string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Ajdin Hrustic: opgebloeid van down under.

Zondag 13 oktober 2019 om 09:05

Ajdin Hrustic speelde afgelopen donderdag zijn tweede interland voor Australië. De middenvelder viel in de wedstrijd tegen Nepal (5-0 winst) 20 minuten voor tijd in. Hrustic kende een moeilijke start van het kalenderjaar 2019, maar knokte zich terug in het elftal van FC Groningen. De Australiër gaf onlangs een openhartig interview in het FC Groningen Journaal waarin hij onder meer vertelt over het belang van vertrouwen. Het FC Groningen Journaal wordt één dezer dagen verspreid in de gemeente Groningen en diverse regio’s in de provincies Groningen en Drenthe. Lees hieronder het interview met Ajdin Hrustic.

‘Alsof ik de deur van de eerste maanden 2019 op slot deed’

Het gaat goed met Ajdin Hrustic. De middenvelder scoort, voelt het vertrouwen van iedereen binnen FC Groningen en maakt weer deel uit van de nationale ploeg van Australië. Hoe anders was dat in de eerste maanden van 2019 toen hij weinig speelde en min of meer buiten de boot viel bij FC Groningen. “Het gaat erom dat je in jezelf blijft geloven.

hrustic feest

Ajdin Hrustic stond al heel lang bekend als talentvolle speler, maar lijkt nu op 23-jarige leeftijd die belofte te gaan inlossen. De Australiër met Bosnische en Roemeense roots sloeg met zijn winnende doelpunt tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen tegen FC Emmen voor zichzelf een boek dicht. “Dat was inderdaad een speciaal moment,” kijkt hij terug. “Alsof ik de deur van de eerste maanden van 2019 op slot deed en achter me liet. Ik kon weer vooruitkijken.”
 
Vader
Hrustic kwam in de eerste maanden van 2019 weinig in actie voor zijn club. Juist in die periode zette FC Groningen, na een matige eerste seizoenshelft, de weg omhoog in. Hrustic: “Aan de buitenkant leek het misschien alsof ik niet goed genoeg was of dat ik niet hard genoeg werkte, maar dat was niet het geval. Toch speelde ik niet. En als ik niet speel, voel ik me ongelukkig.”
 
“In een moeilijke periode voel ik de druk van de fans, die iets van mij verwachten, van de technische staf en van de leiding van de club. En ik leg mezelf ook druk op. De vraag is dan hoe je daarmee omgaat. Ik praat veel met Carl Blijd, de psycholoog van de club, en met mijn vader. Hij herinnert mij er altijd aan waar ik vandaan kom en wat ik heb moeten doen om te komen waar ik nu ben. Het gaat erom dat je in jezelf blijft geloven. Daar begint het mee.”

hrustic

Diva
Voor Hrustic is het ook erg belangrijk dat mensen met wie hij werkt vertrouwen in hem hebben. “Ik ben een emotioneel mens,” weet hij van zichzelf. “Soms krijgt de emotie bij mij de overhand, maar zo ben ik nou eenmaal. Ieder mens zit weer anders in elkaar. Ik ben blij dat men mij hier accepteert zoals ik ben.”
 
Zoals FC Groningen-trainer Danny Buijs over wie Hrustic vol lof is. “Hij zag mij ooit met FC Groningen onder-23 spelen tegen Scheveningen. Ik scoorde twee keer. De trainer vroeg zich toen af waarom ik niet in het eerste elftal speelde. Kijk, het betekent veel voor mij als iemand zoals de trainer in mij gelooft. Mensen denken al snel dat ik arrogant en gesloten ben. Dat ik me gedraag als een diva. En zo heb ik wel meer dingen over mezelf gehoord die niet kloppen. Juist daarom geef ik nog meer voor de mensen die in mij geloven. En ook als het even minder gaat, voel ik nog steeds het vertrouwen. Ik geniet nu dan ook meer van het voetballen.”
 
Goals
Buijs ging na de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo in gesprek met Hrustic. De oefenmeester liet in dat gesprek een moment zien waarin Hrustic zonder te kijken op doel schoot. De bal belandde niet tussen de palen. “Ik zag dat ik de bal geplaatst had kunnen schieten, maar op het moment zelf dacht ik dat ik daar de tijd niet voor had. Ik probeerde daarom maar zo snel mogelijk te schieten. De trainer wees mij erop dat ik veel kwaliteit heb ik mijn linkervoet en dat ik die moet gebruiken.” 

Precies dat deed Hrustic twee weken later tegen VVV-Venlo. Hij scoorde zeer fraai met links. Ook tegen PEC Zwolle was het raak voor de Australiër. “Na het doelpunt tegen VVV-Venlo draaide ik me om en zag hem naar mij wijzen. Ik wees terug want ik wist precies wat de trainer bedoelde. Hij had gelijk en ik had geluisterd.”

Hrustic1

Socceroos
Al vanaf de voorbereiding op het huidige seizoen liet Ajdin Hrustic met doelpunten en assists zien dat hij de stijgende lijn had ingezet. Dat bleef ook niet onopgemerkt in Australië, want medio augustus kreeg Hrustic in Groningen bezoek van René Meulensteen, de assistent-bondscoach van de Socceroos. “Dat was in de week voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Hij zag positieve dingen van mij tijdens de trainingen en in de eerste veertig minuten van de wedstrijd tegen FC Twente.”
 
Het leverde Hrustic een uitverkiezing op voor de selectie van Australië voor het WK-kwalificatie duel met Koeweit en ook in de interlandperiode van oktober zit Hrustic bij de nationale ploeg. De middenvelder speelde als invaller tegen Nepal zijn tweede interland. “Spelen voor Australië betekent veel voor mij en dat heeft vooral te maken met mijn jeugd.”

“Ik werd ooit gevraagd voor Australië onder-13, maar door een blessure werd ik van de lijst geschrapt. Ik ging huilend naar huis. Ik zei toen tegen mijn vader: ‘Ik speel nooit meer voor Australië.’ De jaren daarna werd ik niet meer opgeroepen. En opeens, vanuit het niets, werd ik in mei 2017 gebeld. Ik was op Ibiza voor vakantie en kreeg te horen dat ik was uitgenodigd voor de nationale ploeg.”
 
Emotioneel moment
“Ik belde meteen met mijn vader, die op dat moment in Australië was. Het was daar 1 uur ’s nachts. Ik vertelde het nieuws en herinner me goed dat hij meteen ophing. Ik wist wel waarom. Hij werd emotioneel en dat wilde hij niet uiten naar mij toe. Ja, dat was een emotioneel moment voor mij en mijn vader.”

Het volledige FC Groningen Journaal is te lezen via deze link.
 

Hrustic2

Gerelateerd nieuws.

7 dagen geleden

Jens Schraven tekent eerste contract bij FC Groningen

2 weken geleden

In Memoriam: eerbetoon aan onze supporters

1 maand geleden

Van der Ree maakt seizoen af als hoofdtrainer FC Groningen