Buijs en Spijkerman presenteren zich

18 mei 2018

Danny Buijs en Hennie Spijkerman presenteerden zich vrijdagmiddag bij sponsorrelatie Mercedes Wensink aan de Bornholmstraat aan collega’s, sponsors, pers en overige belangstellenden. Het nieuwe trainersduo van FC Groningen staat zondag 24 juni voor het eerst met de nieuwe selectie op het veld in Haren waar die middag traditioneel de eerste training van het seizoen plaatsvindt.

Danny Buijs meldde zich in april 2017 aan voor de cursus UEFA Pro (voorheen Coach Betaald Voetbal) en dat was zijn eerste hernieuwde contact met Ron Jans, die ruim tien jaar geleden ook al zijn trainer was geweest bij FC Groningen. “In december van afgelopen jaar namen Ron Jans en Hans Nijland contact met me op voor een kop koffie,” herinnert Buijs zich. “Ik maakte een afspraak, maar vroeg nog niet waarvoor ze eigenlijk wilden komen rondom de wedstrijd Excelsior-FC Groningen. Mijn intuïtie zei me dat ik er rekening mee moest houden dat het zou gaan om het trainerschap bij FC Groningen.”

De afgelopen jaren was Danny Buijs al diverse keren terug geweest bij FC Groningen om wedstrijden te bekijken. Samen met zijn in Winschoten geboren zoon Wout, die nog altijd FC-fan is. “De warmte en waardering van de mensen hier bij deze club heb ik altijd als enorm speciaal ervaren. Ik had me op het eerste gesprek voorbereid met beelden van het eerste elftal. Dingen die me bevielen en die ik zou proberen om anders te doen. Ze hadden eerder al diverse trainingen en wedstrijden van me bekeken bij Kozakken Boys.”

Assisteren
Hennie Spijkerman kwam in beeld nadat Danny Buijs aangaf graag een ervaren assistent naast zich te hebben. “Vlak voor Kerst kreeg ik een SMS’je van Ron Jans,” vertelt Spijkerman. “Op de woensdag hadden we met Ajax van Twente verloren in de beker en op donderdag was ik op non-actief gesteld. Op zaterdag kreeg ik bericht of Ron mij die dag erna eens zou kunnen bellen. Dat telefoontje ging over de vraag of ik wilde nadenken om assistent-trainer te worden van Danny bij FC Groningen.”

“Belangrijk bij het samenstellen van een staf is dat je elkaar aanvult en in je ‘comfort zone’ kunt werken,” vervolgt Spijkerman. “Ik kreeg er een goed gevoel bij en het voelde meteen als heel uitdagend. Daarna is het in een razend tempo gegaan. We zijn veelvuldig met elkaar in gesprek geweest, vooral voetbalinhoudelijk. Als assistent-trainer moet je soms concessies doen, maar het voetbal dat we willen spelen, past bij mijn karakter. Vanaf 24 juni zal het blijken hoe we in de praktijk met elkaar gaan werken. Dan gaan het niet meer om woorden, maar om daden.”

Geen vriendje
Buijs nam op eigen verzoek geen ‘vriendje’ mee als assistent maar koos duidelijk voor een persoon die duidelijk complementair is. “Ik zocht naar een ervaren iemand die geen ambitie meer heeft om hoofdtrainer te zijn. Iemand die loyaal is, betrouwbaar en bovendien een vakman. Verder moet de assistent iemand zijn die de voetbalideeën kan omzetten naar oefenvormen. Als hoofdtrainer zal ik bepaalde zaken uit handen moeten geven. En de andere leden van de staf te benutten in hun specifieke kwaliteiten.”

Spijkerman was in zijn actieve carrière doelman en heeft inmiddels al veertig jaar ervaring als voetbaltrainer. “Ooit was ik actief als jeugdtrainer bij Go Ahead en dat goede gevoel van werken met jonge spelers kreeg ik terug in mijn rol als assistent bij Ajax. Op mijn 47ste werd ik fulltime trainer en stopte ik met mijn functie als adjunct-directeur bij de ABN AMRO-bank. Ik heb de ambitie om tot mijn pensioen op het veld te staan en die kans krijg ik hier nu bij FC Groningen. Op het veld staan is nog steeds mijn hobby.”

Bij de strot
De al benoemde speelstijl die Buijs (35) en Spijkerman (67) voorstaan wordt door Buijs als volgt omschreven: “In grote delen van de wedstrijden moeten we proberen de tegenstanders bij de strot te grijpen. Daarmee kun je ook best een keer op je bek gaan. Maar het moet weer zo zijn dat elke ploeg met een rotgevoel naar Groningen komt. In mijn tijd als voetballer waren veel wedstrijden stijf uitverkocht en met het publiek vol achter de ploeg, hebben we een extra wapen.”

Spijkerman kwam nooit graag naar het Stadion Oosterpark of de toenmalige Euroborg, maar komt nu om de twee weken in de dug-out van de thuisploeg terecht. “Het waren als doelman altijd al moeilijke wedstrijden en hier in het Noordlease Stadion was FC Groningen ook altijd een lastig te bespelen tegenstander. In het verleden heb ik Danny Buijs als speler bij de tegenstander meegemaakt. Als trainers zullen wij elkaar steeds beter leren kennen. Wij kijken allebei uit naar een succesvolle samenwerking.”

Laatste nieuws