Buijs: ‘Kijken waar we staan na de winterstop’

17 januari 2020 / vandaag

FC Groningen speelt zaterdagavond, 18 januari, in Enschede tegen FC Twente. Het is de eerste Eredivisiewedstrijd na de winterstop voor de ploeg van trainer Danny Buijs. De FC-trainer blikte vrijdagmiddag in het wekelijkse persmoment vooruit naar wedstrijd in de negentiende speelronde die zaterdag om 19.45 uur wordt afgetrapt.

De personele bezetting van zijn wedstrijdselectie vormt voor Buijs nog een aardige puzzel. Zo zijn Gabriel Gudmundsson en Amir Absalem niet inzetbaar en zijn Samir Memisevic en Ko Itakura niet in staat om in de basis te starten. De inzetbaarheid van laatstgenoemden is nog een vraagteken. Het betekent wel dat vier ‘A-junioren’ hun opwachting zullen maken in de wedstrijdselectie: Romano Postema, Tomas Suslov, Thomas Poll en Kian Slor, die eerder vandaag (vrijdag 17 januari) zijn eerste contract tekende.

Talenten
Buijs over het viertal jonge talenten: “We hebben in de afgelopen weken weer een goed beeld gekregen van deze jongens. En er is geregeld overleg tussen de trainers van de opleiding, de scouting en de trainers rond het eerste elftal. Zij krijgen nu de kans om ‘te ruiken’ aan het spelen en trainen bij de eerste selectie. En door het spelen in oefenwedstrijden tegen volwassen tegenstanders hebben ze ook in de praktijk meegemaakt, hoe dat niveau ligt. Dat is, met alle respect, toch weer anders dan spelen tegen de onder-19 van topclubs, die hun grootste talenten alweer hebben doorgeschoven naar hun eerste selectie of Beloftenteam.”

Geluk beproeven
Tijdens het trainingskamp in Horst heeft de selectie onder meer gewerkt aan het voetballende gedeelte en het creëren en benutten van kansen. “We hebben drie elementen benoemd die daarbij van belang zijn. Het gaat in de eerste plaats om de keuzes die in het laatste gedeelte van de aanval worden gemaakt. Ook is het soms een kwestie van ‘je geluk’ te beproeven. Er staat immers nergens dat je de bal in het doel moet dribbelen. En op de derde plaats zetten we vaak en veel hoog druk en hanteren tegenstanders daardoor geregeld de lange bal. Op het moment dat wij de bal dan weer veroveren, moeten we opnieuw veel spelers voorbij. Dus het is de kunst soms ook wat meer ruimte aan de bal te creëren.”

Sentiment
Zaterdagavond hervat de ploeg de competitie met een uitwedstrijd tegen FC Twente. Een wedstrijd tussen de nummers 12 en 10 van de ranglijst. “FC Groningen en FC Twente zijn vergelijkbare volksclubs, allebei enorme voetbalbolwerken met een trouwe achterban. FC Twente heeft de fase voor de winterstop een moeilijke periode gehad en ze zullen blij geweest zijn met de winterstop. Hun speelwijze is bekend, maar ik verwacht wel wat andere ‘poppetjes’ bij de tegenstander, door wat blessures en om nieuwe spelers in te passen. Het is een voetballende ploeg en het kan een heksenketel worden in hun volle stadion. Er ligt vanuit het verleden wel wat sentiment en rivaliteit en het is mooi dat er meer dan vijfhonderd supporters meereizen vanuit Groningen. We zijn blij dat het weer om het ‘echie’ gaat en kunnen morgenavond (zaterdag) kijken hoe we erop staan na de winterstop.”

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws