Art Langeler Hoofd Voetbalontwikkeling Bovenbouw FC Groningen

11 mei 2022

Art Langeler wordt met ingang van het nieuwe voetbalseizoen 2022/2023 het nieuwe Hoofd Voetbalontwikkeling Bovenbouw binnen de Opleiding van FC Groningen. De 51-jarige voormalig directeur Voetbalontwikkeling binnen de KNVB en per 1 mei van dit jaar bondscoach van Curaçao, tekende op Sportpark Corpus den Hoorn een driejarig contract. Langeler gaat zijn nieuwe functie bij de Trots van het Noorden combineren met het bondscoachschap op het Antilliaanse eiland.

_DSF8488

Art Langeler heeft een stevige staat van dienst. De in Lochem geboren trainer begon in 2008 zijn carrière binnen het betaald voetbal als coördinator van de jeugdopleiding bij PEC Zwolle. Twee jaar later werd hij doorgeschoven naar de positie van hoofdtrainer in de hoofdstad van Overijssel. Langeler was in totaal drieënhalf seizoen hoofdtrainer van PEC, waarna hij de overstap maakte naar PSV. In Eindhoven werd hij hoofd voetbalopleiding.
 
Na het uitdienen van zijn vierjarige overeenkomst bij PSV trad Langeler in dienst bij de KNVB, waar hij onder meer bondscoach was van Jong Oranje. In mei 2018 werd Langeler in Zeist aangesteld als directeur Voetbalontwikkeling. Drie jaar later werd bekend dat Langeler vanaf het seizoen 2021/2022 aan zijn tweede termijn als hoofdtrainer van PEC Zwolle zou beginnen. Na twaalf competitieronden stapte hij op vanwege verschil van inzicht. Onlangs werd Langeler op voorspraak van Guus Hiddink aangesteld als bondscoach van Curaçao. Hij blijft deze functie vervullen, maar treedt daarnaast fulltime in dienst bij FC Groningen.

_DSF8463

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus is zeer te spreken over het strikken van Langeler. “De functie van Hoofd Voetbalontwikkeling Bovenbouw is een belangrijke binnen onze Opleiding. Het is het voorportaal voor de doorstroming van onze grootste talenten naar de eerste selectie van FC Groningen. Na de herstructurering van de Opleiding vorige zomer zijn we na een eerste evaluatie tot de conclusie gekomen dat beide hoofden – zowel onderbouw als bovenbouw – fulltime functies dienen te zijn om tot een optimaal resultaat en maximale kwaliteit te komen. Nadat Sander van Gessel had aangegeven beter tot zijn recht te komen als trainer/coach van FC Groningen onder-21, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe Hoofd Voetbalontwikkeling Bovenbouw.”
 
Fledderus zocht hierbij naar een zogenaamd ‘zwaargewicht’ en zegt ontzettend blij te zijn met het vastleggen van Langeler. “Art heeft zijn sporen in het betaald voetbal verdiend en diverse voorname posities bekleed in het traject van opleiden. Het is mooi dat hij gelooft in onze visie en manier van werken. Wij hebben er heel veel vertrouwen in dat Art in deze belangrijke leidinggevende rol op Corpus den Hoorn ons kan helpen in het verder ontwikkelen en versterken van de kwaliteit van de opleiding.”
 
FC Groningen heeft eerder al bekend gemaakt dat Byron Bakker vanaf het nieuwe seizoen de rol van Hoofd Voetbalontwikkeling Onderbouw fulltime gaat bekleden. De beide hoofden zullen zich specifiek gaan bezighouden met het coachen en begeleiden van de technische staf van de onderbouw- en bovenbouwteams en het verder ontwikkelen van de strijdwijze binnen FC Groningen.

Laatste nieuws