Scoor een boek!

Logo%20Biblionet%20Drenthe
logo biblionet

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het natuurlijk als ze plezier beleven aan het lezen. Met die gedachte voeren de Groningse Bibliotheken en Stichting FC Groningen in de Maatschappij het project Scoor een Boek! uit: een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want… scoren kun je overal!

afsluiting hgz

Scoor een Boek! is ontwikkeld door de Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam. Het sportieve leesproject is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Afgelopen jaar deden in de provincie Groningen 6.200 leerlingen  mee aan het project. Tijdens de sportieve afsluiting in Hoogezand werd de eindscore van afgelopen jaar bekend gemaakt. In totaal hebben de leerlingen in tien weken tijd 43.776 boeken gelezen.

Bij Scoor een Boek! worden leerlingen van groepen 5 en 6 op een speelse manier uitgedaagd om in tien weken tijd zoveel mogelijk boeken te lezen in de klas. In iedere groep hangt een poster waarop voor elk gelezen boek een bal mag worden geplakt. Zo weet de klas hoeveel boeken er gelezen zijn in tien weken. Scoor een Boek! wordt afgesloten met een sportief feestje waarbij de leerlingen ook mogen scoren op het veld.

Elk jaar verbindt een speler van FC Groningen zich aan het project. Een lezende voetballer spreekt tot de verbeelding van de leerlingen. In twee videoboodschappen vertelt de speler de klas over het project en maakt hen enthousiast om zelf te gaan scoren. In 2017 was Tom Hiariej het boegbeeld van Scoor een Boek! De persoonlijke boodschap van een voetballer werkt stimulerend en motiveert de leerlingen om zoveel mogelijk boeken te lezen.

Bekijk de filmpjes van Scoor een Boek! op www.youtube.com/groningsebiebs