string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Aanpakker Luciano Valente kijkt terug op bewogen jaar.

Maandag 05 februari 2024 om 16:00

FC’er Luciano Valente is het afgelopen jaar één van de zes jonge Noordelijke sporters geweest die werden gevolgd op het contentplatform ‘De Aanpakkers’. In de afsluitende documentaire kijkt de Groninger terug op zijn bewogen jaar.

‘De Aanpakkers’ is een project van verschillende topsportorganisaties onder wie FC Groningen in samenwerking met partners als de gemeente en provincie Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Topsport Talentschool, Stichting Bea en Meer & Beter Bewegen. Zes jonge Noordelijke topsporters worden in deze contentserie een jaar lang gevolgd in hun eigen route richting de top.

“Ik heb laatst toevallig alle afleveringen weer een keer teruggekeken,” vertelt Valente. “Het is een mooi portret over een bijzonder jaar waarin ik veel uiteenlopende momenten heb beleefd. Momenten waarin ik niet goed in mijn vel zat, tot momenten waarbij alles wel goed ging. Ik ben aangesloten bij de eerste selectie en nu de laatste maanden basisspeler bij FC Groningen 1. Dat is iets waarvan ik altijd heb gedroomd.”

Valente groeit op in een gezin waar voetbal een belangrijke rol in het leven heeft. Als jonge jongen heeft de Stadjer dan ook vrijwel altijd een bal aan de voet. Tot tijdens het boodschappen doen aan toe. Hij begint bij GVAV waar de stijllist al snel in een talentvolle selectie terecht komt.

“Op een gegeven moment kreeg ik een brief van FC Groningen dat ik mocht meedoen met een selectiedag. Lekker trainen met 300 jongens. Dan heb je nog geen besef van het spelen bij FC Groningen en ben je gewoon aan het voetballen. Ik hoorde al snel dat ik in de Opleiding mocht komen.”

Zoals het bij veel talentvolle sporters gaat, is het verhaal naar succes ook bij Valente geen rechte lijn omhoog. Hij krijgt in C1 last van een groeispurt en herkent zichzelf op het veld amper terug. “Er is mij toen verteld dat het kantje boord was om door te gaan. Ik heb het gevoel dat ze me hebben gematst omdat ik toch wel als talent binnenkwam in de D2. Het jaar later werden we kampioen en daarna mocht ik door naar Onder-19.”

De laatste stap omhoog van FC Groningen onder-21 richting eerste selectie gaat niet zo snel als de jeugdinternational van Italië hoopt. “Ik zag spelers om me heen kansen krijgen, maar moest zelf op mijn beurt wachten. Dan denk je wel eens: ‘Wat doe ik hier?’ Ik kan vrij koppig zijn en was op dat moment ook niet zelfkritisch genoeg. Soms heb je ook een beetje geluk nodig dat er een trainer is die het in je ziet zitten. Vorig seizoen mocht ik me samen met anderen uit Onder-21 laten zien tijdens de voorbereiding. Ik bleef als enige over. Het was een horrorseizoen voor de club, maar ook het seizoen dat ik aanhaakte. Voor mij daardoor dubbel. Ik heb wel tijden gehad dat ik weinig sliep door de verliespartijen en de frustraties ook mee naar huis nam.”

Door volhouden, geloof in eigen kunnen, hulp van familie en naasten en de toenemende zelfreflectie zit Valente tegenwoordig uitstekend in zijn vel. Zowel binnen de lijnen als naast het veld. Hij is basisspeler bij de club waar hij al zo’n twaalf jaar speelt. Zijn club. “Ik heb het eerste van mijn club gehaald, dat was altijd een droom. Ik weet wat ik kan, wat ik met mijn voeten kan, wat voor wilskracht ik heb en wat ik er voor doe. Ik denk dat ik de voorwaarden heb om te slagen als voetballer. Ik heb me gerealiseerd, of het is me laten zien, dat je er niet alleen met talent komt. Je moet voor elkaar strijden als team en overal keihard voor werken.”

Bekijk via onderstaande videoplayer de documentaire van Aanpakker Luciano Valente. Hierin vertelt hij onder meer over de bijzondere band met zijn familie, de keuze tussen voetbal of toneel, waarom hij oud-ploeggenoot Bjorn Meijer dankbaar is en waarom hij het Azzurri van Italië draagt in interlandperiodes.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Fit met FC Groningen: Een succesvol programma voor werkgevers

2 weken geleden

Perspresentatie directeur Van Mosselveld bij FC Groningen

2 weken geleden

FC Groningen Walking Football Festival: Een dag van sportiviteit en verbinding