Akkoord FC Groningen over recordtransfer Strand Larsen

1 september 2022

FC Groningen heeft met het Spaanse RC Celta overeenstemming bereikt over de transfer van spits Jørgen Strand Larsen. De 22-jarige Noors international tekent een meerjarig contract bij de ploeg uit Vigo. RC Celta komt uit in de Primera Divisíon in Spanje.

20220807FC GRONINGENFCVOLENDAM029

Jørgen Strand Larsen kwam op 9 september 2020 FC Groningen versterken van het Noorse Sarpsborg 08 FF. De spits speelde in totaal 71 wedstrijden voor de Trots van het Noorden, waarin hij 27 keer scoorde en negen assists gaf. De 22-jarige Noor ontwikkelde zich in Groningen dusdanig dat hij uitgroeide tot aanvoerder van Noorwegen onder-21 en met zijn goals en spel een belangrijke rol speelde in de kwalificatie voor het EK, volgend jaar in Roemenië en Georgië. Ook debuteerde Strand Larsen in zijn periode bij FC Groningen als A-international voor zijn land.
 
De spits werd in beide seizoenen dat hij het groen-witte FC-shirt droeg topscorer van de ploeg. Afgelopen seizoen werd Strand Larsen uitgeroepen tot Speler van het Jaar 2022 bij FC Groningen en werd hij tevens genomineerd als Talent van het Jaar binnen de Eredivisie. Zijn nieuwe club RC Celta eindigde afgelopen seizoen als elfde in LaLiga.

20220814AJAXGRONINGEN012

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus kondigt de transfer van Strand Larsen met gemengde gevoelens aan. “Wij zijn deze window heel duidelijk geweest in onze wens om op sportieve gronden Jørgen in Groningen te houden. Daarnaast lag er lange tijd geen bod op tafel waartegen wij “ja” konden zeggen wat in dat geval de grootste transfer in de geschiedenis van FC Groningen had betekend. Dat beeld bestond wel door de berichten die in de media verschenen, maar de bedragen die werden genoemd klopten niet. Pas toen Celta de afgelopen dagen concreet werd, kwamen de biedingen in de buurt van wat wij in ons hoofd hadden. Dat is dinsdagavond in een stroomversnelling gekomen en heeft geleid tot deze transfer.”
 
Fledderus schetst de afwegingen die FC Groningen moet maken bij grote internationale transfers. “Als dergelijke bedragen op tafel komen, moet je diverse belangen zeer goed afwegen. Je hebt te maken met de sportieve belangen van het team, de positie van de club – ook op de Europese markt – en de speler. Onze doelstelling is binnen onze beleidsperiode op de Grote Markt te staan. Maar het halen van Europees voetbal willen wij structureel realiseren en niet incidenteel. Met deze transferopbrengst kunnen wij het fundament onder de club nog sterker maken én denken wij de kans op duurzaam succes in de komende jaren te vergroten door verder te investeren óp en buiten het veld.”
 
Positie FC Groningen
Fledderus schetst tevens de positie van FC Groningen in het internationaal voetbal. “Talentvolle spelers kiezen onder meer voor FC Groningen omdat wij hier bewezen hebben spelers te kunnen ontwikkelen. Wij bieden ze in Groningen een persoonlijk plan aan om te kunnen groeien. Het wederzijds doel is ook om spelers vanuit FC Groningen weer vervolgstappen in hun verdere carrière aan te bieden. Goed voor club én speler.”
 
“Dat wij met Jørgen een spits kunnen afleveren aan een club uit de top-5 van Europese competities is natuurlijk voor alles en iedereen binnen FC Groningen die hieraan heeft bijgedragen een enorm groot compliment. Maar op de eerste plaats is het natuurlijk de verdienste van Jørgen zelf. Daarnaast heeft hij optimaal gebruik gemaakt van de faciliteiten en specialisten in het TopsportZorgCentrum op Sportpark Corpus den Hoorn. Jørgen heeft bij ons hele mooie stappen gezet, hij is echt gegroeid als voetballer.”
 
Trots op ontwikkeling en transfer
Strand Larsen werd twee jaar geleden binnengehaald en Fledderus heeft altijd het vertrouwen gehad dat de spits met de Trots van het Noorden een goede match zou zijn. “Toen we hem twee jaar geleden uit Noorwegen haalden, waren we binnen de scouting overtuigd dat Jørgen kon uitgroeien tot een spits die minimaal vijftien doelpunten maakt per seizoen. Hoewel zijn cijfers dat toentertijd niet direct aantoonden, zagen wij met onderliggende data de potentie van Jørgen. We zijn samen aan de slag gegaan om beter te worden en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in deze transfer, waarop we trots mogen zijn. Wij willen Jørgen hartelijk danken voor zijn inspanningen in Groningen en wensen hem heel veel succes in Spanje.”

20220821GRONINGENGOAHEAD115

Laatste nieuws