AZ en Groningen doelpuntloos in evenwicht.

Donderdag 15 mei 2014 om 22:53

FC Groningen heeft donderdagavond met 0-0 gelijkgespeeld tegen AZ. In het AFAS Stadion in Alkmaar werd de eerste wedstrijd gespeeld in de finale van de play-offs om Europees voetbal. Komende zondag om 16.30 uur gaan de ploegen op herhaling in Euroborg.

In de eerste helft kwam AZ duidelijk beter uit de startblokken waarbij het geholpen werd door enkele slordigheden van de gasten. Een schot van Celso Ortiz was het eerste wapenfeit van de thuisploeg. Vervolgens kwam Groningen beter in de wedstrijd. Tjaronn Chery met een vrije trap en Lorenzo Burnet met een gevaarlijk schot voorlangs tekenden voor de doelkansen van de FC.
Hoewel AZ met 60 om 40 wel meer balbezit had, was de wedstrijd in het tweede kwart van de wedstrijd aardig in evenwicht. Simon Poulsen kreeg bij een standaardsituatie haast een kopkans, waarna Johann Berg Gudmundsson het ook nog probeerde. In de slotfase van het eerste bedrijf kreeg Nick van der Velden nog een schotkans op aangeven van Filip Kostic, maar mikte Van der Velden over het doel van Esteban.
Aan het begin van de tweede helft opende Tjaronn Chery het vuren. Hij bezorgde Esteban werk uit een vrije trap. De Costa Ricaanse AZ-doelman maakte het zich in de tweede helft, net als voor rust, een aantal keren erg lastig door de voetballende oplossing te kiezen in de eigen zestien. Johan Kappelhof was de eerste speler die op de bon ging in de zeer ‘faire’ wedstrijd. De FC-verdediger trok een AZ-speler neer en onderbrak op die manier een veelbelovende aanval.
Nemanja Gudelj schoot halverwege de de tweede helft van afstand op de vuisten van Marco Bizot, die vervolgens zag hoe zijn mede-verdedigers het verdere gevaar uit de weg ruimden. Een kwartier voor tijd kreeg Aron Johansson een aardige kopkans en bracht Bizot redding. FC Groningen was aan de overzijde wel dreigend maar de bezetting voor het doel was steeds net niet optimaal om tot grote kansen te komen.
In de slotfase van het duel werd het toch nog onaardig. Zo ging Filip Kostic tegen de vlakte na een vermeende slaande beweging van aanvoerder Nick Viergever. Even later kreeg Michael de Leeuw een gele kaart voor protesteren. Ook Filip Kostic ging op de bon toen hij een bal weggooide en dat werd opgevat als spelbederf. Voor de doelen gebeurde in het restant, inclusief twee minuten extra speeltijd, weinig meer.
Met een 0-0 eindstand blijven de kansen voor het bereiken van de Europa League in evenwicht. FC Groningen heeft zondagmiddag vanaf 16.30 uur in Euroborg het thuisvoordeel en AZ weet dat het na het scoren van één doelpunt aan een gelijkspel genoeg zal hebben om er als winnaar vandoor te gaan met het ticket. (Seizoen)ClubCardhouders kunnen tot vrijdagochtend om 12.00 uur via deze site maximaal vier kaarten aanschaffen. Vervolgens loopt de verkoop nog via FanCorner en TicketBox/Primera.

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Van der Velden, Zivkovic (77′ De Leeuw), Kostic (89′ Van Nieff).
Rest bank: Van der Lei, Kirm, Hiariej, Wijnaldum, Zeefuik.