Zowel de A- als B-junioren behaalden vandaag zeges op de noordelijke rivaal SC Heerenveen. Daarnaast wist C1 degradatie te voorkomen door drie belangrijke punten te pakken.

SC HEERENVEEN A1 0-2 FC GRONINGEN/CAMBUUR A1
0-1 Kevin Mennega (34.), 0-2 Hans Hateboer (84.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Glenn Bijl, Hans Hateboer, Marciano van Leyenhorst, Desevio Payne, Liban Abdulahi, Kevin Mennega (Burak Saban), Noureddine Boutzamar, Richairo Zivkovic (Arjen Hagenauw), Jafar Arias, Tigran Gazarjan.
Het vlaggenschip van de Regionale Voetbalopleiding blijft aan de winnende hand. In het eerste kwartier waren er wat mogelijkheden voor de Groningers. Een schot van Jafar Arias werd gered, Richairo Zivkovic mikte voorlangs en Liban Abdulahi besloot naast. In de momenten daarna stond doelman Wieger Sietsma zijn mannetje. Hij keerde enkele vijandelijke schoten. Nadat een schotje van Tigran Gazarjan weinig gevaar opleverde was het in de 34ste minuut raak voor de gasten. Kevin Mennega schoot een vrije trap bijzonder mooi in de kruising.
Zeven minuten voor rust kreeg de thuisploeg de beste kans maar Sietsma kon een tegentreffer voorkomen. Zo werd er gerust met een voorsprong voor de ploeg van trainer Paul Raveneau. In de tweede helft zag FCG een inzet van Heerenveen uit een corner over gaan. Een uitval van Kevin Mennega eindigde in schoonheid en 25 minuten voor tijd schoot Zivkovic op de doelman. In de 78ste minuut een prachtige parade van Sietsma op een goed schot van de thuisploeg.
Vlak voor tijd werd het duel dan definitief beslist door de in vorm zijnde Groningse ploeg. Een Friese speler werd met een rode kaart bestraft. Uit de daaropvolgende vrije trap van Noureddine Boutzamar kopte Hans Hateboer de beslissende 0-2 binnen. Daardoor behaalde FCG de achtste overwinning uit de laatste negen wedstrijden. Een meer dan voortreffelijk prestatie.
FC GRONINGEN/CAMBUUR B1 5-0 SC HEERENVEEN B1
1-0 Zadik Spijodic (9.), 2-0 Pier Veldman (17.), 3-0 e.d. (28.), 4-0 Gijs Jasper (40.), 5-0 Youri Schuur (49.)

opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Daro Faraj, Keziah Veendorp, Willem Gootjes, Roland Baas, Niels Stenekes, Jim de Leeuw (41.Amedi Ndyisaba), Gijs Jasper, Pier Veldman, Kasper Oldenburger, Sadik Spijodic (41.Youri Schuur).
De B-junioren behaalden op Corpus den Hoorn een daverende overwinning op SC Heerenveen B1. De thuisploeg heerste de gehele wedstrijd en creeerde met name voor rust legio kansen. Na een splijtende pass zorgde Niels Stenekes voor het eerste gevaarlijke moment. Zadik Spijodic miste vrij voor de doelman en uit een corner van Kasper Oldenburger werd een kopbal van Pier Veldman gekeerd. Toch werd het binnen de eerste tien minuten nog 1-0. Uit een lange aanval miste Gijs Jasper maar was het Spijodic die wel doel trof.
Acht minuten later was het opnieuw raak. Pier Veldman profiteerde optimaal van een foute terugspeelbal, omspeelde de doelman en maakte het karwei beheerst af. Even later kopte Veldman op een voorzet van Keziah Veendorp in kansrijke positie naast. Pas halverwege de eerste helft viel het eerste gevaar aan Friese zijde te noteren. Nog binnen het half uur was de FC wederom trefzeker. Ditmaal werd een voorzet van Kasper Oldenburger in eigen doel gegleden.
