertig treffers werd de ex-FC’er topscorer van Spanje. Voor het eerst in zes jaar ging deze titel, de Trofeo Pichichi, niet naar Lionel Messi of Cristiano Ronaldo.
Spanning
Género Zeefuik schoot zijn ploeg Balikesirspor met zijn twaalfde treffer van het seizoen in Turkije naar de play-offs met als inzet promotie naar het hoogste niveau. De spits maakte in de thuiswedstrijd tegen 1461 Trabzon na 69 minuten de openingstreffer en zag dat zijn ploeg uiteindelijk in blessuretijd wist te winnen. Door het resultaat eindigde het team van de voormalig FC-spits op een vijfde plaats in de Lig 1 en kwalificeerde het zich voor de play-offs.
Een andere aanvaller van een FC-verleden moet volgende week nog flink aan de bak om in Turkije op het hoogste niveau actief te blijven. David Texeira stond dit weekend met Sivasspor in de basis tijdens de uitwedstrijd tegen Kayserispor en speelde met 1-1 gelijk. Daardoor staat zijn ploeg nog altijd op 16e plaats wat degradatie zou betekenen. Het gat met de nummer vijftien Gaziantepspor is drie punten. Sivasspor krijgt volgende week in de laatste speelronde het sterke Fenerbaçhe op bezoek. Wanneer het wint en Gaziantepspor verliest tegen Antalyaspor blijft de ploeg van Texeira behouden voor de hoogste divisie.
Europees voetbal
Virgil van Dijk en Dusan Tadic hebben zich dit weekend met Southampton gekwalificeerd voor Europees voetbal. De ploeg van manager Ronald Koeman won met beide voormalig FC’ers in de basis thuis van Crystal Palace (4-1). Concurrent West Ham United verloor van Stoke City en omdat de wedstrijd van Manchester United werd afgelast staat Southampton nu nog vijfde in de Premier League. Wanneer Manchester United in de laatste wedstrijd tegen Bournemouth punten pakt, eindigt de ploeg van de gebroeders Koeman zesde. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat Koeman zijn team naar een Europees ticket leidt.
Virgil van Dijk sluit daarmee een uitstekend eerste seizoen in de Premier League af. De verdediger stond sinds zijn komst alle wedstrijden in de basis, verlengde vorige week zijn contract met zes jaar, werd dit seizoen international voor Oranje en nam deze week tijdens het jaarlijkse gala van zijn club twee prijzen in ontvangst. Van Dijk werd zowel door zijn medespelers als door de fans uitgeroepen tot Speler van het Jaar.
Zomerstop
FC Groningen speelt geen officiële duels meer dit seizoen en ook de grootste competities in het buitenland zijn afgelopen. De zomerstop is ingegaan. Dit was dan ook de laatste bijdrage van de rubriek ‘Buiten Euroborg’ voor dit seizoen.

Gerelateerd nieuws.

4 weken geleden

Clubhuis Kids United officieel geopend

2 maanden geleden

FC Groningen contracteert middenvelder Resink

3 maanden geleden

Van Eigen Bodem met Bai Kanu