string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Andersson plaaggeest voor Sparta.

Zaterdag 25 oktober 2008 om 23:12

FC Groningen heeft de koppositie in de Eredivisie voor tenminste een dag teruggepakt. Sparta Rotterdam werd door een prima eerste helft met 3-0 aan de kant gezet. Petter Andersson was tweemaal trefzeker en topscorer Marcus Berg voegde vervolgens zijn zesde seizoenstreffer toe.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan het overlijden van oud-speler Ab Gritter. In een uitverkocht Euroborg begon FC Groningen aan de wedstrijd in de wetenschap dat het door een overwinning op de nummer veertien van de ranglijst terug aan kop kon komen. Winst zou bovendien een clubrecord opleveren van het puntentotaal na zeven wedstrijden.
Trainer Ron Jans moest zijn basis noodgedwongen aanpassen in vergelijking met de verloren uitwedstrijd tegen Ajax. Koen van de Laak kampte namelijk met een kuitblessure. Daarnaast waren Martijn Meerdink, Evgeniy Levchenko en Tom Hiariej niet inzetbaar door kwetsuren. Jans maakte van de gelegenheid gebruik Petter Andersson naar de rechterkant te halen en Berry Powel aan de linkerkant als derde aanvaller bij te plaatsen.
Die tactiek betaalde zich uit met een soevereine eerste helft van de kant van de thuisploeg. Na precies 180 tellen lag de bal bovendien al in het mandje. Na een aanvalsopzet van aanvoerder Goran Lovre kwam de bal via tussenkomst van Berry Powel in de voeten van Petter Andersson. Die schoot de bal diagonaal binnen en bracht zijn ploeg met 1-0 aan de leiding.
Niet veel later raakte oud-FC’er Sander van Gessel ernstig aan zijn schouder geblesseerd en moest de controlerende middenvelder vervangen worden door Edwin van Bueren. Het middenveld van de Rotterdammers hield moeite met de bewegelijke spelers van FC Groningen in de twintigste minuut was het opnieuw raak. Een steekbal van Berry Powel werd – na een sprint – vlak voor de achterlijn nog voorgetrokken door Goran Lovre en van dichtbij door Petter Andersson in het doel gehamerd: 2-0.
In de 32ste minuut kreeg de trefzekere Zweed op aangeven van Berry Powel nog een kopkans en twee minuten daar weer na stond hij ook aan de basis van de derde treffer. In scoringsrijke positie kwam hij ten val in de zestien meter van Sparta waarna de bal nog doorrolde richting de rechterpaal. Marcus Berg was er vervolgens als de kippen bij om zijn zesde treffer van het Eredivisie-seizoen aan te tekenen: 3-0.
Het restant van de wedstrijd was welhaast een formaliteit. In de tweede helft stond het van de kant van de Rotterdammers beter door het inbrengen van Erik Falkenburg in plaats van Edwin van Bueren. FC Groningen was nog wel dominant, maar niet meer zo gevaarlijk en scherp als voor de pauze. In de tweede minuut na de onderbreking schoot Berry Powel van dichtbij over en ging daarmee de beste mogelijkheid van het tweede bedrijf verloren.
Petter Andersson kampt nog met lichte naweeën van een ribblessure die hij in Zweden nog opliep en moest na een botsing en daaropvolgende maagklachten naar de kant. Gonzalo Garcia was zijn vervanger. Sepp De Roover werd daarna uit voorzorg naar de kant gehaald omdat hij nog lichte klachten aan een bovenbeen heeft en werd afgelost door Ondrej Svejdik, die daarmee zijn eerste competitieminuten van het seizoen maakte.
De Tsjech kreeg na enkele minuten een kans op de vierde goal, maar zag zijn lobvolley net naast de verkeerde kant van de linkerpaal belanden. Ook leverde hij nog eens een prima voorzet af op de andere Groningse invaller, Garcia die naast kopte. Op dat moment had Sparta-trainer Foeke Booy zijn laatste wisselmogelijkheid (Duplan voor Dissels) gebruikt. Ook Jans wisselde voor de derde keer en bracht Shkodran Metaj voor Danny Holla.
In het laatste kwartier waren er nog wat lichte schermutselingen voor beide doelen. Yuri Rose schoot nog ‘ns van afstand en zag Luciano spectaculair met de voet redding brengen. Berry Powel probeerde het nog eens aan de andere kant en zag Berg zijn voorbeeld later nog volgen. In de score kwam echter geen verandering meer.
Zo is FC Groningen met zestien punten en een positief doelsaldo van dertien na zeven duels koploper. Als NAC morgen niet wint in Utrecht, blijft de FC in ieder geval tot dinsdagavond aan kop. Het zou een unicum zijn dat Groningen na zeven duels koploper is. Woensdagavond om 20.00 uur gaat Groningen op bezoek bij NEC. Zaterdag volgt alweer een uitwedstrijd. Dan is NAC Breda tegenstander.
Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover (62’ Svejdik), Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Holla (78’ Metaj), Lovre; Andersson (53’ Garcia), Berg, Powel.
Rest bank: Van Loo, Cahais, Veldmate, Matthijs.
Opstelling Sparta Rotterdam
Wapenaar; Vermes, Knol, Adeleye, Slijngard; Van Gessel (10’ Van Bueren / 46’ Falkenburg; Slot, Strootman; Dissels (73’ Duplan), Rose, John.
Rest bank: Varkevisser, Poepon, Toet, Promes.
Toeschouwers: 21.735
Scores: 3’ Andersson (Powel) 1-0, 20’ Andersson (Lovre) 2-0, 34’ Berg (-) 3-0
Scheidsrechter: Kuipers
Grensrechters: Simons en van Roekel
Vierde official: Van der Scheer
Geen gele of rode kaarten

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Terugblik op het promotieseizoen: ‘Dit moest van zo ver komen’

3 dagen geleden

De kleuren van… Alex Rump

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Senna Poppinga