De Groningers bleven ook in de slotfase voor rust het nodige gevaar creeeren. Na een actie binnendoor mikte Jim de Leeuw net over. Pogingen van Oldenburger en Stenekes werden daarna gered door de Friese doelman Bekkema. In de slotminuut voegde de thuisploeg er nog een vierde treffer aan toe. En hoe! Een vrije trap van Gijs Jasper werd van buiten de zestienmeter op schitterende wijze raak geschoten.
Na de hervatting had FCG niet de intenties het rustiger aan te doen. Veldman zag een kans ontnomen door een attente doelman terwijl een knappe voorzet van Jasper door iedereen voorin werd gemist. Oldenburger haalde verwoestend uit maar zag zijn schot tegen het zijnet belandden. In de 49ste minuut werd de enige treffer na rust gescoord. Oldenburger had een prachtige actie in petto maar zijn inzet werd voor de doellijn maar net gekeerd. Uit de rebound was Youri Schuur er als de kippen bij.
De Friezen kropen iets meer uit hun schulp maar zagen twee afstandsschoten ruim over gaan. De thuisploeg bleef het meest dreigend. Niels Stenekes veroverde knap een bal halverwege de vijandelijke helft maar een treffer leverde dit uiteindelijk niet op. Veldman miste doel op aangeven van Daro Faraj en een laatste mogelijkheid van Oldenburger ging voorlangs. Een prima middag voor de B-junioren die aanstaande dinsdag in het bekertoernooi de halvefinale tegen NEC/FC Oss B1 spelen.
AZ B2 3-2 FC GRONINGEN/CAMBUUR B2
0-1 Peter van Son (13.), 1-1 (38.), 1-2 Juhnino Bacuna (57.), 2-2 (72.), 3-2 (73.)
opstelling FCG B1 Kevin Wilpstra, Niels Ridderstap, Daan Ganzinga (78.Johannes Agricola), Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma (78.Jur Wardenier), Twan Nieboer, Juhnino Bacuna, Stan Haanstra, Rutger Etten, Peter van Son (78.Wessel Koomans).
De onder-16 ploeg van trainer Peter Hoekstra heeft de competitie afgesloten met een nipte nederlaag op sportpark ‘t Lood in Alkmaar. Voor rust zakten beide ploegen in waardoor veel duels op het middenveld werden uitgevochten. Toch kwamen de gasten in deze taktische strijd op voorsprong. Een inworp van Juhnino Bacuna bereikte Stan Haanstra waarna Peter van Son de 0-1 liet aantekenen. Twee minuten voor rust leidde een misverstand in de Groningse defensie de gelijkmaker in.
In het tweede bedrijf was de FC de bovenliggende partij maar ging het slordig met de kansen om. Nadat Stan Haanstra een dot van een kans had gemist, was het Bacuna die, na voorbereidend werk van Van Son en Twan Nieboer, de gasten wederom op voorsprong schoot. Vijf minuten later kon deze worden uitgebreid maar Haanstra miste de scherpte. In de laatste tien minuten kwam AZ alsnog sterk terug. Na een inzet op de paal scoorden de Alkmaarders tweemaal in kort tijdsbestek. Een sneu en onnodig verlies voor FCG dat in verdediger Daan Ganzinga vandaag de uitblinker had.
VITESSE/AGOVV C1 0-5 FC GRONINGEN/CAMBUUR C1
0-1 Marcel Mannes (8.), 0-2 Marcel Mannes (20.), 0-3 Luuk Kuipers (27.), 0-4 Marcel Mannes (34.), 0-5 Ruendel Martina (52.)

opstelling FCG C1 Jan Hoekstra, Nagesh Amatsaleh, Luuk Kuipers (Ivan Spijkstra), Mathijs Elderman, Niels Hylkema, Cheriel Girdharie (Jan Hup), Marc Vegter (Ruendel Martina), Daan Wijma (Ids Hannema), Marcel Mannes, Ozan Kokcu (Daniel Camara Bos), Dennis Molema.
