Tonny van Leeuwen

Teunis Pieter (Tonny) van Leeuwen werd op 21 maart 1943 geboren in Gouda. Van Leeuwen begon zijn carrière als proefvoetballer op 15-jarige leeftijd bij Sparta Rotterdam. Een jaar later maakte hij zijn debuut in de Eredivisie. In de zomer van 1963 verhuisde Van Leeuwen naar GVAV.
 
GVAV en Nederlands elftal
Vanaf het eerste moment was Tonny van Leeuwen basisspeler in het team en werd hij ook goalie van Jong Oranje. Vanaf 1964 werd hij regelmatig opgeroepen voor het Nederlands elftal waar hij vooral reserve was. Op 5 april 1967 maakte Van Leeuwen zijn interlanddebuut tegen DDR, het toenmalige nationale voetbalelftal van Oost-Duitsland. Naast twee interlands met het Nederlands elftal, zat hij dertien keer op de reservebank en kwam hij uit voor Jong Oranje, Nederland B en het Nederlands militair voetbalelftal.

Van Leeuwen

Held
Tonny van Leeuwen werd de held van FC Groningen. Op 23 april 1967 werd hij door supporters het veld af gedragen omdat hij, door meerdere reddingen, een groot aandeel had in de 1-0 uitzege bij de latere landskampioen Ajax. Ondanks interesse van andere voetbalclubs, bleef Van Leeuwen trouw aan GVAV. Naast voetbalprof was hij ook vertegenwoordiger voor sportartikelenfabrikant Quick.
 
Onderscheiding KNVB
In 1970 degradeerde GVAV naar de Eerste Divisie. Met zeven tegengoals was Tonny van Leeuwen in dat seizoen de minst gepasseerde doelman in het Nederlandse betaalde voetbal. Op 14 juni 1971 werd hij hiervoor in Rotterdam door de KNVB onderscheiden. Op de terugweg naar huis kwam de doelman door een noodlottig auto-ongeval om het leven. Op 19 juni 1971 werd hij begraven op de begraafplaats van Peize.
 
Nagedachtenis
Ter nagedachtenis van de geliefde doelman werd vanaf 1972 de trofee voor de minst gepasseerde doelverdediger in het Nederlandse betaalde voetbal naar hem vernoemd. De Tonny van Leeuwen-trofee is uiteindelijk zestien keer uitgereikt en is in 2016 door een samenwerking tussen de Supportersvereniging FC Groningen en het Dagblad van het Noorden in ere hersteld.

Beeld Tonny van Leeuwen

FC Groningen eerde Tonny van Leeuwen door een tribune in het Noordlease Stadion naar hem te vernoemen. Dit was ook al het geval in het Stadion Oosterpark. Daarnaast verwijst een straat in Groningen naar hem: de Tonny van Leeuwenlaan en draag een trein, de Spurt, zijn naam. Op 18 oktober 2014 werd een standbeeld van Tonny van Leeuwen voor Euroborg geplaatst. Deze werd destijds geschonken door de Supportersvereniging FC Groningen.