FC Groningen/Cambuur C1 heeft zich gehandhaafd in de Eerste Divisie A. De ploeg van trainer Rick Mulder had aan een punt genoeg voor lijfsbehoud maar won uiteindelijk met ruime cijfers van Vitesse C1. Dat was ook nodig, aangezien concurrent FC Twente C1 de uitwedstrijd bij Alphense Boys C1 ook wist te winnen. De tweedejaars C-junioren behaalden op Papendal een gemakkelijke overwinning. Na de vroege openingstreffer viel de spanning bij de Groningers weg waarna frank en vrij gespeeld werd.
Aanvaller Mannes maakte nog eens twee doelpunten voor rust terwijl ook Luuk Kuipers trefzeker was. In de tweede 35 minuten maakte Ruendel Martina een handvol doelpunten vol. De eenvoudige zege gaf ook trainer Rick Mulder een goed gevoel: “Daar waren we zeker content mee, ook omdat we de laatste weken veel zware wedstrijden hebben gespeeld. Maar we zijn tevreden en we hebben onze doelstelling, 22 punten uit 22 wedstrijden, gehaald.”
FC GRONINGEN/CAMBUUR D1 3-1 VITESSE/AGOVV D1
1-0 Orkun Kokcu (1.), 2-0 Orkun Kokcu (8.), 3-0 Lion Kalentjev (13.), 3-1 (60.)

opstelling FCG D1 Mats Roorda, Steyn Strijker, Mark Versteegen, Luka Prljic, Sander Jansen, Mees Gootjes, Tapmahoe Sopacua, Mark te Velde, Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Ashraf Hezam. Wissels: Boy Spijkerman, Jearl Margaritha, Rick Boyer.
Na een uitstekende wedstrijd is FC Groningen/Cambuur D1 de competitie in de Eerste Divisie C als runner-up geeindigd. De thuisploeg kende een droomstart en stond al na dertien minuten op een 3-0 voorsprong. Orkun Kokcu zette in de eerste minuut de toon door een vrije trap van zo’n 25 meter ineens in het doel te schieten. Zeven minuten later was het wederom op fraaie wijze raak. Lion Kalentjev zette goed door en zijn voorzet werd door Kokcu prachtig in het doel gevolleyd.
Nadat Mark te Velde een schotpoging gekeerd zag, was het Luka Prljic die uit een hoekschop van Ashraf Hezam net naast kopte. In de dertiende minuut viel echter de derde treffer voor de Groningers. Een pass van Mees Gootjes bereikte Lion Kalentjev die op zijn beurt van buiten het strafschopgebied prachtig raak schoot. Tapmahoe Sopacua zag een inzet nog naast gaan terwijl aan de andere kant doelman Mats Roorda slechts sporadisch in actie moest komen.
In het tweede half uur bleef de ploeg van trainer Hugo Alves Velame domineren en combineren. Tapmahoe Sopacua kreeg de eerste mogelijkheid na voorbereidend werk van Steyn Strijker. Na een kwartier de grootste kans voor de groenwitten. Jearl Margaritha’s schot verdween echter net langs de verkeerde kant van de paal. In het vervolg redde de invallende doelman van Vitesse/AGOVV meerdere malen. Zo verzuimden Kalentjev en Margaritha de score verder op te voeren.
Een curieus moment volgde voor Mark te Velde. Uit een corner werd zijn inzet gered waarna zijn rebound via de doelman de lat raakte. In de laatste seconden scoorden de gasten uit hun eerste aanval nog een treffer. Rick Boyer, die zwaar geblesseerd raakte in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen D1, maakte vlak voor tijd overigens zijn rentree in FCG D1. Een mooi slot van de competitie voor de prima spelende Groningers.